/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Taxus

De taxus (vroeger booghout genoemd) is een erg populaire tuinplant. Hij wordt vooral gebruikt om een natuurlijk heg te maken. De taxus blijft bij goede verzorging het hele jaar door groen. De taxus groeit traag, kan 15 meter hoog worden en heeft niet veel onderhoud nodig. Let op: de taxus mag niet gebruikt worden als omheining van een wei, waar paarden of vee loopt, want het loof is giftig.

Kenmerken Taxus

Planttype: Conifeer
Grondsoort: alle grondsoorten, kleigrond (kalkhoudend), kalkrijke grond
Bemesten: twee keer per jaar
Vochtigheid: droog, normaal, vochtig
Standplaats: schaduw, halfzon, zon
Wind: windbestendig
Gebruik: heidetuin, haagplant
Groeiwijze: kegelvormig
Blad/loof: groen
Winterhardheid: goed (-23,3 tot -17,8°C), USDA zone 6

Bodem

De taxus groeit het liefste op grond waarin voldoende humus en kalk aanwezig is. Maar de taxus kan ook groeien op de meeste andere grondsoorten. Hij houdt alleen niet van hele zware natte kleigronden.

Standplaats

Een taxus kan veel schaduw verdragen. De taxus kan het beste tot half mei geplant worden of direct na de zomer (begin september). Let wel op dat de wortels van de taxus niet te nat zijn wanneer je hem plant, anders kan wortelrot ontstaan.

Taxus voeden

Taxus groeit in een tweetal perioden: het eerste (maart/april) en tweede (juli) schot. Het is belangrijk dat je voorafgaande aan die groeiperiodes zorgt dat de taxus voldoende voedingsstoffen heeft. Geef daarom voor ieder schot speciale voeding voor Taxussen. Daarnaast is het aan te raden één keer per jaar kalk te strooien.

Taxus snoeien

De taxushaag kan het hele jaar door gesnoeid worden, zolang het maar niet vriest. De beste snoeitijd is tussen september en oktober. De taxus groeit niet erg snel, dus meestal is één keer snoeien per jaar genoeg. Let op dat je nooit snoeit bij zeer zonnig weer, de blaadjes die na de snoei aan de oppervlakte verschijnen zullen verbranden.

Water geven

De taxus heeft vooral na het planten veel water nodig. Zelfs als het geregend heeft is het aan te bevelen extra water te geven, aangezien het meeste op het blad valt en de wortels niet bereikt. Sproei dan ook altijd op de bodem en niet op het blad.

Veelvoorkomende plagen en ziekten

Taxus kan last hebben van verschillende plagen en ziekten. Hier zijn een paar veelvoorkomende:

  • Taxuskever: Taxuskevers en hun larven aanzienlijke schade aanrichten door zich te voeden met de bladeren en wortels van de plant. Taxuskever bestrijd je effectief en natuurlijk met Aaltjes Tegen Taxuskevers
  • Phytophthora: Dit is een schimmelziekte die wortelrot veroorzaakt in taxusplanten. Het leidt tot geelverkleuring en verwelking van de bladeren.
  • Schildluizen: Deze kleine insecten zuigen het sap uit de bladeren van de taxus, wat kan leiden tot vergeling en vroegtijdige bladval. Schildluis kun je handmatig van je taxus afhalen of wegspoelen met een sterke waterstraal. Heb je last van een grote plaag? Bestrijd dan met Bio Tegen Insecten Spray of Bio Tegen Hardnekkige Insecten Concentraat.