In dit blog een aantal foto’s van de vierkante meterbak die ik afgelopen winter van Pokon kreeg, inclusief Pokon Mix voor je Moestuinbak (een mengsel van onder andere turf, compost, houtvezel en vermiculiet). Ik kreeg de bak in februari. En heel toevallig waren we van plan onze tuin te veranderen (nou, niet helemaal veranderen, eigenlijk vooral opnieuw bestraten, wat ruimer maken maar wel met een deel dezelfde planten erin).
En ik klaag al een jaar tegen mijn man dat ik geen kruiden heb. Natuurlijk heb ik wel kruiden, ik stik zelfs van de kruiden, maar niet thuis. Op de volkstuin hebben we veel kruiden, van peterselie en selderij tot salie, tijm en rozemarijn, en nog veel meer. Maar kruiden op de volkstuin zijn heel handig als je al weet wat je gaat koken. Maar dat weet ik niet altijd. En de plannen veranderen nog wel eens. En dus gebeurt het regelmatig dat ik toch geen gevulde paprika’s maak voor het avondeten maar bijvoorbeeld een pizza met groenten van de tuin. En dan heb ik geen oregano. Wat die staat op de volkstuin (en die is net te ver weg om even snel naar toe te fietsen).
En dus droog ik kruiden, en ik vries ze in, voor gebruik in de keuken, Ook handig hoor. Maar in de zomermaanden ook wel zonde, want op een paar honderd meter hebben we een volkstuin vol met verse kruiden.
Aangezien we toch de achtertuin wilden gaan veranderen in het vroege voorjaar bedacht ik dat ik dan ook eens wat kruiden in de achtertuin wilde. En toen was daar zomaar het cadeautje van Pokon, een vierkante meterbak, inclusief moestuinmix.
En daar staat ze dan:
Februari 2016. Oh ja, duidelijk nog in de oude tuin, met oude bestrating, en flink wat rommel, het weer donker en duidelijk kletsnat. Maar daar staat ze. Ik vind de plaats goed bedacht, in de volle zon, de hele dag. En dichtbij het huis, zodat ik zelfs op sokken maar 2 stappen hoef te zetten om wat kruiden te knippen voor het eten. En ook fijn; naast de bak komt het terras, en dus kunnen we hopelijk in de zomer genieten van de geur van verse kruiden, en van het mediterrane gevoel dat daar ook een beetje bij hoort, en van alle hommels en bijen die op de bloeiende kruiden af gaan komen.
Een maandje later, maart 2016. Uiteindelijk de bak een klein stukje verzet, met het idee dat ik er dan ook nog wat bloeiende eenjarigen voor kan zetten. En nu staat ze waterpas, en gevuld met de mix voor je moestuinbak. En met al wat kruiden erin. Een stukje bieslook van de volkstuin meegenomen, een citroentijmplantje gekocht, etc.. Er moet wel nog worden opgeruimd, maar we zijn op dat moment ook al volop in de achtertuin bezig, bestrating eruit halen, oude buxusplanten rooien, etc.. En ook in de volkstuin wordt het al druk, met zaaien en planten.
Begin mei. Niet te zien op de foto maar de achtertuin is klaar, nieuwe bestrating, nieuwe tuinset, groter terras, wat nieuwe planten tussen de bestaande palmen, banaan en bamboeplanten. En de moestuinbak begint al wat te worden, er staan al meer planten in, en sommigen bloeien al, zoals bieslook en tijm, en ook de Helichrysum italicum maakt al bloeistengels – kerrieplant – niet zo zeer om te eten want kerrie is geen plant maar een mengsel van kruiden, maar ik kan er nooit langs lopen zonder er aan te voelen en te ruiken).
Dezelfde maand, maar nu eind mei. Eenjarige Godetiazaailingen voor de bak uitgeplant. En de planten in de bak groeien (als kool). Ondertussen nog wat nieuwe aanwinsten in de bak geplant.
10 juni. Het begint al echt een gevulde bak te worden, en dat in een paar maanden tijd. Bieslook en tijm zijn uitgebloeid, maar Helichrysum en Lavandula beginnen juist te bloeien.
Eind juni. Na al het slechte weer dat we hebben gehad wordt het eindelijk zomer, warmer, en alle mediterrane kruiden houden daar wel van. Vandaar in deze moestuinbak dan ook geen selderij en peterselie, die houden van meer schaduw en vochtige grond. Salvia officinalis (salie) staat in een aparte pot want die wordt erg groot en breed, Aloysia triphylla (citroenverbena) staat ook in een aparte pot want ook groot en niet goed winterhard, en munt woekert mij veel te erg voor iets anders dan een pot, etc..
Maar dit is wat er in de moestuinbak staat, er zijn 16 vakken, en die worden gevuld door 14 planten (want 2 planten zijn er al zo groot en breed dat ze 2 vakken gebruiken):
- Agastache Kolibri (dropplant)
- Helichrysum italicum (kerrieplant)
- Lavandula angustifolia Contrast (lavendel)
- Allium tuberosum (bieslook)
- Thymus vulgaris (gewone tijm)
- Thymus citriodorus (citroentijm)
- Physalis pubescens (mini ananaskers)
- Tagetes lucida (dragonafrikaantje)
- Santolina viridis (olijfkruid)
- Origanum vulgare (oregano, voor het lekker)
- Origanum Dingle Fairy (oregano, vooral voor het mooi)
- Ocimum basilicum (basilicum)
- Rosmarinus prostratus (kruipende rozemarijn)
- Hyssopus officinalis subsp. aristatus (berghysop)
En dan is de bak wel vol voor nu :-)
Dan kun je ook zien aan de laatste 2 foto’s:
Alles groeit geweldig en we plukken er volop van, heerlijk om zo dichtbij huis zomaar tijm en rozemarijn te kunnen plukken als ik dat snel nodig heb in de keuken. En het zoemt rond de planten, hommels bezoeken de bloemen van tijm, rozemarijn, bieslook, Tagetes, etc.. En wij genieten er ook van!
Vol, voller, volst :-) .
Je kunt de moestuinbak zelf al bijna niet meer zien door alle planten die erin, langs en overheen groeien. En de Godetia grandiflora voor de bak groeit en bloeit ook dat het een lieve lust is.
We vindende moestuinbak op deze manier ingevuld geurig, levendig, vrolijk, zomers, lekker, bloeiend, kruidig, een Provençaals minikruidentuintje in onze achtertuin!
Groetjes,
Diana