BLOG
Diana Foto 1 Narcissen bloeien.JPG
23 mrt. 2017

Lente in moestuinland

Sinds dinsdag is het officieel lente. En de lente is niet altijd even duidelijk aan het weer te herkennen, soms regent het, er zijn nog koude nachten, vaak waait het hard……. en dan ineens is er zo’n dag met weinig wind, volop zon en 15 graden. Dat is pas een lentedag!

En eigenlijk, weer of geen weer, weten we dat de lente begint.

We zien het aan de bloeiende narcissen…

En we zien het aan de knoflookbieslook die uitloopt, en waar we dus vanaf nu weer van kunnen gaan oogsten…

En dat geldt trouwens niet alleen voor de knoflookbieslook, ook de gewone bieslook loopt weer uit, de eerste takjes van de munt komen weer boven de grond, en er worden voor het eerst weer wat nieuwe en fris grijsgroene blaadjes in de salieplant gemaakt. Er verschijnen bloemknopjes in de pruimenboom, en het blad van de blauwe bessen begint voorzichtig uit te lopen.

En we zien het ook aan de paprika’s en pepers en aubergines in huis. Ik heb ze in de allerlaatste week van januari al gezaaid, en dat is behoorlijk vroeg. Dat doe ik mede omdat ik soms wat zaden zaai die al wat ouder zijn (en als die zaden niet of slecht kiemen heb ik nog tijd genoeg voor een tweede poging). En er is nog een reden waarom ik het vroeg zaaien van paprika’s en pepers en aubergines zo fijn vind: zo heb ik al flinke zaailingen met voorsprong wanneer ze eind april uitgeplant mogen worden.

Wat zijn ze al groot hè! En het is pas de derde week van maart, pas over 4 weken mogen ze naar de kas (en zelfs dan moeten we goed naar de weersvoorspellingen kijken want ook dan kan er nognachtvorst komen). Je kunt je voorstellen dat de zaailingen er tegen die tijd misschien nog wel 4 blaadjes bij hebben gekregen en al groot en sterk worden. De al wat grotere planten kunnen dan met hun sterke wortelgestel wat sneller aanslaan na het planten, en wat sneller weer aan de groei komen, en dus ook wat vroeger bloeien en vruchten geven. Laat gezaaide pepers, paprika’s en aubergines geven soms pas in de herfst rijpe vruchten. Dit geldt trouwens zeker niet voor alle planten hoor; bij tomaten bijvoorbeeld is dat in principe niet nodig; zij kiemen sneller en groeien nog veel sneller en dus zaai je die zeker een maand na het zaaien van pepers, paprika’s en aubergines. Pepers, paprika’s en aubergines zaai je bij voorkeur ergens in februari (of desnoods zoals ik een paar dagen eerder), tomaten zaai je bij voorkeur in maart.

En dus begint nu het echte werk, in huis of in weer en wind; zaaien, verspenen, planten, water geven, wieden, terugknippen, voeden, hekjes en rekjes maken voor klimmende planten, netten en vliesdoeken over zaaisels draperen, noem maar op. Maart, april en mei vind ik zelf vaak de drukste maanden van het jaar in de tuin. Wat we nu niet zaaien kunnen we komende zomer ook niet oogsten (het kan bijna op een tegeltje :-)

En dus zijn we nu heel druk in de tuin, en hebben zoveel te doen dat we vaak niet weten waar te beginnen (of we weten wel weten waar we moeten beginnen maar vervolgens komen we zoveel tussendoor-dingen-te-doen tegen dat we niet aan onze oorspronkelijke plannen toekomen).

Op de foto zie je de zaailingen van Perilla frutescens, een keukenkruid dat je ook wel eens onder de naam ‘Shiso’ als kiemgroente ziet, maar dat heel veel meer te bieden heeft dan die 2 kiemblaadjes. Nu al zo mooi donkerpaars! Zo even uit mijn hoofd staan links ervan de zaailingen van Pelargonium Maverick Appleblossom (een wit met roze zaaigeranium), en rechts de zaailingen van de Hablitzia tamnoïdes (klimspinazie). Spannend!! Over een week of 3 mogen deze zaailingen naar de kas, en nog 2 of 3 weken later mogen ze worden uitgeplant.

Het wordt nu ook tijd om alle resten van de winter weg te gaan knippen. In die resten hebben afgelopen winter spinnetjes en andere beestjes kunnen schuilen. Bovendien beschermen al die dode stengels, takken en bladeren de plant/wortels eronder tegen bijvoorbeeld vorst. Maar nu wordt het dus tijd om dat allemaal op te ruimen en weg te knippen.

Op de foto zie je de verhoogde bak met kruiden zoals die er vorige week nog uitzag. Er staan nog dode eenjarige planten in (zoals basilicum en eenjarig bonenkruid), maar ook tijm, olijvenkruid, oregano. De vaste planten (zoals oregano en bieslook) kun je in principe tot dichtbij de grond terugknippen, de eenjarigen (zoals (zoals dille en koriander) kunnen uit de grond worden gehaald en op de composthoop worden gegooid, en de (half-/)heesters (zoals rozemarijn en salie) snoei je terug (over het algemeen met 1/4e tot 1/3e maar het is altijd beter om je per kruid te verdiepen in de verzorging en dus ook het snoeien want er zijn altijd bijzonderheden en afwijkende methodes).

En dit is dan een uurtje later. Het ziet er nogal rigoureus uit. Maar het was nodig, want bij het wegknippen zie ik al weer nieuwe groei opkomen, en die krijgt nu alle ruimte (en licht en lucht). En ook leuk: ik kan gaan verzinnen wat ik in de vakjes ga zaaien en planten die nu leeg zijn. Natuurlijk weer basilicum, maar dan misschien eens Griekse (kleine) basilicum. En bonenkruid natuurlijk. Misschien ook een dropplant (Agastache), of de bloedzuring waar ik nog een plantje van op de tuin heb staan. Of zaai ik ook dit jaar weer dragonafrikaantjes (Tagetes lucida)? Al wil ik ook nog wel een mooie lavendel erbij. Ideeën en plannen genoeg!

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin