Als je, net als ik, tomaten in de open lucht teelt, kan het voorkomen dat niet alle tomaten volledig rood worden. Dit hangt af van het aantal zonuren en de warmte. In september en oktober kan het nog relatief warm zijn, maar de uren zonlicht nemen aanzienlijk af. Tomaten rijpen optimaal bij minimaal 6 uur zon per dag en een warme omgeving (minimaal 15 graden Celsius). Het wordt dan ook sterk aanbevolen om tomaten in een kas te kweken, zodat je eerder in het voorjaar kunt beginnen en langer door kunt gaan, wat meer tijd geeft voor het rijpingsproces. Als je, net als ik, geen kas hebt, is de kans groter dat je groene tomaten overhoudt.
Om ervoor te zorgen dat de meeste tomaten toch rood kleuren, kun je de bovenkant van de plant weghalen. Door dit te doen, gaat de meeste voeding naar het rijpingsproces en niet naar het maken van bladeren voor de plant.
De groene tomaten aan de plant zijn niet veilig om zo te eten omdat ze giftig zijn. Er is echter een manier om ze toch te kunnen gebruiken. Door de groene tomaten te verhitten, worden de schadelijke stoffen vernietigd en kun je ze nog steeds gebruiken om gerechten mee te maken. De smaak is wel een beetje zuur, dus houd daar rekening mee.
In kassen worden tomaten vaak onrijp geplukt omdat volledig rijpe tomaten minder lang houdbaar zijn. Soms worden ze naast een bananendoos gelegd, zodat ze toch rijpen voordat ze de winkel ingaan. Niet alleen bananen helpen, maar ook appels. Appels produceren ethyleen, wat de rijping van tomaten kan versnellen. Houd er wel rekening mee dat de smaak iets minder intens is dan die van tomaten die rijp van de plant zijn geplukt.
In de warme woonkamer tussen een paar rijpe tomaten lukt ook, maar dit duurt wel langer dan naast rijpe bananen of appels. Je kunt ook beide methoden combineren! Zorg er wel voor dat je de tomaten snel gebruikt, want anders worden ze te rijp en dat is ook niet lekker.
Of maak er tomaten chutney van!
Wat heb je nodig?
Voor 2 potten van 450 gram:
Bereidingswijze:
Chutney smaakt heerlijk bij een kaasplank of als bijgerecht bij vlees. Persoonlijk vind ik de chutney lekkerder als deze al een paar maanden in een luchtdichte pot heeft gezeten. De smaken trekken dan goed in. Probeer het eens! Je zult echt het verschil merken tussen een pot die een week geleden is gemaakt en een pot die al 3 maanden staat.
Auteur: Floor Korte van Floors Moestuin
Lees ook: