BLOG
aardappels kweken
2 mrt. 2018

Aardappels kweken

Het moestuinseizoen komt er weer aan. Oh, wat heb ik er veel zin in! Heb nog even geduld want er komen vast en zeker nog een aantal vorstnachten aan. Met deze temperaturen zaden buiten zaaien die niet tegen de kou kunnen, heeft niet veel zin.

Waar je nu wel mee kunt starten, is het voor laten kiemen van aardappels. Aardappels zijn zo lekker, iedere Nederlander eet ze. Wat nog leuker en lekkerder is, is om rassen te proberen die je heel veel eet of die je juist nergens in de supermarkt kunt vinden.

Voordat je zomaar aardappels aanschaft, is het goed om rekening te houden met de tijd wanneer je ze kunt oogsten. Ik heb dit jaar 3 rassen en deze rassen zijn allemaal op een ander moment te oogsten. Vroege, middenvroege en late rassen heb ik dan ook gekozen.

Vroeg aardappelras

Rozegal: dit is een Frans ras met een lichtrode schil. Ze zijn ovaalrond en hebben een gladde schil. Het zijn vastkokende aardappeltjes met een superlekkere smaak. De opbrengst is niet heel erg groot maar de smaak die van één aardappeltje komt maakt dat weer helemaal goed.

Midden vroeg aardappelras

Vitelotte Noir: dit is een onbekend ras met een zwartpaarse schil. De aardappel is paars van binnen en smaakt naar truffel. Echt wel een van mijn favorieten! Het is eigenlijk een vergeten groente. Het is een hele mooie plant waarbij de bladeren een groenpaarse nerf hebben. De paarse kleur van de aardappel blijft als je hem kookt. Het is echt een delicatesse-aardappel die je nu steeds vaker op de kaart terugvindt in restaurants.

Laat aardappelras

Janke Am: dit is de aardappel zoals we hem kennen. Hij heeft grote vruchten met geelachtig vlees. Het is een lichtkruimige aardappel die je na het oogsten nog heel erg lang kunt bewaren. Bewaar alle aardappelen op een koele donkere plek anders zullen ze snel uitschieters maken. Dit is een goede aardappel voor de stamppot, vandaar dat ik hem ook heb gekozen. Ik ben dol op stampotten in de winter.

Aardappels voorkiemen

Het voorkiemen van aardappels is erg makkelijk. Dit doe je 3 weken voordat je de aardappels buiten uit gaat planten. Leg ze op een koele maar lichte plek. Een koele plek zodat ze straks een minder harde klap krijgen als ze in de volle grond of in potten worden uitgeplant en een lichte plek omdat ze dan sneller uitlopers aan zullen maken.

Potato pot

Aardappels kweken kan in de volle grond maar ook heel goed in potten zoals de Elho Potato Pot. Dit heeft veel voordelen:

  • Je voorkomt uitputting van de grond en kans op de ziekte phytoftora, de beruchte aardappelziekte. Naast dat aardappelen gevoelig zijn voor deze ziekte kan ook je hele tomatenoogst eraan onderdoor gaan.
  • Je houdt een stukje grond over in de moestuin waar je heel veel andere lekkere groenten, kruiden of fruit kan kweken. Het proces van planten tot oogsten kan bij aardappels zeker een aantal maanden duren.
  • Makkelijk oogsten. Door een potatopot te gebruiken die als het ware 2 lagen heeft, maak je het voor jezelf een stuk makkelijker. Laag 1 is de buitenste laag, die is dicht waardoor de plant compact blijft en goed kan groeien in potgrond. De binnenste laag heeft gaten waardoor het stuk makkelijker is om met de oogstperiode naar wens een aantal aardappeltjes te oogsten.

Binnenkort post ik een nieuwe blog over het groeien van de aardappels!

Groetjes,

Floor

Lees het vervolg: Aardappels kweken deel 2

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin