Wat is het een mooi weer, wat is het warm en wat schijnt de zon lekker. Af en toe valt er een flinke regenbui en als de regenbui jouw moestuin net overslaat, geef dan regelmatig water. Je merkt dat er steeds meer begint te kleuren in de tuin. Veel bloemetjes kleuren van paars tot wit. De aardbeienbloemen beginnen inmiddels ook om te toveren tot een vruchtje, maar hoe gaat dat proces eigenlijk?
In maart plant je aardbeienplantjes in de volle grond. Zorg altijd dat je de plantjes uitplant op een heuveltje grond, want op deze manier kan het overtollige water weglopen. Aardbeienplanten houden namelijk niet van natte wortels, want dan kunnen de planten sneller gaat rotten en zijn ze een stuk gevoeliger voor schimmels. Dat betekent uiteindelijk dat je geen oogst zult hebben. Dat zou toch jammer zijn.
Standplaats: zeker 6 uur zon per dag
Grondkeuze: biologische moestuingrond.
Zodra er bloemen ontstaan, moet je zorgen dat de bloemen bevrucht gaan worden door bijen of hommels. Zonder deze beestjes zul je geen aardbeien krijgen. Je kunt de bijen en hommels een handje helpen om de aardbeienbloemen te vinden door nog meer bloemen die bijen en hommel aantrekken in de omgeving te zaaien of uit te planten.
Zodra de bloemen bevrucht zijn, zal het gele, middelste deel uitgroeien tot een soort gele aardbei. Als het zover is, is het heel slim om de aardbeien af te dekken met netten. Kies wel een net met grotere gaten, zodat de overige bloemen, die nog niet bevrucht zijn, wel de kans krijgen om bevrucht te worden. Dit net plaats je, zodat de vogels er niet met de aardbeien vandoor gaan. Je zult zien dat ze zo weg zijn als ze rood kleuren door de zon. Ook dek je de grond af met stro. Dit zorgt voor een soort bedje. De aardbeien worden natuurlijk zwaarder door het gewicht en zullen daarom op de grond leunen. Als je de grond rondom de plant afdekt met stro zullen de vruchten lekker op het bedje komen te liggen. Mocht je dit niet doen, dan komen ze in aanraking met de aarde en zullen de vruchten sneller gaan rotten.
Als de vruchten rood geworden zijn, kun je ze oogsten door het steeltje af te beken. Laat het kroontje zitten, want dan blijven ze net wat langer goed. Je kunt ze bewaren in de koelkast voor ca. 1 week.
Mocht je te veel aardbeien hebben, dan raad ik aan om er jam mee te maken. Dit is heerlijk en is heel lang te bewaren. Zo kun je ook nog in de wintermaanden genieten van jouw zomerkoninkjes!
Groetjes,
Floor
Lees deze blog over aardbeien: Hoe kun je aardbeien stekken?