Op dit moment zijn de eerste aardbeien al te vinden in mijn tuin. Er was er zelfs al eentje rood die ik op heb kunnen snoepen. Wat een ontzettend lekkere smaak. Je kunt ze plukken in de ochtend als het zonnetje er nog even heeft opgestaan, dan zijn ze het allerlekkerst. De aardbei zit dan nog vol vocht en is dus sappiger en de warmte van de aardbei maakt hem net wat zoeter.
Naast dat de planten bloemen en de eerste vruchten beginnen te krijgen, is het nodig om de bodem af te dekken met stro. Waarom moet dit eigenlijk? De dagen worden langer, er is meer zon en dat betekent ook dat er meer warmte is. Om het vocht langer in de grond te houden, dek je de bodem af met stro. Aardbeien houden niet van hele natte voeten, dus geef ze enkel water als het echt nodig is. Je moet dus altijd vooraf de grond even checken. Ook helpt het de vruchten te beschermen tegen rotten. De bloemen staan altijd omhoog om zo op te vallen voor de bevruchting. Zodra er een vrucht gevormd wordt, zakken ze naar beneden en liggen ze op de grond, waar ze rijpen en langzaam rood kleuren door de zon. Als de vruchten dus op een bedje van stro liggen, blijven ze onaangetast en kun jij later lekkere aardbeitjes eten.
Voordat de stro tussen de plantjes gelegd gaat worden, check ik de planten altijd op uitlopers. Aan deze uitlopers komen nieuwe plantjes. Dit doet de plant om zich voort te planten, dus dat is eigenlijk heel logisch. Als je al deze uitlopers laat zitten, staat binnen no time je bed helemaal vol met aardbeienplanten en dan kunnen ze elkaar gaan verdrukken. Het afdekken is dan minder makkelijk en het voeden wordt ook lastiger. De uitlopers haal ik dus weg, maar ik gooi ze uiteraard niet weg, want ik plant ze uit in potjes.
Hoe herken je een uitloper? Als je aan de voet van de plant kijkt, zie je 3 verschillende steeltjes; 1 ervan heeft meteen een blad, 1 ervan heeft een trosje met bloemen of misschien al aardbeien en 1 ervan is heel erg lang en heeft uiteindelijk een klein mini plantje. Dit is een uitloper, dus knip hem af bij de voet van de plant. Nu weet je dus hoe je aardbeienplantjes kan stekken en kun je er ook andere mensen mee verblijden. Veel plezier met je nieuwe plantjes!
Groetjes,
Floor
Lees ook: Half mei: Een rondje door de moestuin