BLOG
Bloeiende broccoliniplanten in de zomer in de moestuin van Diana
20 feb. 2020

Broccolini: Net even wat anders dan bloemkool en broccoli

Broccoli is nauw verwant aan bloemkool, van beide eet je de bloemstengel met de vlezige, nog onderontwikkelde bloemknoppen. Bloemkool is één van de moeilijkste groentesoorten in de moestuin, omdat ze niet altijd een mooie bloemkool vormt, maar soms bijvoorbeeld alleen maar blad of er verschijnt wel een bloemkool maar die blijft heel klein. Het kan ook zijn dat ze wordt aangevallen door rupsen of slakken en dan zijn er ook nog ziekten of in verschillende seizoenen de weersomstandigheden die roet in het eten kunnen gooien.

Broccoli is iets makkelijker dan bloemkool, het lukt vaak wat beter (mits je het juiste ras in de juiste periode teelt), maar zeker ook niet altijd. En we vinden het een nadeel dat een broccoliplant groot wordt: de planten hebben, afhankelijk van het ras en periodeteelt, maanden nodig om zo groot te worden en uiteindelijk oogst je er dan slechts één broccolistronk van, soms groeien er na de al geoogste broccoli dan nog één of enkele kleine broccoliroosjes. De opbrengst is per plant niet heel groot.

Een bijzondere broccolisoort

Naast de gewone broccoli is er nog een soort; die maakt geen grote broccolistronk met wat zijroosjes maar alleen maar kleine roosjes die zich verspreid over de planten ontwikkelen. Jaren geleden waren er alleen rassen die een koude periode nodig hadden om na de winter kleine broccoliroosjes te maken. Om die reden werd het toen winterbroccoli genoemd. Maar er zijn ondertussen ook steeds meer rassen verkrijgbaar die die koude periode niet meer nodig hebben en sindsdien worden er verschillende namen voor deze minibroccoli’s gebruikt: broccolini, aspergebroccoli, spruitbroccoli en ook nog steeds winterbroccoli. In het Engels is het wat makkelijker, in die taal heet ze altijd Sprouting broccoli; er is ondertussen een onderverdeling in rassen, tussen ‘Winter sprouting broccoli’ en ‘Summer sprouting broccoli’.

Winterbroccolini

De winterbroccolinirassen zaai je bij voorkeur in juni/juli. Je plant de zaailingen in juli/augustus uit. Deze rassen kunnen heel goed tegen kou en teel je dus gewoon buiten, ze heeft die koude periode zelfs nodig om daarna, in de vroege lente, broccoliroosjes te maken. Er is in de nazomer en herfst tijd genoeg om uit te groeien tot forse planten van ongeveer 50 x 50 centimeter. In de winter staan de planten stil, ze beginnen in de late winter weer te groeien. De oogst valt in februari/maart/april (afhankelijk van het ras en het weer).

Zomerbroccolini

De zomerbroccolinirassen zaai je in maart/april en plant je uit in april/mei. Deze rassen hebben geen koudeperiode meer nodig en maken al in juli/augustus broccoliroosjes. Mijn ervaring is dat dit wel een ander soort broccoliroosjes zijn: die van de winterrassen zijn dik en gevuld (opeengepakt) met dikkere stelen, ze zijn er in groen, paars en wit. Zomerrassen zijn er vooral in groen of paars en de broccoliroosjes zijn kleiner, minder gevuld, de stelen wat slanker, de smaak wat milder, en ze schieten wat sneller door (dat komt natuurlijk ook door de zomerse warmte).

Op de foto’s hieronder zie je de verschillen.

Zomerbroccolini:

Winterbroccolini:

Net als bij gewone broccoli is de oogst van broccolini ook niet enorm groot maar wel wat groter dan die van broccoli. Het is belangrijk om meerdere planten te zetten, want je oogst per keer slechts enkele broccoliroosjes en door meerdere planten bij elkaar te zetten kun je toch telkens een maaltje bij elkaar oogsten.

Je moet zelfs oogsten, want door het wegsnijden van de grootste broccolini’s kan de rest weer verder groeien. Ter illustratie: je ziet op de foto hieronder winterbroccolini in februari. Ik oogst alleen de grote broccoliroosjes, zodat de kleintjes die erachter zitten meer ruimte en licht krijgen om te gaan groeien.

Op de volgende foto zie je bij de pijtjes de broccoliroosjes die ik 2 weken eerder oogstte (op de foto hierboven). Je kunt zien dat na de oogst de kleine broccoliroosjes ondertussen al weer zijn gegroeid.

Broccoletto of toch Spigariello?

Tot slot is er dan nog een soort en dat is Broccoletto, een variant die ik zelf nog niet eerder heb geteeld maar die ik, toen ik dit blog schreef, wel gelijk op mijn verlanglijstje heb gezet. Je vindt haar ook onder de naam Spigariello en het wordt ook wel ‘bladbroccoli’ genoemd. Bij deze broccoli oogst je de steeltjes met de bladeren plus de jonge bloemknoppen die dan op extra kleine, losse broccoliroosjes lijken.

Al met al is de teelt van broccolini erg leuk, zowel de winter- als de zomervariant. Het grote voordeel van winterbroccolini is dat de planten van de herfst tot in het voorjaar decoratief zijn, juist in een tijd dat er verder niet zoveel groenten in de moestuin staan. Het voordeel van zomerbroccolini is dat er uiteindelijk altijd wel wat broccoliroosjes doorschieten. Dat klinkt vooral als een nadeel, maar ook dan zijn ze nog eetbaar, zelfs ook wanneer er al bloempjes bloeien. En wij zijn niet de enigen die er dan van genieten, broccolinibloempjes lokken heel veel hommels en andere bestuivers. Het is midden in de zomer een drukte van jewelste rond de planten!

Moestuingroetjes,

Diana

Lees ook: Mediterrane kruiden kweken in potten en bakken

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin