In de wintermaanden is het kweken wel een beetje over voor dat seizoen. Het is nu wachten op het volgende seizoen om weer lekker aan de slag te kunnen gaan. Mochten je handen toch heel erg jeuken, dan heb ik een leuk project dat je zou kunnen doen en waar je ook nog eens heel snel van kunt eten.
Je kent ze vast wel: kiemgroenten. Je kunt ze in iedere supermarkt kant-en-klaar kopen, maar ze zijn ook heel erg makkelijk zelf te kweken. Je kunt dit gewoon in de keuken op een warme plek doen. Hieronder vind je in stappen hoe je zelf je eigen kiemgroenten kunt kweken.
Het kiemgroente stappenplan:
- Vul een potje met zaaigrond. De laag die je in het potje doet mag ca. 1 cm zijn, dus deze is heel dun. Kiemgroenten groeien supersnel en hebben dus helemaal niet zoveel ruimte nodig voor grote wortels.
- Zaai hierop de zaadjes heel dun en zorg dat de zaden niet op elkaar liggen.
- Dek het potje af met huishoudfolie zodat je een constante temperatuur behoudt in het potje.
- Zet het geheel op een warme verlichte plek. Het beste zorg je ervoor dat het ongeveer 15-20 graden is in de omgeving
- Na 2 tot 4 dagen ontstaan er kleine sprietjes boven de grond. Dit zijn zaailingen.
- Als de zaailingen opkomen mag je het folie weghalen. Bedenk wel goed dat de grond dan net wat meer vocht nodig heeft, want dit kan nu natuurlijk sneller verdampen zonder het folie eroverheen.
- Na ongeveer 7 tot 10 dagen is het groot genoeg om te oogsten. Het is dan ongeveer 5 cm hoog. Knip de zaailingen gewoon af met de schaar. Ik zou ze er niet uittrekken, de beweging van de grond kan dan de worteltjes die er nog in zitten, beschadigen.
Verschillende soorten kiemgroenten
Er zijn best veel kiemgroenten die je kunt zaaien, misschien wel meer dan je denkt. Ik heb een lijstje voor je opgesteld met een aantal opties
- Tuinkers
- Broccolikers
- Rodekool
- Alfalfa
- Basilicum
- Chinese bieslook
- Groene erwt
- Mosterdkers
- Raapsteel
- Radijskers
- Rucolakers
- Taugé
Heel veel succes met het zaaien van je eigen kiemgroenten!
Groetjes,
Floor
Lees ook: DIY: Leuke binnenprojecten voor de koude wintermaanden