BLOG
diana-foto-5-tropaeolum-apricot-triflejpg.jpeg
20 apr. 2018

Eenjarigen zaaien

Elk jaar zaai ik eenjarigen. Ik heb daar in 2017 ook al wat geschreven in de blog Voordelen eenjarigen. Je kunt hier de voordelen (en dat zijn er heel veel) en de nadelen (slechts eentje) van eenjarigen vinden, plus wat voorbeelden van soorten die ik toen zaaide.

Ik schreef in dat stukje ook dat ik elk jaar nieuwe rassen koop en zaai maar dat er ook favorieten zijn waar ik zelf telkens weer zaden van oogst en bewaar en die dus elke paar jaar weer in mijn tuin terugkomen.

In april zaaien

April is voor veel eenjarigen een goede tijd om gezaaid te worden. Hoewel het nog tot 12 mei kan vriezen is de ergste kou wel al voorbij. De zaden kiemen nu makkelijker en sneller dan wanneer je ze in maart zaait (en dat geldt zowel voor buiten als voor in huis, want niet alleen buiten is het al warmer, in huis is vooral het verschil tussen dag- en nachttemperatuur ondertussen minder groot).

Bij elke eenjarige is het belangrijk om je even af te vragen of die eenjarige goed tegen kou kan, of juist niet, en of je haar nu dus buiten kunt zaaien of beter nog in huis in een zonnige raamkozijn. Volg vooral de zaai-aanwijzingen op de verpakking. En mocht je zaden in Engeland hebben gekocht, dan zijn er voor eenjarigen 2 afkortingen die worden gebruikt:

HA = Hardy Annual (deze kunnen goed koude verdragen)

HHA = Half Hardy Annual (deze kunnen geen kou verdragen)

Samengevat: HA kun je buiten of in een koude kas of platte bak voorzaaien, en HHA kun je beter in huis in een zonnig raamkozijn zaaien en niet uitplanten voor 12 mei.

Voorzaaien of direct in de grond?

Waarom zou je eenjarigen voorzaaien wanneer je ze ook direct in de volle grond kunt zaaien? Het enige nadeel van voorzaaien is dat je er iets meer werk aan hebt, omdat het een tussenstap is. Maar het aantal voordelen is veel groter:

  • Je zaait gecontroleerd. En dat is handig als je heel zuinig bent op de zaden van bijzondere, slecht verkrijgbare en/of dure soorten en rassen. Vaak zitten er dan ook slechts een paar zaden in het zakje en daar ben je natuurlijk extra voorzichtig mee.
  • Daarnaast is de kans dat vogels, muizen of slakken de zaden of zaailingen opvreten veel kleiner, omdat je de zaailingen pas uitplant wanneer ze groot genoeg en/of minder interessant voor deze dieren zijn.
  • En tot slot; je geeft zaailingen een goede start, omdat je ze in potgrond met voeding opkweekt groeien ze vaak in het begin beter dan wanneer je in koude volle grond zou zaaien, de worteltjes kunnen wat makkelijker en beter groeien in een goede basis.

Rijk bloeiende eenjarigen

In september vorig jaar liet ik zien welke 5 eenjarigen toen favoriet waren, nu wil ik alvast laten zien waar ik me op verheug. Ik heb helaas dus nog geen foto’s van nieuwe soorten en rassen die ik heb gekocht en gezaaid (of misschien juist leuk want die kan ik dan wellicht ergens komende nazomer weer in een blog laten zien). Hieronder vind je 5 soorten/rassen die ik al eerder teelde; het dus bewezen mooie, rijk bloeiende eenjarigen. Bovendien zijn deze eenjarigen in Nederland goed verkrijgbaar, mocht je nog wat willen zaaien. En tot slot zijn deze 5 soorten/rassen snelle kiemers en makkelijke eenjarigen, je kunt ze nu, in april, nog zaaien, voor een zomer vol kleur in je tuin.

1. Calendula officinalis Neon. Waar de ‘gewone’ goudbloemen geel of oranje en enkelbloemig zijn, heeft dit ras extra gevulde bloemen in donkeroranje waarbij het einde van elk bloemblaadje nog iets donkerder is. Mijn eerste zaden van dit ras kocht ik jaren geleden in Frankrijk maar ze is nu ook in Nederland goed verkrijgbaar. Ze kan goed tegen wat kou, je kunt de zaden buiten (voor)zaaien. En ze is trouwens ook nog een goede plukbloem, en ze lokt veel bestuivers.

2. Cosmos bipinnatus Picotee. Alle Cosmos-rassen zijn mooi, vanwege het lichtgroene, heel fijn geveerde blad en de grote schotelvormige bloemen die veel hommels aantrekken. Er zijn de laatste heel veel nieuwe rassen ontwikkeld, ze zijn er in wit, lichtroze, donkerroze, en tegenwoordig zelfs in crèmegeel, enkelbloemig en dubbelbloemig, soms met een kartelrandje, soms in een dubbelkleur. De Picotee is enkelbloemig wit met donkerroze, zeer opvallend tussen het felgroene blad. Je kunt Cosmos nu beter nog even in huis voorzaaien, pas bij het uitplanten op voor slakken. Ze is ook een goede plukbloem.

3. Tagetes lucida. Een afrikaantje in een heel andere vorm. Het leuk van deze eenjarige is dat ze heel lang bloeit (van juli tot in de herfst), klein blijft (zo’n 25 centimeter). En de blaadjes en bloempjes zijn eetbaar, ruiken en smaken anijsachtig, lekker in salades en thee. Ze wordt dan ook wel dragonafrikaantje genoemd. Binnenshuis voorzaaien.

4. Salvia coccinea, een lage (40 centimeter) eenjarige voor een zonnig en niet te natte plaats. Zaai haar binnenshuis voor in niet te natte grond en plant haar pas half mei uit. Dan bloeit ze van juli tot in de herfst, de felrode lipbloemen lokken veel hommels.

5. Tropaeolum, misschien wel mijn meest favoriete eenjarige. Dat komt omdat ze alles heeft wat ik in een eenjarige zoek; niet te netjes, deze rankende planten kruipen en klimmen tussen de groenten in onze moestuin door. Ze bloeien van juli tot ver in november. Het blad, de bloemen en de verse onrijpe zaden zijn eetbaar en allemaal pittig van smaak (een beetje zoals radijs). Op de foto zie je het ras Apricot Trifle dat ik dit jaar heb gezaaid, met mooie zalmoranje bloemen. Die is helaas dan wel lastig te vinden in Nederland, maar er bestaan heel veel andere mooie rassen die in kleur variëren van crème, geel, oranje, rood en donkerrood, soms met witbont blad (met de naam Alaska), soms zelfs met semigevulde bloemen.

Ik hoop dat je op de valreep van het nieuwe tuinseizoen nog wat inspiratie hebt gekregen om snel nog wat eenjarige bloemen te zaaien voor een zomer vol plezier, kleur en bestuivers!!

Groetjes,

Diana

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border