Een groene tuin met zo min mogelijk onkruid—wie wil dat nou niet? Groene bodembedekkers bieden de perfecte oplossing om de bodem te beschermen tegen uitdroging, onkruid te onderdrukken en je tuin een levendige en verzorgde uitstraling te geven. Of je nu kiest voor kruipende bodembedekkers of lage siergrassen, ze voegen niet alleen groen toe, maar dragen ook bij aan een gezonder ecosysteem in je tuin. In deze blog duiken we dieper in de wereld van groene bodembedekkers: de voordelen, verschillende soorten en hoe je ze het beste kunt inzetten voor een prachtige, onderhoudsvriendelijke tuin.
Bodembedekkers zijn er in verschillende vormen en maten. Niet alleen planten kunnen worden gebruikt als bodembedekker, maar bijvoorbeeld ook houtsnippers of boomschors. Groene bodembedekkers of groenblijvende bodembedekkers zijn bodembedekkers die de hele winter groen blijven. Wat je ook kiest, bodembedekkers kennen veel voordelen:
Bodembedekkers kun je in je hele tuin gebruiken. Zo kun je ook bodembedekkers gebruiken in de moestuin.
Groene bodembedekkers in je tuin planten? Hier vind je onze top 5!
De maagdenpalm is een hele makkelijke bodembedekker. Deze plant groeit snel en bedekt eenvoudig de grond met zijn lange stengels met groenblijvende bladeren. In de vroege lente tot aan de herfst bloeit de maagdenpalm ook nog eens met bijzondere stervormige bloemen! Deze groene bodembedekker staat het liefste in de zon of halfschaduw. Ook is de maagdenpalm een inheemse plant in Nederland.
De schoenlappersplant is een groene bodembedekker die in elke tuin past. Hij is te herkennen aan zijn grote, gegolfde bladeren. In de herfst veranderen deze bladeren van kleur en krijgen ze groenpaarse tint. Dit is niet het enige mooie aan deze plant: van april tot mei bloeit de schoenlappersplant met opvallende, klokvormige bloemen in het roze of violet. Ook kan de schoenlappersplant overal groeien: in de zon, halfschaduw of zelfs schaduw. Ideaal voor iedere tuin en makkelijk te onderhouden!
De bergthee is een wintergroene plant met opvallende kleuren. De bladeren kleuren namelijk van donkergroen naar dieprood. Ook verschijnen er in de winter rode besjes aan de bergthee. Deze plant is niet alleen een hele makkelijke bodembedekker, hij staat ook erg leuk in een pot. De bergthee houdt van een lichtzure grond en staat het liefst in de halfschaduw.
De elfenbloem is niet alleen een hele sierlijke bodembedekker, maar ook een hele sterke. Deze plant is te herkennen aan zijn elegante, hartvormige bladeren. In het voorjaar zijn deze groen, maar in de herfst verkleuren ze naar rode of bronzen tinten. Ook bloeit de elfenbloem in het voorjaar met kleine bloemen in wit, roze, geel of paars. Naast dat het een hele mooie bodembedekker is, is het ook nog is een hele makkelijke. De elfenbloem kan namelijk erg goed tegen droge periodes. Plant de elfenbloem in schaduw of halfschaduw.
Penningkruid is een bodembedekker met ronde, frisgroene bladeren. Deze plant groeit erg snel en is daarmee ideaal om onkruid te onderdrukken. Van juni tot augustus bloeit penningkruid met vrolijke, felgele bloemen. Een groot voordeel van penningkruid is dat hij weinig eisen stelt aan zijn standplaats. In de zon, halfschaduw of zelfs vochtige grond, deze plant gedijt overal goed. Ook ideaal bij of op vochtige plekken zoals vijvers.
Geen zin om bodembedekkers te moeten planten en te wachten tot ze gaan groeien? Overweeg dan kant-en-klare opties voor bodembedekkers zoals boomschors, kokos snippers, cacaodoppen en houtsnippers. Deze materialen zijn direct beschikbaar in zak en bieden een snelle, effectieve manier om je tuin te bedekken en onkruid te onderdrukken. Ideaal voor als je snel resultaat wilt!
Onkruid tussen je bodembedekkers kun je het beste met de hand, hak of schoffel weghalen. Verwijder het onkruid altijd zo veel mogelijk met wortel en al en ruim het direct op. Anders heb je kans dat de wortel weer aangroeit en het onkruid verder gaat groeien.
De meeste bodembedekkers kunnen het beste geplant worden in het voorjaar (maart/april) en in het najaar (september/oktober). Plant de bodembedekkers niet als het vriest of als de temperatuur hoger is dan 30°C. Maak de grond eerst onkruidvrij voor je de bodembedekkers gaat planten en let op de afstand tussen de bodembedekkers.
Houd de volgende regel aan bij het planten van bodembedekkers: plant je bodembedekker even diep als de lengte van de kluit. Zo voorkom je dat de stengels verstikken en kunnen de wortels goed groeien.
De beste afstand om je bodembedekkers te planten kun je vinden op de plantlabel van de pot van de bodembedekker. Voor veel bodembedekkende planten geldt 8 tot 10 planten per vierkante meter.