BLOG
Diana foto 4 Brugmansia zomer.JPG
3 mei 2017

Kuipplanten naar buiten

12 mei (ijsheiligen) is in zicht en de weerberichten geven aan dat er tot die datum geen vorst meer komt. En dus mogen de kuipplanten naar buiten!!

Nog even een foto van november 2016: je ziet een rijtje van 4 van onze belangrijkste kuipplanten, van links naar rechts Cassia corymbosa, een prachtige Fuchsia die ik zonder naam kocht, en 2 Brugmansia’s.

Zo gingen de kuipplanten in november naar zolder, de planten teruggesnoeid zodat ze wat handzamer waren. En we hadden de onderbakken al een week of 3 daarvoor verwijderd plus geen water meer gegeven. De reden daarvoor is dat de potgrond dan al een beetje kan opdrogen waardoor de potten bij het naar zolder sjouwen niet zo nat zijn en minder zwaar zijn. Om die reden gebruiken we trouwens ook bij voorkeur plastic potten (misschien minder mooi maar plastic is veel minder zwaar dan steen of terracotta). En we gebruiken het liefst potten met handvaten, want ook dat maakt het sjouwen (naar binnen of naar buiten of bij verplaatsen) wat makkelijker.

Matig winterharde planten hebben in de koude kas overwinterd, niet winterharde planten zijn thuis naar zolder gesjouwd.

En nu weer naar buiten dus. Dat is wel even schrikken voor de planten, zo lang zo donker en koel gestaan, en dan nu de zon in, wisselende temperaturen in dag en nacht, frisse wind. Eventuele jonge groei dat er is omdat de planten op zolder al zijn begonnen uit te lopen kan daardoor nog wel eens verbranden, of kapot waaien. Vaak knip ik die zwakke, slappe groei gewoon terug. En het helpt natuurlijk altijd om de kuipplanten weer naar buiten te brengen bij ‘gematigd weer’: wanneer er niet teveel zon schijn, en het niet te hard waait of regent.

En dan mogen de kuipplanten nu dus weer gaan groeien en (dat duurt nog even) bloeien. En om daarvoor te zorgen maken we de planten in orde voor een nieuw tuinseizoen:

  • we verwijderen onkruid, dode plantenresten, controleren op ziekte en/of plagen (we hebben wel eens een brugmansia gehad die in het voorjaar zo stijf onder de luis zat dat we de planten rigoureus terug hebben gesnoeid en hebben afgespoeld met koud water).
  • we verwijderen ook gelijk de bovenlaag van de grond.
  • en dan voeden we de planten. Ik heb al heel veel jaren een voorkeur voor de langwerkende voedingskorrels voor terras en balkonplanten (vroeger heette het Osmocote). Het zijn korrels die onder invloed van vocht en temperatuur 6 maanden lang voeding afgeven aan de planten. Je kunt op deze manier dus niet overbemesten en je hoeft ook niet elke week te voeden (en het mogelijk vergeten). De voedingskorrels verdelen we over de pot en dan vooral in de buurt van de stam of basis van de kuipplant
  • vervolgens gaat er dan een verse laag potgrond over, dat houdt gelijk de voedingskorrels op hun plaats.

En tenslotte dek ik sinds een paar jaar graag de bovenlaag dan nog af, in dit geval had ik nog kokos bodembedekker, maar het kan bijvoorbeeld ook met cacaodoppen of desnoods stro. De bedekking zorgt voor wat minder verdamping en houdt de grond wat vochtiger. Daarnaast houdt het onkruid zeer goed tegen. In de zomer groeide hier in de potten met kuipplanten vaak straatgras, en niet te vergeten vogelmuur, maar vooral rode klaver (met die gele bloempjes): lastig om goed te verwijderen zonder de wortels van de kuipplanten te beschadigen. En tenslotte vind ik het er ook mooi en netjes uitzien.

Zo, en dan op hun plaats zetten, een onderbak eronder (om het water in op te vangen, en een voorraadje water te hebben voor de planten wanneer het over een paar weken warm wordt en de groeiende planten dan weer flink meer gaan drinken). Water geven. En groei :-)

Op deze foto zie je de Fuchsia die verzorgd, gevoed, afgedekt en op haar plaats staat. Erachter zie je vaag nog 2 potten die op dezelfde manier zijn verzorgd, de Cassia corymbosa en een Aloysia triphylla (citroenverbena).

En hier zie je dan een brugmansia. We hebben er 4; een enkelbloemige witte, een enkelbloemige gele, een dubbelbloemige geeloranje en een dubbelbloemige roze. Het worden in de zomermaanden echt flinke planten, ‘manshoog’. Ik kan me nu al verheugen op alle bloemen (die ook al zo groot en exotisch zijn), en de bijbehorende heerlijke geur op warme zomeravonden. Als je de pot met bijna kale takken zo ziet kun je je bijna niet voorstellen dat ze komende zomer er zo uit zou kunnen zien:

En dan is het nu wachten op de zomer, het groeien en bloeien van de kuipplanten, het oogsten van tomaten, en dan mooi en warm weer, zodat we in de achtertuin lekker buiten kunnen eten, met alle planten om ons heen.

Op deze laatste foto zie je een hoekje van ons kleine achtertuintje, links zie je de Cassia corymbosa; ook zo’n favoriet, met het blauwgroene blad en de boterbloemgele bloemen die bloeien van eind mei tot in november!. Ze is makkelijk te overwinteren, vorstvrij maar ze mag donker en koel staan. Ze heeft nooit last van ziekten, loopt al zeker 10 jaar elk jaar weer snel en makkelijk uit. En ze bloeit altijd, in mooie en in matige zomers, betrouwbaar rijk en lang.

Rechts van de Cassia zie je dan nog de Salvia elegans (met de felrode bloempjes, het blad geurt heel fruitig, naar ananas). En daarnaast zie je de Fuchsia in bloei (waarvan je de foto na de overwintering als tweede zag).

En dan hebben we naast de kuipplanten natuurlijk ook nog potten met kruiden en eenjarigen. Elk jaar neem ik me voor wat minder potten te zetten (want het kost veel werk om ze allemaal de hele zomer door water te geven, plus het gesjouw met potten, etc.), maar ik vind potten met bloeiende planten altijd zo vrolijk dat ik elk voorjaar mijn voornemen weer vergeet :-)

Groetjes,


Diana

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin