Lampepoetsersgras (Pennisetum), een sierlijke bol gras die vooral in de herfst op zijn allermooist is! Een mooie grote dichte ronde bol die ook na de lange bloei in de winter een heel mooi beeld geeft in je tuin.
Er zijn, zoals voor alle plantensoorten geldt, veel varianten. Ik heb er twee in mijn tuin. Een wat fijnere lage variant Pennisetum Alopecuroides ‘Hamln’ en de wat grotere Pennisetum alopecuroides ‘Viridescens’. Deze laatste wordt meer dan een meter hoog en is mijn absolute favoriet.
De meeste Lampepoetsergrassen houden van een zonnig plekje. Maar er zijn varianten die het in half-schaduw ook goed doen. Let dus even goed op het etiket. Als het om de grondsoort gaat, zijn het makkelijke jongens, deze grassen. Normale, een beetje vochtige grond is prima. Maak hierin een gat dat iets groter is dan de kluit van de plant, plaats de plant, druk de grond goed aan én geeft direct na het planten een enorme plens water.
Plant Lampepoetsersgras in de herfst in groepen of als solitair in je border. Zelf vind ik, na verschillende dingen te hebben uitgeprobeerd, solitair geplant toch het mooist én het meest praktisch. Want eenmaal gesetteld, kunnen ze snel groot worden en dan is zo’n border met alleen maar siergras snel overvol. Tenzij je ze midden in het gras als grote groep zet, dan kan het alle kanten op. Als Lampepoetsersgras alleen staat in een border en volop de ruimte krijgt, kan hij zijn sprieten alle kanten op laten vallen en komt hij het mooist tot zijn recht.
Siergrassen in het algemeen, en Lampepoetsersgras in het bijzonder, zijn goed te combineren met van alles en nog wat. Ik zet er vaak enkele eenjarige herfstbloeiers omheen zoals bijvoorbeeld IJzerhard of Cosmea’s.
Het is een makkelijke plant die, eenmaal op zijn plek, eigenlijk maar 1x per jaar wat van je aandacht nodig heeft. En dat is in het vroege voorjaar, zo rond maart. Je snoeit dan tot 10 – 20 cm boven de grond alles weg, gooit er een handje plantenvoeding er omheen en de plant is weer klaar voor het nieuwe seizoen.
Dus niks ‘winterklaar’ maken die tuin en siergrassen al in de winter wegknippen. Als je Lampepoetsersgras laat staan, geeft het je tuin in de winter niet alleen nog een beetje vulling, maar ziet het er (met dauw of wat sneeuw erop) echt prachtig uit. Dat wil je toch niet missen. Bovendien beschermt het blad van de Lampepoetsersgras ook nog eens beter tegen een eventuele strenge vorst.
Eenmaal gesnoeid zie je in de loop van het voorjaar snel weer de eerste jonge, frisgroene bladeren. En dan hoef je er de rest van het jaar alleen maar van te genieten!
Heb jij een Lampepoetsersgras?
Groetjes,
Esther