BLOG
kleine-groenten-floor
9 okt. 2016

Leuke oktober moestuinweetjes

Fruitbomen en struiken planten

Deze maand is ideaal om fruitbomen en struiken te planten in de tuin. Totdat de grond bevroren is, kun je de boom gewoon in de grond zetten. Ik heb zelf nog twee extra blauwe bessen in de grond geplant, want ik vind het zo ontzettend lekker om blauwe bessen zo van de stuik in m’n mond te stoppen. Blauwe bessen zijn wel wat kieskeurig qua grond dus zorg dat je ze op tuinturf uitplant. Ik heb daar wat op gevonden, aangezien ik een moestuin op zandgrond heb. De planten heb ik in een cementton ingegraven. Wil je weten waarom en hoe dat moet? Kijk dan even op mijn blog die ik eerder schreef: Fruit in de moestuin.

 

 

Opruimen van de tomatenplanten

Ik weet niet of jij de tomaten in de vollegrond buiten, in de kas of in potten hebt staan, maar de tijd van de tomaten is inmiddels wel over. De zonuren zijn echt te kort geworden, waardoor ze niet meer kunnen rijpen. Daarom moet je alle tomaten oogsten en de planten verwijderen uit de tuin. De kans dat er ziektes ontstaan is nu namelijk heel erg groot. Dit heb ik ook gezien bij mijn eigen planten in de tuin. Krullend blad, meeldauw, rotte tomaten en bladeren... Dit is niet goed voor de grond, dus je kunt ze er beter uithalen. Van deze planten wil je echt geen tomaten meer eten, ook al zien ze er nog prima uit.

 

 

Hierboven een overzicht foto van de moestuin begin oktober! Deze is nog supergroen, zoals je kunt zien.

Zaaien in oktober

Je merkt dat het jaar echt heel anders loopt dan dat je zou verwachten en dan het beschreven staat in een boek. De periode dat er gezaaid kon worden, was eigenlijk te vroeg en de oogst verschuift daardoor ook weer wat. Je merkt dat de temperaturen wel dalen maar nog niet zo heftig dat het moestuinseizoen voorbij is. Ik ga gewoon lekker door met zaaien, aangezien ik denk dat het ook langer beter weer blijft en veel groentes dus gewoon nog kunnen opkomen en kunnen groeien. Kleine minigroentes zijn ook heel lekker om te eten door een salade of om een gerecht mee aan te kleden. Ik zou zeggen: gewoon doen dus! Denk bijvoorbeeld aan kleine venkel of het loof van radijs, bieten of snijbiet.

 

 

Het is bijvoorbeeld een ideale tijd om knoflook te poten in de moestuin. Je kunt dit twee keer per jaar doen: in oktober-november, maar ook in maart. Het voordeel van het poten in deze periode is dat de knollen uiteindelijk groter worden en je dus meer opbrengst hebt. Het is eigenlijk leuk om te weten dat van een klein teentje een hele knoflookfamilie in de grond ontstaat. Je kunt de knoflook gemakkelijk uitplanten op een plekje tussen het onkruid of gewoon tussen de aardbeien. Zorg wel dat het op een plek is waar veel zon komt in het voorjaar en dat je kiest voor een stuk waar de grond los is en het snel opwarmt. Je kunt speciale pootknoflook kopen, maar je kunt het ook gewoon doen met teentjes uit de supermarkt: wat je zelf wilt. Na het oogsten van de knoflook moet je de knollen eerst goed laten drogen. Dit kan op een droge plek in de schuur. Wist je trouwens dat er meer dan 200 soorten knoflookrassen bestaan? Leuk om gewoon eens een aantal rassen in de grond te planten en te kijken wat eruit komt.

 

Dit kun je allemaal nog meer proberen te zaaien:

- Winterspinazie

- Pluksla

- Radijs

- Winterpostelein

- Bieten (voor het loof en als je geluk hebt ook een kleine knol)

- Veldsla

- Knoflook (voor 2017)

- Tuinbonen (voor het voorjaar van 2017)

- Worteltjes (vroege oogst in 2017)

 

Er is dus nog genoeg te doen in de moestuin. Geniet er lekker van nu het nog goed weer is!

 

Groetjes,

Floor – Floors Moestuin

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin