BLOG
Floor_Foto3_Snack komkommer.JPG
21 dec. 2017

Aanraders voor volgend seizoen

Zit je lekker binnen met een kleedje op de bank of lekker bij de openhaard?! In de moestuin is nu echt niks meer te doen en deze maanden zijn ook wel weer lekker, want zo kun je weer even lekker bijkomen. Nu kun je bijvoorbeeld de projecten oppakken waar je tijdens de moestuinmaanden niet aan toekomt. Ik hou ook echt wel van deze tijd van het jaar. Het betekent dat we gezellig binnen kunnen zitten, de feestdagen eraan komen, het buiten koud is en het sneeuwt. Ik vind de winter daarom ook helemaal niet erg. Daarnaast is dit seizoen goed voor de balans in de natuur en de beestjes.

Nu dat je toch lekker binnen zit, is het een supergoede tijd om alvast te bedenken wat je voor volgend jaar allemaal in de tuin wilt verbouwen. Ik probeer ieder jaar iets nieuws uit, zodat het niet saai wordt en je jezelf altijd blijft uitdagen.

Ik heb even de tijd genomen om me te verdiepen in bepaalde rassen die ik afgelopen jaar in de moestuin had groeien. Waren deze rassen beter dan de rassen het jaar ervoor? Ik moestuinier omdat ik het heel leuk vind en heel gelukkig wordt van het bezig zijn met plantjes, het buiten zijn, het groot zien worden van de plantjes en erna natuurlijk heerlijk genieten van de oogst. Het gaat mij niet alleen maar om de oogst, maar het is wel fijn om eens stil te staan bij wat voor rassen het beste groeien op mijn grondsoort (humeuze zandgrond). Dit geldt denk ik voor iedereen, want zo kun je het optimale uit de grond halen zonder veel te falen.

Echte aanraders

Zo kwam ik bij 2 rassen uit die ik afgelopen jaar heb gekweekt en waar ik heel erg blij van word. Deze rassen groeien niet alleen op mijn grondtype, maar kunnen ook echt heel goed groeien op kleigrond. Het fijne is dat je deze planten ook in potten in de tuin of op het balkon kunt verbouwen. Ze groeien zonder kas makkelijk in de buitenlucht, terwijl je dat wel in eerste instantie niet zou denken. Iedereen zou de volgende gewassen eens moeten proberen.

Snackpaprikaatjes – ‘Mini red Bell’

Het is een paprika ras dat heel vroeg in het jaar binnen al voorgezaaid moet worden. Start echt in februari, zodat je na 15 mei grote, sterke en volwassen paprika planten buiten uit kunt planten. Als je dit niet doet, zal de opbrengst ook veel minder zijn. Plant ze uit op een zonnige plek en zet een bamboestok naast de plant, zodat deze een steuntje heeft. De paprika planten kunnen door de vele vruchtjes erg zwaar worden. Eerst zullen er mooie, witte bloemetjes te zien zijn en na de bevruchting verschijnt er eerst een heel klein groen paprikaatje. Vanaf de maand juli zul je de eerste vruchten kunnen oogsten.

Ik heb uiteindelijk de vele geoogste paprikaatjes (zelfs nog geoogst in oktober) in een ovenschaal met knoflook en oregano 20 min. op 160 graden gegrild. Deze heb ik daarna in een gesteriliseerde pot gedaan en afgegoten met olijfolie. Zo kun je de smaak van de moestuin veel langer bewaren.

Snackkomkommers – ‘Iznik F1’

Deze komkommertjes zijn zo lekker, zijn heel snel te oogsten en blijven maar groeien. Deze plant moet ook eerst binnen opgekweekt worden. Dit geldt eigenlijk voor alle vruchtgroenten die je verbouwt in de moestuin, zowel voor in een kas als in de volle grond. Start hiermee in april, want deze planten groeien sneller dan de paprikaplant. Na 15 mei (ijsheiligen) mogen deze plantjes ook buiten uitgeplant worden en doe dit altijd naast een hekwerk. Je moet ze wel nog wat begeleiden langs het rekwerk. Deze plant maakt hele mooie gele bloemetjes aan. Na de bevruchting worden er kleine komkommertjes gevormd. Oogst ze als ze ca. 8 cm lang zijn. Hoe kleiner ze zijn, hoe lekkerder ze van smaak zijn. Als je ze te groot oogst, worden ze bitter en wordt de schil erg hard. Van deze grote komkommers kun je nog wel zelf tzatziki maken en dat is natuurlijk ook heel erg lekker.

Floor_Foto4_Snack komkommer.JPG

Floor_Foto3_Snack komkommer.JPG
Misschien is het het woord ‘snack’ waardoor het zo goed groeit gaat buiten?! De grote variant van de paprika en komkommer groeit bij mij veel minder goed en levert bijna niks op. Dit komt ook omdat hierbij veel meer constante warmte en zonlicht komt kijken. De snackvariant doe het supergoed in ons klimaat als je geen kas hebt in de moestuin. Ook levert één plant heel veel vruchtjes op.

Groetjes,

Floor

Lees ook: Nuttige insecten & decemberklusjes

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin