BLOG
pepers paprika's
1 mei 2020

Pepers en paprika's in pot

Wij hebben het geluk dat we een kas hebben, ik plant daar elk jaar bijna alle paprika´s en pepers in die ik heb gezaaid. Maar daarnaast vind ik het ook altijd leuk om één of enkele planten buiten te telen, bijvoorbeeld omdat ik teveel heb gezaaid of omdat het niet alleen een lekker maar ook een extra decoratief ras is.

Als ik een paprika of peper buiten teel doe ik dat altijd in een pot. Een pot heeft een aantal voordelen ten opzichte van de volle grond:

  • Een pot warmt sneller op dan de volle grond.
  • Een pot kun je vullen met het meest ideale grondmengsel (en dat is ten opzichte van onze kleigrond altijd een voordeel).
  • Je hebt bij een plant in pot meer controle over de hoeveelheid water die je geeft.

Een paprika of peper in pot kun je het zonnigste en meest beschutte plekje in de tuin geven. En een pot is verplaatsbaar; in periodes met langdurige regen of bij een verwachte storm kun je de pot verzetten, bijvoorbeeld tegen het huis of ergens onder een afdak.

Je kunt de grond/plant in een pot voeden zoals je wilt. En in het geval van pepers en paprika’s is dat een moestuinvoeding die niet teveel stikstof bevat (want dat geeft veel blad en stengels en weinig vruchten) en wat extra kali (voor een goede bloei en vruchtzetting).

Pepers en paprika’s zijn in principe meerjarig. Je kunt planten in pot in de herfst binnen zetten, om de laatste vruchten in huis te laten rijpen of om te proberen de planten vorstvrij te overwinteren (wat overigens niet heel makkelijk is want ze zijn gevoelig voor luis, spint, botrytis, etc. maar op een lichte plaats bij ongeveer 12 graden is het zeker het proberen waard).

Diana Foto 2 Peper Habanero Peach.jpg

Voor de teelt van paprika’s en pepers in pot gebruik ik potten met een inhoud van ongeveer 15 tot 20 liter. In één pot passen 3 planten. Ik meng potgrond met ongeveer 1/6e deel grof brekerzand en het vermiculiet waarin ik de paprika’s en pepers zaaide, dat zorgt samen voor een luchtig mengsel dat vocht doorlatend is maar bij droogte ook wat vocht vast kan houden.

Ongeveer 6 weken na het oppotten geef ik wat voeding (vloeibaar, elke week via het water, of langwerkend). Soms moet er een stok bij de planten in pot, om te voorkomen dat ze omvallen door het gewicht van de brede planten met veel vruchten.

Op de foto zie je het ras Purple Flash, een peper die extra mooi is, door het paarse blad, paarse bloemen en bijna zwarte pepertjes:

Diana Foto 3 Peper Purple Flash in pot.JPG

Er zijn tot slot nog een aantal aandachtspunten:

Zaai vroeg (bij voorkeur in februari); daarmee boek je wat voorsprong en kunnen in mei, wanneer de potten/planten naar buiten mogen, sommige rassen zelfs al bloemknopjes hebben.

Kies vroege rassen. Dat zijn vaak rassen met wat kleinere vruchten (die rijpen over het algemeen wat vroeger eerder dan grootvruchtige rassen). En kies rassen die uit gematigde gebieden komen (de kans op een goede opbrengst is groter bij de teelt van bijvoorbeeld Hongaarse, Franse of Spaanse rassen dan bij rassen uit Afrika, Australië of Vietnam). Een ras uit de groep Capsicum annuum (waar bijvoorbeeld paprika’s maar ook cayennepepers en jalapeño’s in zitten) heeft meer kans op een goede oogst dan pepers uit andere groepen als chinensis en baccatum (waarin bijvoorbeeld Habanero’s, Scotch Bonnet’s en de meeste Aji’s zitten, simpelweg omdat die meer warmte en tijd nodig hebben om te groeien, bloeien, vrucht te zetten en te rijpen). Bij wat meer ervaring (en mogelijkheid om te overwinteren) kun je ook eens rassen uit die laatste groepen proberen.

Op deze foto zie je een rocoto-peper die ik november naar binnen haalde zodat de laatste pepers in huis konden rijpen:

Diana Foto 4 Peper Rocoto Rio Huallaga narijpen in huis.JPG

Bedenk dat paprika’s en pepers zowel rijp als onrijp eetbaar zijn. Rijpe paprika’s zijn zoeter, onrijpe paprika’s zijn fris en kruidig van smaak. Rijpe pepers zijn heter en warm kruidig, onrijpe pepers zijn minder heet en frisser van smaak. Denk aan het verschil in smaak tussen groene en rode paprika’s en het verschil tussen groene/onrijpe en rode/rijpe jalapeño’s.

Tot slot nog wat voorbeelden van paprika’s en pepers die bewezen vroeg genoeg zijn voor de teelt in het Nederlandse klimaat (mits je dus vroeg zaait en de planten vanaf half mei in pot op een zonnig en warm plekje zet). Voor paprika’s zijn dat: Apple Bell, Coral, Earliest Red, Lipstick, Kaboutermuts, Minibell, Oda, Doe Hill, Etkezesi Pelso, Gypsy Baron, Long Des Landes, Orange Bell, Sweet Cayenne, Alma paprika, Sweet Pickle, Lunchbox, Zorza

Op deze foto zie je de paprika Kaboutermuts die ik in 2018 in pot op een zonnig terras hield. In november was het blad gehavend door regen en wind maar kon ik nog steeds wat paprikaatjes oogsten:

Diana Foto 5 Paprika kaboutermuts.JPG

Vroege peperrassen die leuk voor de buitenteelt in pot zijn bijvoorbeeld Aurora, Cayenne Ring of Fire, Centennial Rainbow, Early Jalapeño, Chenzo, Cayenne Long Slim, Little Elf, Numex Twilight, Piment de la Bresse, Schwarze Peperoni, Tangerine Dream.

Moestuingroetjes,

Diana

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin