Veel mensen kennen ze wel, de rode pepers. Het is een pittige groente waar je beter de zaadjes niet van kunt nemen. De sterke smaak zit namelijk vooral in de zaden. Zelf heb ik afgelopen jaar heel veel rassen pepers uitgeprobeerd. Ik moet zeggen dat ik zelf niet heel erg pittig at, maar als je het leert eten, is het ontzettend lekker. Je hoeft vaak net wat minder zout toe te voegen en dat is ook nog eens een stuk beter voor je.
Hieronder zal ik kort vertellen hoe je je eigen pepers kweekt:
In februari begin je al met het opkweken van de pepers, zoals staat vermeld op het zakje van de zaden. Dit is het eerste plantje dat dan ook bij mij in de vensterbank staat. Het plantje groeit namelijk ontzettend langzaam en daarom is het belangrijk om op tijd te beginnen, zodat je zeker weet dat je ook daadwerkelijk wat kunt oogsten in de zomer. Het plantje moet je om de 3 weken verpotten in verse grond, zodat hij voldoende voeding krijgt. Wil je nog meer weten over het starten met kweken in de moestuin? Bekijk dan mijn speciale video hierover.
Het is allebei mogelijk. Ik merk uit ervaring dat de planten in de potten meer oogst geven en ook sneller groeien. Dit zal te maken hebben met het water dat je geeft. Dit blijft in de pot en zakt niet weg. De pot is flexibel en je kunt heel goed en gedoseerd bijvoeden in de zomer.
De planten houden van water en voeding. Er is speciale voeding voor planten als de peperplant op de markt, maar je kunt ook moestuinvoeding gebruiken. Als je ziet dat de plant extra vruchten gaat maken, is het verstandig om nog wat extra bij de voeden.
Binnen zaaien: januari - maart
Kiemtijd: 10 - 21 dagen
Kiemtemperatuur: 25 - 30 °C
Zaaidiepte: oppervlakkig
Verplanten: nadat de zaailing 4 blaadjes heeft
Standplaats: in de zon
Dagen tot oogst: 90 – 120
Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips!
Groetjes,
Floor
Lees ook: Aubergines kweken in de Moestuin