BLOG
Diana Foto 4 Pompoen Galeux d'Eysines.JPG
26 nov. 2017

Pompoenen kiezen

Heerlijk, pompoenen! En zo herfstig ook, misschien niet iets waar je over nadenkt wanneer je met de lente in je hoofd een planning maakt voor volgend jaar. Maar wel belangrijk, want hoeveel wil je er zetten en welk(e) ras(sen) kies je?

Welke pompoen kies jij?

Er is zoveel keuze in pompoenen, zowel in vorm, kleur, grootte, maar ook in smaak en bewaarbaarheid. De kleinste pompoen weegt nog geen 250 gram, de grootste pompoen ter wereld weegt meer dan 500 kilo. Tot een gewicht van rond de 15 kilo zijn pompoenen lekker om te eten, boven dat gewicht wordt de sierwaarde belangrijker en wordt de eetkwaliteit langzaam minder (op een paar uitzonderingen na).

Overwegingen bij je keuze:

Punt 1: Smaak. Tenzij je de pompoenen gewoon leuk wilt neerleggen (ga dan voor een lange houdbaarheid) is smaak altijd het belangrijkst. Die smaak kan variëren van nootachtig en crèmig tot vol en zachtzoet of zelfs extra zoet. Elke goede zaadhandel vermeldt in de informatie bij een ras ook iets over de smaak.

Punt 2: Grootte. Ik kook normaal gesproken voor 2 personen en ik heb pompoenen van ruim 10 kilo. Was dat heel handig van me? Gelukkig kun je rauw en geroosterd of gekookt pompoenvruchtvlees goed invriezen (mits je voldoende ruimte in de vriezer hebt). Uiteindelijk groeien er over het algemeen meer pompoenen aan planten wanneer de pompoenen klein zijn dan wanneer de pompoenen groot zijn (kwestie van het verdelen van het aantal kilo’s pompoenvruchtvlees per plant).Oftewel; liever een paar grote pompoenen of meer maar kleinere pompoenen?

Punt 3: Bewaarbaarheid. Er zijn natuurlijk uitzonderingen maar over het algemeen kun je stellen dat de pompoenen met de dikste schil het langst houdbaar zijn. Voorbeelden van lang houdbare pompoenen met dikke schil zijn bijvoorbeeld de Blue Hubbard en Queensland Blue (foto hieronder). Maar je kunt zelf bedenken of je vooral een pompoen wilt oogsten en gelijk op wilt eten, of dat je een deel van de oogst zo lang mogelijk wilt bewaren. Het is misschien overbodig om te melden maar lang houdbare pompoenen met een dikke schil vergen wel extra spierkracht om de pompoen te ‘slachten’.

En mocht je plaats hebben voor meer dan 1 plant, dan is het misschien leuk om te kiezen voor een lang bewaarbare dikschillige en een kort houdbare dunschillige pompoen, voor een grote en een kleine pompoen, een gladde en een geribbelde, een witte en een oranje, noem maar op :-)

Punt 4: Groeikracht. Onderschat de groeikracht van een pompoenplant niet, ze kan meterslange stengels met grote bladeren maken. Over het algemeen maken grotere pompoenrassen ook grotere planten. Kleinere pompoenen maken planten die ook groot zijn maar iets minder lang en iets massaal in blad, beter geschikt voor kleine tuinen en zelfs de teelt in (grote) potten. Rasvoorbeelden daarvan zijn Baby Boo, Mini-Jack, Wee-Be-Little, etc..

Punt 5: Schoonheid. Niet het belangrijkst (tenzij je de pompoenen vooral voor decoratieve doeleinden gebruikt). Maar er zijn zo enorm veel rassen verkrijgbaar, je kunt eerst je keuzes maken door punt 1 tot en met 4 te vergelijken, en zelfs dan houd je nog een aantal keuzes over. En dan is het toch ook leuk om daaruit dan nog pompoenen kiezen die je qua vorm, kleur, etc. mooi vindt. En wat mooi is, is (gelukkig) voor iedereen anders.

Galeux d’Eysines

Mijn favoriet? De Galeux d’Eysines. En dat is misschien niet eens zo’n heel handige keuze. Gisteren ‘slachtte’ ik mijn op één na laatste pompoen van dit ras. Ze was nogal een monster:

Ik ben er wel een uurtje zoet mee geweest. Eigenlijk te groot voor ons samen. Maar wel erg mooi. En lekker. En niet heel erg lang te bewaren maar zeker ook niet kort (het is tenslotte bijna december, de pompoenen heb ik rond half oktober geoogst. En een lekkere, volle, zoete smaak en mooi oranje vruchtvleeskleur. En ook nog een prima opbrengst.

Dit is geen reclame voor de Galeux d’Eysines hoor, hoewel wij haar een erg leuke en lekkere pompoen vinden ga ik volgend jaar zeker ook nog een ander ras proberen. Want er is zoveel keus. En dan ga ik waarschijnlijk voor een lang houdbare pompoen met dikke schil in een wat kleiner formaat.

Pompoen eten

En de Galeux d’Eysines van de foto? Die is voor een deel opgegeten, ik heb er pompoensoep met gember en steranijs van gemaakt, en een ovenschotel van pompoen met snijbiet en Parmezaanse kaas. En de rest geroosterd en ingevroren. Want de mogelijkheden op culinair gebied zijn bijna eindeloos, en er bestaan enorm veel verschillende recepten met pompoenen, van zoet tot hartig. Denk aan soep, puree, crème, maar ook aan pompoenbrood, pompoencake, pompoentaart, ovenschotels, stoofschotels, risotto, pasta, gnocchi, curry, roosteren, koken, bakken, in de oven, op de barbecue, je kunt er zelfs jam van maken, of zoetzuur. Pompoenen zijn zo enorm veelzijdig dat we nog jaren vooruit kunnen, zowel in het kiezen van rassen als in het koken met pompoenen.

Groetjes,

Diana

Lees ook: 2017 een goed moestuinjaar

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin