In de herfst hangen er vaak nog flink wat onrijpe paprika’s en pepers in de planten. Pepers en paprika’s zijn eigenlijk hetzelfde, ze behoren beide tot de plant met de Latijnse naam Capsicum annuum (hoewel er ook pepers zijn die tot andere soorten behoren, zoals Capsicum chinense = bijvoorbeeld Madame Jeannette en Capsicum pubescens = bijvoorbeeld Rocoto).
Peper- en paprikaplanten zijn eigenlijk heesters die niet winterhard zijn. Je zou ze daarom zelfs in huis kunnen laten overwinteren. Dat is niet gemakkelijk want ze zijn gevoelig voor diverse soorten luis en schimmels. Maar als je het wilt proberen, hebben ze een goede kans als je ze op tijd binnenhaalt (voor de eerste aantastingen, rond eind september). Snoei de planten liever niet, verwijder alleen lelijke/dode bladeren/takjes. Geef minimaal water en zet ze in een raamkozijn bij maximaal 10 tot 12 graden. Na de winter snoei je de planten in maart terug, geef ze voeding en meer water, en zet ze warmer tot ze in mei weer naar buiten kunnen.
Je kunt de planten ook juist in oktober/november (let goed op de weersverwachting) in de huiskamer zetten, daar is het voor overwintering te warm maar je kunt daar wel de laatste vruchten aan de planten laten rijpen.
Je kunt er ook voor kiezen om de paprika’s en pepers onrijp te oogsten want beide zijn ook in dat stadium eetbaar. Ze zijn dan iets anders van smaak en pepers zijn minder pittig, denk een groene = onrijpe paprika of aan een groene = onrijpe jalapeñopeper.
Zelf doe ik het soms nog anders, ik snoei de planten terug om ze te stimuleren de laatste volwassen vruchten te laten rijpen. Ik noem het zelf dan ook ‘strippen’ in plaats van ‘snoeien’ want eigenlijk verwijder ik alles behalve de vruchten en wat bladeren.
Ik doe dit zeker niet elk jaar, soms heb ik er geen tijd voor, of simpelweg geen belang bij. Dan laat ik de planten gewoon staan tot ze bij de eerste nachtvorst in elkaar zakken. Maar soms is het handig om in de herfst de planten te strippen. Dat kan zijn omdat de peper of paprika een laat ras is en je nog voor de winter in ieder geval een aantal rijpe vruchten wilt oogsten. Het kan ook zijn dat de planten niet in kas maar buiten staan en je, voor de eerste koude nachten komen, wilt zorgen dat de laatste vruchten rijpen. En dit jaar doe ik het omdat ik zo snel mogelijk de laatste rijpe pepers en paprika’s in de kas wil oogsten, zodat ik de ruimte kan gebruiken om er soorten in te zaaien en te planten waar ik tot ver in de herfst/winter van kan oogsten.
Het moment van snoeien/strippen is wat lastig omdat je niet in kunt schatten wanneer het koud wordt en de eerste nachtvorst komt. Doe het niet te laat (want dan is de tijd te kort om de vruchten nog op tijd te laten rijpen) maar ook niet te vroeg (want dan zou de oogst groter kunnen zijn). Over het algemeen zou je kunnen stellen dat september een goed moment is wanneer de planten buiten staan, en oktober een goed moment is voor planten die in de kas staan.
Help jonge paprika’s en pepers
In de herfst groeien en bloeien de paprika- en peperplanten vaak nog, maken nieuwe bladeren, stengels, bloemen en jonge vruchtjes. Dat kost de planten uiteraard flink wat energie. En dat is in de herfst ‘verloren’ energie want de bloempjes die in oktober bloeien hebben in ons klimaat niet genoeg tijd meer om nog rijpe vruchten te worden. Je kunt ervoor zorgen dat die energie ten goede komt aan het groeien van jonge vruchten en het rijpen van volwassen vruchten door bloempjes, jonge stengels en overtollig blad te verwijderen.
Daarnaast kan na het snoeien/strippen de zon vol op de paprika’s en pepers schijnen en ook dat helpt bij het rijpen.
Ik ben geen bioloog en kan het dus niet wetenschappelijk bedenken, maar mijn hobbylogica zegt dat planten geen vruchten maken omdat wij ze graag eten. Het doel van het overgrote deel van planten is om zich voort te planten. Als je bloemen, blad en stengels verwijdert plaag je de planten zodanig dat ze zich door de ‘stress’ nog snel zullen willen voortplanten en dus rijpe vruchten = rijpe zaden = potentiële nakomelingen gaan produceren.
Het klinkt in theorie leuk en handig, maar bedenk dat het er niet heel mooi uitziet :-)
Tot slot wat foto’s/voorbeelden:
Dit is de paprikaplant van het ras Titan, een extra grote puntpaprika:
En dit is na het snoeien/strippen:
Je ziet hoeveel ‘overtollig’ blad en bloemen ze had. Als dit de maand juli of zelfs augustus zou zijn, zou ze nog een heel grote opbrengst bovenin de planten kunnen geven. Maar aangezien er zelfs ook geen kleine paprikaatjes in de planten hingen heb ik alles verwijderd en kunnen deze grote paprika’s de komende weken nog rijpen.
Nog een voorbeeld, dit zijn ruim 10 jaar oude foto’s, toen ben ik voor het eerst pepers gaan snoeien/strippen in de herfst. Dit is een Rocoto peper in de buitenteelt. Ze stond voor de kas in de volle grond (dat zou ik nu nooit meer doen, wel buiten maar altijd in pot want dat is warmer en je hebt meer controle over vocht en voeding).
Je ziet hoeveel blad en bloemen ze begin september nog heeft, zoveel dat je niet eens kunt zien of ze überhaupt wel vruchten heeft. De volgende foto is onder de plant gemaakt:
Er hingen dus genoeg pepers in de plant. Maar hoe konden die rijpen onder het dichte groene dak? Het was ondertussen eind september, de nachten werden koud en het regende veelvuldig, geen omstandigheden waarin pepers zich nog prettig voelen. En toen besloot ik voor het eerst dat het weghalen van dat ‘dak van stengels, blad en bloemen’ wellicht nog voor een leuke oogst zou kunnen zorgen. En dat was ook zo, het was niet mooi maar het hielp zeker wel:
In de late oktoberzon rijpten er nog flink wat pepers.
Voor alle duidelijkheid; het in de herfst snoeien van peper- en paprikaplanten is dus zeker geen verplichting, het hangt af van het ras, de omstandigheden en wat je zelf wilt, zie het als laatste redmiddel om vruchten sneller te laten rijpen. Dit is bijvoorbeeld een foto die ik een paar jaar geleden in november maakte:
Je ziet planten van het vroege ras Lipstick op 12 november. De eerste paprika’s rijpten dat jaar al vroeg, de paprika’s die daarna meer bovenin de planten groeiden hadden daardoor ook nog tijd om voor de winter te rijpen. Niet snoeien is dus ook een optie, vooral bij vroege rassen.
In de headerfoto zie je de laatste paprika’s die ik vorig jaar op 20 oktober oogstte; onrijp, halfrijp en rijp, allemaal lekker, ik hoop dat dat dit jaar ook weer lukt!
Moestuingroetjes,
Diana
Lees ook: Zaaien in de nazomer