BLOG
Swan's Fluff tomaten in Diana's mooie moestuin
20 mrt. 2020

Ga jij voor stamtomaten, struiktomaten of dwergstruiktomaten in jouw moestuin?

Tomaten kennen we natuurlijk allemaal wel, maar wist jij dat je tomaten grofweg in drie verschillende types kan indelen? Deze types zijn de stamtomaat, de struiktomaat en de dwergstruiktomaat en hier vertel ik je vandaag wat meer over.

Stamtomaten

Het bekendste type is de stamtomaat, dat zijn planten die met één stam langs een stok of touw worden geleid en waarbij de trossen tomaten aan/langs die ene hoofdstam hangen. Deze tomaten moeten worden gediefd en worden opgebonden en kunnen onder de juiste omstandigheden ruim twee meter hoog worden. In de professionele teelt kunnen ze zelfs wel meer dan 10 meter hoog worden.

Op deze foto zie je stamtomaten zoals ze hier elk jaar in de kas staan, allemaal gediefd en opgebonden langs één stok

Struiktomaten

Struiktomaten hoeven niet gediefd te worden, ze maken veel zijscheuten en de tomaten groeien in trosjes langs die zijscheuten. Er moet wel een stok bij deze tomaten worden gezet, want struiktomaten kunnen een flinke omvang krijgen Het opbinden aan een stok voorkomt het omvallen en/of knakken van delen van de plant door de zwaarte van de tomaten.

Op deze foto zie je het ras Garden Pearl, een struiktomaat tot 50 centimeter hoog, met door de zwaarte van tomaatjes een bijna hangende groeiwijze. Dit is extra leuk in een pot of verhoogde bak.

Struiktomaat is dan ook een breed begrip want er zijn struiktomaten van 50 centimeter hoog, maar ook struiktomaten die wel 150 centimeter hoog worden. Lees, wanneer je zaden van dit type tomaten koopt, altijd de beschrijving. Lagere struiktomaten hebben vaak genoeg aan één stok, grote struiktomaten hebben meetstal twee of drie stokken nodig. Sterker nog, ik vind het ook heel handig om voor deze tomaten een ‘kooi’ van rond gebogen gaas te gebruiken. Voor struiktomaten reken ik ook graag een wat ruimere plantafstand dan de 40 x 60 centimeter die ik voor stamtomaten aanhoud. Omdat ze niet 1 stam, maar meerdere stelen heeft wordt ze niet zo hoog, maar juist breed. Die breedte kan per ras variëren. Struiktomaten van 50 centimeter worden minder breed en groeien vaak meer gedrongen dan de grote struiktomaten van meer dan 120 centimeter hoog.

Op de foto hieronder zie je het ras Sprite. Ze wordt wel ruim 150 centimeter hoog en behoorlijk breed, is door de lange stelen soms zelfs lastig in toom te houden en geeft letterlijk per plant een paar honderd stevige cherrytomaatjes met een heerlijk zoete smaak. Je ziet op de foto dat ik met stokken en touwen mijn best moest doen om de 2 planten overeind te houden.

Dan zijn er ook nog de struiktomaten die een meer hangende groeiwijze hebben. Voorbeelden daarvan zijn Cherry Cascade, Tumbling Tom, Tumbler Red, Pendulina. De namen geven vaak de groeiwijze al aan. Alle struiktomaten zijn geschikt voor de teelt in potten, maar juist deze groep is eigenlijk alleen geschikt voor de teelt in potten; als je deze rassen in de volle grond zou telen hangen de tomaatjes op de grond en dat zorgt in regenachtige periodes voor schimmel of rot en vraat door bijvoorbeeld slakken, pissebedden etc. Het helpt dan trouwens wel als je wat stro onder de planten legt. Maar als je deze tomaatjes in een pot teelt hangen de tomaatjes schoon en droog over de rand, kunnen ze goed rijpen in de warme zon etc.

Op deze foto zie je 3 tomatenzaailingen van het ras Cherry Cascade in een grote pot:

En 2 maanden later ziet een stukje van diezelfde pot er dan zo uit:

Dwergstruiktomaten

En tot slot zijn er nog de dwergstruiktomaten. Dat zijn kleine plantjes, vaak niet hoger dan zo’n 25 tot 35 centimeter. Ze geven een leuke opbrengst van meestal cherry- of cocktailtomaten die in trosjes heel dicht tegen de korte zijscheuten groeien. Deze plantjes zijn zeer geschikt voor de teelt in potten. Eén plantje voor een kleine pot of bijvoorbeeld drie plantjes bij elkaar in een wat grotere pot. Op de foto zie je het ras Korean. De opbrengst van dit type struiktomaatjes is natuurlijk niet te vergelijken met de grote struiktomaten, maar als je regelmatig tomaatjes oogst worden er telkens weer nieuwe trosjes aan nieuwe zijscheuten gemaakt en zo is de opbrengst voor zo’n klein plantje toch heel leuk.

Een meer dan prima opbrengst van cherrytomaatjes en ook nog eens een vrolijk gezicht.

Het leuke van de meeste struiktomaten is dat het vaak vroege rassen zijn die ook geschikt zijn voor de buitenteelt. Maar lees altijd de beschrijving bij het ras voor meer informatie met betrekking tot smaak, vroegheid, opbrengst, groeiwijze en hoogte.

Maart is de beste maand om tomaten te zaaien en het is leuk om uit al die duizenden bestaande rassen mooie, lekkere en leuke tomaatjes te kiezen. We hopen op een mooie zomer en een letterlijk heerlijk tomatenjaar!

Moestuingroetjes,

Diana

Lees ook: Onmisbaar in de (moes)tuin: Lathyrus Odoratus

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin