BLOG
zaadjes-floor
29 feb. 2016

Startersbak: zaaien en oogsten

Op de achterkant van de zadenzakjes staat altijd alle informatie over de zaden, zaai en oogstperiode, zaaiafstand en de standplaats. Ik raad echt aan om dit te doen dan kan je heel goed zien wanneer wat gezaaid moet worden zonder dat er chaos ontstaat. Ook een handige tip is om de zadenzakjes op maand in een zadenbakje / map te ordenen. Zo heb je de zaadjes snel bij de hand en houd je het overzichtelijk.

 

 

Startersbak: zaaien en oogsten

In mijn blog Moestuinbak deel 1 heb ik een moestuinplan gemaakt voor onze Pokon Startersbak. Hier vind je meer informatie over de zaden: hoe diep, wanneer zaaien, verspenen en wanneer oogsten. Pokon heeft zelf ook een zaai- en oogstkalender, deze is algemeen en degene op het plaatje hieronder is speciaal afgestemd op onze startersbak.

 

 

1. Courgette

Zaaiperiode: in mei binnen voorzaaien, in juni uitplanten buiten in de Pokon Moestuinbak.
Oogstperiode: in september kan er geoogst worden, heb je op een gegeven moment genoeg courgettes, breek de top van de plant af dan groeit hij niet meer verder en geeft hij vooral voeding aan de bloemen die er dan aan zitten. Denk altijd zo, iedere bloem wordt later een courgette :)
Zaaidiepte: zaai het zaadje in zaai- en stekgrond of Pokon Vermiculiet en doe deze net zo diep als het zaadje groot is, zo’n 1 cm dus.

 

2. Tomaat

Zaaiperiode: deze kunnen gezaaid gaan worden vanaf 15 maart, begin mei de planten laten wennen aan de buiten temperatuur en na 15 mei mogen de planten buiten uit geplant worden.
Oogstperiode: deze periode is van augustus tot september, met een zachte winter kan je zelfs nog oogsten in oktober.
Zaaidiepte: tomaten kweek je eerst op in zaai en stek grond of vermiculiet, nadat de 2 blaadjes groot genoeg zijn geworden kan het plantjes voorzichtig overgepot worden naar Pokon Moestuingrond. Doe dit voorzichtig, zodat de worteltjes niet breken.

3. Boon - stamboon

Zaaiperiode: na ijsheiligen (15 mei) kunnen deze direct in de grond gezaaid worden. Binnen opkweken kan ook, begin hier dan 3 weken eerder mee, zo heb je al wat voorsprong op de oogst. Dek de kleine plantjes af, de vogels zijn er dol op namelijk.
Oogstperiode: in juli tot oktober kan er geoogst worden.
Zaaidiepte: de zaaidiepte is ongeveer 1,5 cm diep, lichte grond erover verdelen en water geven, de kiemduur is vrij snel van bonen. Maar heb geduld, het kan soms om onverklaarbare redenen ineens langer duren. Dit kan komen voor kou of vocht.

 

4. Paprika

Zaaiperiode: in februari / maart kunnen deze gezaaid worden. Liefst zo vroeg mogelijk, het zijn trage groeiers namelijk. Begin mei de planten laten wennen aan de buiten temperatuur en na 15 mei mogen de planten buiten geplant worden.
Oogstperiode: deze periode is van augustus tot september, met een zachte winter kan je zelfs nog oogsten in oktober.
Zaaidiepte: paprika’s kweek je eerst op in zaai- en stek grond of vermiculiet, nadat de 2 blaadjes groot genoeg zijn geworden kan het plantjes voorzichtig overgepot worden naar Moestuingrond. Doe dit voorzichtig dat de worteltjes niet breken.

 

5. Basilicum

Zaaiperiode: Binnen voorzaaien in maart, deze kan uitgeplant worden na 15 mei in de moestuinbak
Oogstperiode: er kan geoogst worden van augustus tot september, eerder blaadjes eraf snoepen kan natuurlijk altijd, het blijft jouw plantje!
Zaaidiepte: zaai basilicum heel vlak aan de grond, zaai het in een kweekkasje. De zaai en stek grond flink nat maken met de planten spuit.

 

6. Peterselie

Zaaiperiode: Binnen voorzaaien in maart, deze kan uitgeplant worden na 15 mei in de moestuinbak.
Oogstperiode: er kan geoogst worden van augustus tot september, maar de kans is groot dat je er eerder al wat van kan eten, pluk alleen de blaadjes en laat het steeltje staan dan groeit hij vanzelf weer verder.
Zaaidiepte: vlak zaaien met een klein laagje zaai en stekgrond erover. De zaai en stek grond flink nat maken met de planten spuit.

 

7. Tijm

Zaaiperiode: Binnen voorzaaien in maart, deze kan uitgeplant worden na 15 mei in de moestuinbak. Tijm behoort wel tot 1 van de wat trage groeiers. Maar het voordeel is dat deze plant winterhard is (kou bestendig) dus eenmaal gekweekt, kan je er langer dan 1 jaar van genieten.
Oogstperiode: oogsten van september tot november.
Zaaidiepte: vlak zaaien met een klein laagje zaai en stekgrond erover. De zaai en stek grond flink nat maken met de planten spuit.

 

8. Citroenmelisse

Zaaiperiode: Binnen voorzaaien in maart, deze kan uitgeplant worden na 15 mei in de moestuinbak.
Oogstperiode: er kan geoogst worden van augustus tot september.
Zaaidiepte: vlak zaaien met een klein laagje zaai en stekgrond erover. De zaai en stek grond flink nat maken met de planten spuit.

 

9. Biet

Zaaiperiode: in april meteen in de moestuinbak zaaien.
Oogstperiode: vanaf september kan je oogsten, dit zijn dan nog kleine bietjes maar wel lekker zoet van smaak. hoe langer je wacht, hoe groter ze worden, hoe bitterder ze worden.
Zaaidiepte: net zo diep als het zaadje zaaien, licht zand erover en water geven. en wachten maar.

 

10. Pluksla

Zaaiperiode: in april kan je al in volle grond zaaien
Oogstperiode: pluksla is ideaal, zodra het opkomt en je denkt het is nu wel groot genoeg voor op het bord, breek het af en laat het kluitje staan dan groeit het gewoon weer verder.
Zaaidiepte: zaai heel licht niet te dicht op elkaar, denk altijd zo, ieder zaadje wordt 1 blaadje, geeft het dus de ruimte om te groeien.

 

11. Spinazie

Zaaiperiode: in april kan je al in volle grond zaaien
Oogstperiode: net zoals de pluksla kan je de spinazie gewoon plukken na zo’n 5 weken, kluitje laten staan dan komen er weer nieuwe blaadjes!
Zaaidiepte: zaai heel licht niet te dicht op elkaar, denk altijd zo, ieder zaadje wordt 1 blaadje, geeft het dus de ruimte om te groeien.

 

12. Oost Indische kers

Zaaiperiode: eind april kan je ze in volle grond zaaien, het moet buiten al wel lekker warm zijn.
Oogstperiode: de bloem het blad en de zaden ervan kan je eten. De bloemen als garnering, de bladeren om pesto mee te maken en de zaden om in te maken als kappertjes.
Zaaidiepte: vlak aan de grond zaaien met een laagje speciale moestuinbakken grond erover.

 

13. Aardbei

Zaaiperiode: Aardbeien zelf opkweken is bijna niet te doen, dus ik ga voor een plantje uit de winkel. er kunnen er ongeveer 2 in de bak. Kies een ras wat bij je past, ik heb de Elsanta staan, deze geeft grote vruchten en is bestendig tegen ziektes.
Oogstperiode: in juni - juli kan je van je eerste aardbeitjes snoepen.
Zaaidiepte: vlak in de grond. vaak water geven, dat vinden ze niet erg!

 

14. Bieslook

Zaaiperiode: Binnen voorzaaien in maart, deze kan uitgeplant worden na 15 mei in de moestuinbak.
Oogstperiode: er kan geoogst worden van augustus tot september, met warm weer groeit het een stuk sneller en kan je dus ook eerder oogsten. dus hopen op veel zon en warmte.
Zaaidiepte: vlak zaaien met een klein laagje zaai- en stekgrond erover. De zaai- en stek grond flink nat maken met de planten spuit.

 

15. Wortel

Zaaiperiode: in april kan je beginnen met de wortels zaaien, doe dit direct in de moestuinbak.
Oogstperiode: vanaf september kan je oogsten. Uiteraard kan je eerder ook altijd even testen door er 1tje uit te halen, doe dit niet eerder dan augustus, dan zijn ze echt nog te klein.
Zaaidiepte: oppervlakkig aan de grond, niet te diep anders dan is het kiemen erg lastig.

 

16. Radijs

Zaaiperiode: vanaf april kan je beginnen. radijs kan je meerdere keren zaaien in het jaar, doe dit direct in de moestuinbak.
Oogstperiode: Na het zaaien duurt het ongeveer 7 weken totdat je ze kan eten.
Zaaidiepte: deze zaadjes hoeven niet heel diep in de grond, zo’n halve centimeter. Radijsjes zijn snelle kiemers, dus je zal snel wat boven de grond zien komen!

 

Groetjes,

 

Floor - Floors Moestuin

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin