In onze tuin staat een perenboom van het bekende stoofperenras Gieser Wildeman. Het is een kleine boom (laagstam), ongeveer 2,50 meter hoog en bijna even breed. De boom staat er al zeker 12 jaar en geeft vrijwel elke herfst een overvloedige oogst van gemiddeld 6 tot 7 volle emmers stoofperen.
Er zijn jaren dat we de peren pas begin oktober oogsten maar dit jaar kunnen we nu, half september, al beginnen. Wellicht is de droogte van deze zomer de oorzaak, of het feit dat de winter zacht was met daardoor een net iets vroegere bloei, of een combinatie van factoren. Hoe dan ook; de peren zijn rijp! Dat zien we aan de verkleuring van de peren (ze krijgen op hun koele groenbruine kleur een warm bruinrode blos). Maar er zijn ook al wat peren spontaan van de boom gevallen. En als we een peer plukken en opensnijden zien we dat de zaden in het klokhuis zwart zijn. Oogstrijp dus.
Omdat het mooi en rustig nazomerweer is (en de peren zo nog wat na kunnen rijpen zonder door storm van de boom te waaien) oogsten we ze niet allemaal tegelijk maar plukken we telkens een aantal peren die we willen verwerken. Je kunt stoofperen trouwens ook heel goed bewaren; naast elkaar, en op een plaats waar het constant koel en donker is blijven ze weken tot zelfs maanden goed. Maar zelf vinden we het leuk om ze in te maken (en handig want dan hoef ik ze niet te koken als we ze willen eten maar kan ik lekker makkelijk een pot uit het voorraadrek op zolder halen).
En dan is het ook leuk, met meer dan genoeg oogst, om verschillende soorten inmaak te maken. Zo hebben we al appel-perencompote met citroen, gember en amandelschaafsel gemaakt, en natuurlijk de altijd lekkere peertjes in rode wijnsiroop, en ik wil zeker ook nog peertjes met sinaasappel in cider maken (die recepten kun je op mijn website in het menu onder ‘inmaakrecepten’ vinden).
Maar ik vind het ook leuk om nieuwe recepten te proberen, en zo vond ik op een website van een bed & breakfast in Amerika een leuk recept (https://chloesblog.bigmill.com/bed-and-breakfast-recipes/). Overigens: terwijl ik het recept maakte heb ik het zowel in hoeveelheden als in ingrediënten ietwat aangepast. En je kunt er stoofperen voor gebruiken maar zeker ook niet te rijpe handperen.
Voorbereiden (8 uur van tevoren): boen 1 citroen onder stromend water goed schoon (de andere citroen gebruik je later). Snijd voor- en achterkant van de citroen af, dat mag weggegooid worden. Snijd de rest in dunne plakjes en verwijder de zaadjes. Doe de geschilde en in stukken of repen gesneden peren in een schaal, leg de plakjes citroen ertussen en meng er de suiker door. Dek de schaal af en zet8 uur op een koele plaats.
Na die rustperiode zijn de peren kleiner geworden en drijven ze in een siroop van de ondertussen gesmolten suiker en het sap van de peren en citroen.
Doe dit mengsel in een pan en voeg de vanille-essence toe. Zet de pan op het vuur (met het deksel op de pan) en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur dan laag en kook de peren in siroop 15 tot 30 minuten (15 minuten voor handperen en 30 minuten voor stoofperen). Roer af en toe en houd het deksel op de pan zodat er zo min mogelijk vocht verdampt (dan blijft er precies genoeg siroop over om te zorgen dat de peren onder het vocht staan en je genoeg hebt voor het inmaken).
Voeg na de 15 of 30 minuten koken de brandy toe, roer en doe het deksel weer op de pan, kook nu nog tot de peren gaar zijn. Voor stoofperen is dit 15 tot 30 minuten (afhankelijk van het ras en formaat van de stukjes), voor handperen is dit enkele minuten (maar in ieder geval tot de alcohol uit de brandy is verdampt).
Maak ondertussen de potten en deksels schoon, doe dit niet te vroeg, begin 10 minuten voor het einde van de kooktijd van de peren; was ze en spoel ze daarna met soda en kokendheet water. Giet de potten en deksels daarna leeg en vul ze met kokend water, laat dat kokendhete water in de potten (tot aan de rand) en deksels staan tot je de potten kunt vullen.
Pers de 2e citroen uit en voeg het sap toe aan de gare peren in siroop en laat dit nog 2 minuten doorkoken. Giet dan de potten en deksels leeg en vul de nog hete potten met de kokendhete peerstukjes. Zorg dat er in elke pot ook een plakje citroen zit. Giet er zoveel siroop op dat ze net onder het vocht staan, sluit de potten met de deksels en zet ze ondersteboven om af te koelen en vacuüm te trekken. Vacuüm potten zijn een jaar houdbaar, potten die niet vacuüm zijn en potten die je open hebt gemaakt bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op. Uiteraard gebruik je altijd een schoon vorkje/lepeltje als je wat peertjes uit de pot wilt nemen.
Hoewel ik dit recept pas deze week voor het eerst maakte ben ik nu al fan. Want je kunt deze peertjes op heel veel manieren gebruiken; bijvoorbeeld eten bij croissant, briochebrood of plakje cake, gebruiken in desserts, in een salade, verwerken in een cake of taart, mengen met andere/verse vruchten, of gewoon in de yoghurt of kwark.
Tot slot: als je minder suiker wilt gebruiken kan dat uiteraard ook maar bedenk dan wel dat een eenmaal opengemaakte pot in de koelkast wellicht wat minder lang houdbaar blijft. Je kunt de (kristal)suiker desgewenst vervangen door ruwe rietsuiker.
Moestuingroetjes,
Diana
Lees ook: Pepers bewaren