Eind juni oogstte ik de allereerste blauwe bessen van dit jaar. En nu oogst ik ze nog steeds. Dat kan natuurlijk niet van één plant zijn, want de oogst van blauwe bessen van één struik duurt gemiddeld zo’n 4 weken. Omdat ik er wat vragen over kreeg, bedacht ik dat niet iedereen weet dat er ondertussen flink wat verschillende rassen met verschillende eigenschappen zijn. En juist als je een blauwe bes (of meerdere struiken) wil kopen is het handig om je daar in te verdiepen.
Allereerst is het belangrijk om te weten dat blauwe bessen alleen goed kunnen groeien en bessen dragen in uitgesproken zure grond. Ik heb lang gedacht dat ik daardoor in onze moestuin op kalkrijke kleigrond geen blauwe bessen kon telen (omdat ik gekochte struikjes bij tuinburen binnen enkele jaren zag wegkwijnen en doodgaan). Tot ik op het idee kwam om ze in potten met turf te planten. En later kreeg ik de tip om een gat van 50 x 50 x 50 centimeter te graven en dat te vullen met turf en daar de blauwe bessen in te planten.
Al wordt de oogst nooit zo groot als op echte en van nature zure grond toch heb ik ondertussen al enige jaren veel plezier en een leuke oogst van mijn blauwe bessen. En toen ik ze kocht zocht ik dus naar verschillende rassen, zodat ik de oogst kan spreiden, de verschillen kan proeven en kan ervaren welke blauwe bessen het goed in het gat met turf in onze tuin doen.
De indeling in oogsttijd is dus iets om wellicht rekening mee te houden wanneer je één of meerdere blauwe bessen wil kopen:
Dan is er nog de struik zelf. Er zijn heel kleine struiken maar ook heel grote. Ook dat is iets om rekening mee te houden als je weet waar de blauwe bes komt te staan. De meeste struiken/rassen worden zo’n anderhalve meter hoog en breed maar bijvoorbeeld Hortblue Petite en Northcountryworden slechts 50 centimeter hoog terwijl Chandler XXL juist wel 2 meter hoog en behoorlijk breed kan worden.
Je kunt ook nog een indeling maken in vruchtgrootte. Op de overzichtsfoto met 4 rassen, die je hierboven ziet, zie je al dat daar ook flinke verschillen in zijn. Zelf vind ik kleinere blauwe bessen vaak lekker om zo van de struik te eten, terwijl grote blauwe bessen heel fijn zijn om bijvoorbeeld jam van te maken. Voorbeelden van extra grote bessen zijn Spartan, Brigitta Blue en Patriot.
Er zijn trouwens ook verschillen in kleuren; soms meer lichtblauw en soms juist heel donker, maar ze hebben allemaal het karakteristieke ‘bedauwde’ laagje. De bijzonderste in kleur is wel de Pink Lemonade, met roze blauwe bessen. Die struiken zijn ook mooi, met wat kleiner blad. In onze tuin geven ze helaas wel een iets mindere opbrengst, al ligt dat misschien ook aan de omstandigheden.
De opbrengst is natuurlijk ook heel belangrijk bij je keuze voor een ras. Hier kunnen wij vooral van de rassen Reka, Ozark Blue en Patriot veel oogsten maar er zijn meer rassen die bekend staan om hun hoge opbrengst.
En tot slot is de smaak ook heel belangrijk. Wij ervaren niet heel grote verschillen in de smaak, maar het ene ras is wel iets zoeter of heeft juist meer een fris zuurtje dan het andere. Op de websites van goede kwekerijen kun je meer informatie vinden over de verschillende rassen en hun eigenschappen. Een paar voorbeelden daarvan zijn: Fruitbomen, Batterijen en Kwekerij de Zoetewei.
Tot slot: blauwe bessen zijn niet alleen heel lekker, maar ook heel gezond. En het zijn mooie struiken, niet alleen wanneer ze bloeien en de gekleurde bessen dragen. De meeste rassen geven in de herfst namelijk ook nog eens een toegift door een prachtige herfstkleur, zoals op de foto hieronder te zien is.
Mocht je interesse hebben in het planten van een blauwe bes, verdiep je dan eerst nog wel in de wensen van de struik, zoals de vereiste zure grond, de standplaats, voeding, vocht en het feit dat de meeste rassen zelfbestuivend zijn, maar dat kruisbestuiving (doordat er meer dan één struik wordt geplant) altijd voor meer en grotere vruchten per plant zorgt.
Moestuingroetjes,
Diana