Weet je wat een lekkere wintergroente is? Schorseneren. Misschien heb je er nog nooit van gehoord, want dit is een echte vergeten groenten die je ook niet in alle supermarkten kunt kopen. Ze heten ook wel winterasperges of ze worden het witte goud genoemd, omdat er onder de zwarte schil een wit huidje tevoorschijn komt. Je kunt ze wel zelf heel makkelijk kweken, want je hebt er echt geen omkijken naar. Je moet gewoon zaaien, wachten en oogsten maar. Je hebt alleen wel wat geduld nodig, want het duurt wel even van het zaaien tot het oogsten.
Schorseneren groeien eigenlijk heel erg langzaam. Je zaait ze namelijk al in april/mei in de volle grond buiten en je oogst ze dan pas in november dat jaar. Wat geduld is hiervoor dus zeker nodig. Maak de grond goed diep los als je gaat zaaien. Houd 20 tot 30 cm afstand tussen de rijen en 5 cm afstand tot het volgende zaadje in de rij. Mocht je merken dat later de planten te dicht op elkaar staan, dan kun je altijd nog uitdunnen (het weghalen van zaailingen). De zaadjes kiemen al bij een temperatuur van 15 graden, dus als het rond die temperatuur is, kun je buiten al zaaien.
Je kunt de schorseneren oogsten vanaf oktober, dus probeer er dan gewoon eentje uit te halen. Dit doe je met een hooivork of voorzichtig met je handen. Doe dit niet met een grove schep of spade, want de kans dat je de wortel door het midden hakt, is vrij groot. Ik spreek uit ervaring, haha!
Zaai ze op een plek waar zeker 5 uur zon per dag is. Zaai dus op een zonnige plek, want daar worden de plantjes blij van en dan zullen ze je ook meer oogst leveren.
Schorseneren onderhouden is echt heel erg makkelijk. Je hoeft er enkel voor te zorgen dat er geen onkruid rondom het groene loof groeit en dat ze in de warme zomermaanden de grond goed vochtig blijft. Door consequent water te geven worden de schorseneren ook een stuk groter en steviger. Je hoeft niet bij te mesten door het jaar heen.
Je kunt schorseneren ook heel goed in potten kweken. Neem een pot die diep genoeg is (zeker 30/40cm hoog). Zo kunnen de pennen goed naar beneden rijken. Vul de pot met moestuingrond en volg de stappen die hierboven vermeld zijn bij het kopje zaaien. Let op dat planten in potten net wat meer water nodig hebben in de zomer, omdat de worteltjes niet bij het grondwater kunnen.
Zelf kweek ik al jaren het ras “Lange Jan”, een Oudhollands ras. Deze geeft goede oogst en heeft een mooie tussenmaat. Ik vind het een aanrader!
Als je de schorseneren wil eten moet het schilletje eraf. Neem een bak of een pan met water en doe hier een beetje citroensap bij. De geschilde schorseneren kun je dan in deze bak doen, zo voorkom je dat de schorseneer geel of bruin kleurt in de tijd dat je deze gaat verwerken. Dit gaat namelijk erg snel. Ik zou ook keukenhandschoenen aan doen als je de schorseneren schoonmaakt, want je handen plakken dan minder en zijn ook niet zwart na het schillen.
Succes allemaal!
Groetjes, Floor
Lees ook: DIY: Kweek je eigen pompoenen