Kapucijners zijn een bekende peulvrucht die zowel in de tuin als op het bord erg veelzijdig is. Deze bonen, ook wel Pisum Sativum, herken je aan hun zoete smaak. Ze worden vaak gebruikt in soepen, stoofschotels en salades.
In februari kun je kapucijners al zaaien in de kas. Wil je ze direct buiten zaaien, dan kun je het beste wachten tot maart.
Planttype: Eenjarige klimplant
Grondsoort: Gewone tot middelzware grond, Pokon Bio Moestuin Grond Turfvrij
Bemesten: 2 keer per jaar met Pokon Bio Moestuin Mest
Hoogte: 60 centimeter tot 2 meter
Blad/loof: Groen of paars
Water geven: Normale waterbehoefte
Standplaats: Zon
Kapucijners vinden hun oorsprong in het oosten van het Middellandse Zeegebied. Al duizenden jaren worden ze over de hele wereld geteeld.
Er zijn twee soorten Kapucijners, namelijk korte gewassen (stam) en hoge gewassen (rijs).
De bekendste variant van de kapucijner is de blauwschokker. De naam verwijst naar de blauwpaarse kleur van de peulen. Hoewel de peulen paars zijn, zijn de erwten binnenin donkergroen en wat zoeter van smaak in vergelijking met andere soorten. De blauwschokker kan zowel vers als gedroogd gebruikt worden in verschillende gerechten. Deze soort kan een hoogte bereiken van 1,5 tot 2 meter hoog. De stengels van de blauwschokker kunnen het beste worden ondersteund met bamboestokken of een plantenrek.
Een bekende variant kapucijners is de Alderman. Deze variant is te herkennen aan zijn lange vruchten. Ook staat deze soort bekend om zijn rijke oogst. De plant bereikt een hoogte tot ongeveer 2 meter. De erwten zijn groot en zoet van smaak. Je kunt de erwten van de Alderman zowel vers gebruiken als invriezen.
Wanneer je een vroeg rijpende soort zoekt is de Meteor een geschikte variant. Deze variant groeit goed in het Nederlandse klimaat. In tegenstelling tot de Alderman blijft deze variant kleiner. De Meteor krijgt zoete erwten.
Rondo is een variant die goed bestand is tegen de kou. Hierdoor kun je deze variant al in het vroege voorjaar planten. De plant groeit compact en produceert relatief snel rijpe erwten.
De Kleine Ronde is een Kapucijner die kleiner is qua formaat. De erwten hebben een milde, zachte smaak. Heb je een kleinere tuin, dan is dit een perfecte variant voor jou. Ook de plant neemt namelijk minder ruimte in beslag.
De Veldkapucijner is perfect voor het verbouwen op grotere schaal. De plant heeft een meer wilde uitstraling en produceert een kleinere, harde erwt. De erwten worden dan ook veel gebruikt voor zaden of in gedroogde vorm voor wintermaaltijden.
Het is mogelijk om Kapucijners direct in de grond te zaaien. Wel het belangrijk dat de grond hiervoor niet te koud is. Het beste kun je daarom pas in maart direct in de grond zaaien. Wil je eerder van start? In dat geval kun je Kapucijners in de maand februari in de kas zaaien.
Wanneer je de Kapucijners in de kas zaait, kun je de zaailingen verplanten zodra deze groot genoeg zijn. Houd hiervoor een hoogte van ongeveer 10-15 centimeter aan. Maar op de uiteindelijke standplaats de grond goed los en zorg voor voldoende steun voor de klimplanten.
Bij het zaaien van Kapucijners kun je gebruik maken van Pokon Zaai & Stekgrond in combinatie met vermiculiet. Dit geeft de grond een luchtige structuur waardoor wortels alle ruimte krijgen om te groeien.
Daarnaast is het verstandig om de zaailingen af te schermen met een fel gekleurd net. Zo voorkom je dat vogels de zaden en/of zaailingen opeten. Wanneer de zaailingen wat groter zijn kun je de netten verwijderen. De grotere planten zijn namelijk niet interessant voor vogels. Let op: Kies voor een fel gekleurd net om te voorkomen dat vogels verstrikt raken in het net. Zwarte, dunne netten worden door de vogels vaak niet goed gezien waardoor zijn verstrikt raken met de dood tot gevolg.
Kapucijners zijn klimplanten. Het is daarom belangrijk dat ze worden voorzien van goede ondersteuning. Een stevig rek of gaas helpt de planten om omhoog te kunnen groeien.
Wanneer je regelmatig oogst zullen de planten meer peulen gaan produceren. Pluk daarom de erwten regelmatig om de groei te stimuleren.
Voldoende luchtcirculatie rondom de plant voorkomt ziektes en schimmels. Verwijder daarnaast dode of zieke bladeren direct.
Het beste moment om te oogsten is wanneer de peulen vol zijn, maar de erwten nog niet volledig gedroogd. Op deze manier krijgen de erwten een zoete smaak.
Voor een rijke oogst is het belangrijk dat de plant beschikking heeft tot alle benodigde voedingsstoffen. Bemest tweemaal per jaar voor een optimaal resultaat. Doe dit in het vroege voorjaar en in de zomer met Pokon Bio Moestuin Mest.