Je herkent het vast; kerst en vuurwerk zijn voorbij, het nieuwe jaar is begonnen. De dagen (en nachten) zijn nog zo koud, maar elke week komt de zon iets eerder op en gaat ze in de middag iets later weer onder.
En met het lichter worden van de dagen begint ook het kriebelen; eigenlijk wil je gaan tuinieren. Er is alleen helaas nog niet zo veel te tuinieren. En het is af te raden om in huis al soorten te gaan zaaien die eigenlijk liever over 4 tot 8 weken buiten worden gezaaid – simpelweg omdat het in huis te donker en te warm is en zaden daardoor wel heel snel kunnen kiemen, maar de zaailingen vervolgens lang en dun en sprieterig worden, op zoek naar licht en koelte.
In januari zijn daarom altijd extra gelukkig met onze (koude) kas maar hetzelfde geldt natuurlijk voor een platte bak of misschien een plastic tunnel(tje). Daar kunnen we al heel voorzichtig beginnen aan het nieuwe tuinjaar.
Ik schreef al eerder over ui en prei die je al kunt zaaien (eventueel ook buiten), in de kas begint het tuinseizoen nu echt.
En we beginnen dan bij het begin. En dat is voor iedereen met een koude kas of platte bak anders (teel je bijvoorbeeld in de volle grond of in potten, hoe intensief heb je de grond vorig jaar gebruikt, etc.). Hier moet eerst de kas schoon, letterlijk en figuurlijk. Dus de ruiten worden grofweg schoongemaakt, want na een jaar telen in de kas is die behoorlijk vervuild met algen en vuil. Elke zonnestraal zorgt onder glas voor extra opwarming, en elk percentage meer licht zorgt uiteindelijk voor meer opbrengst.
Je ziet in ieder geval wel waar je blijft :-)
De dakgoten zijn schoongemaakt, zodat een flinke regenbui er niet voor kan zorgen dat grote hoeveelheden water voor wateroverlast in of naast de kas kan zorgen. En tot slot is het onkruid dat er nog groeide verwijderd, rommel is opgeruimd.
En dan volgt stap 2: na een intensief tuinjaar zit er geen voeding meer in de grond. En aangezien we nu gaan zaaien zal er voeding moeten worden gegeven. En daarnaast willen we de grond verrijken met onze zelfgemaakt compost.
En dat ziet er dan uit zoals op deze foto:
We strooien eerst de moestuinvoeding over de grond. En daarop gooien we dan hoopjes compost uit onze eigen compostbak. Dat spreiden we uit en dan woelen we dat om. Op de foto hieronder is er voldoende compost gekruid en links is die ook al door de grond gewoeld . Rechts ligt de compost alleen nog maar uitgespreid over de grond (om de simpele reden dat de compost na alle regen van de afgelopen weken zo kletsnat was dat het lastig was om die door de grond te woelen, we laten de grond aan deze kant eerst een paar dagen drogen.
Maar afijn, links is dus klaar!! En dan kunnen we gaan zaaien. Voorjaarszaaien welteverstaan, want het is nog veel te vroeg om tomaten te gaan zaaien (we gaan trouwens eind deze maand wel voorzichtig in huis de eerste pepers, paprika’s en aubergine zaaien, want die hebben veel meer tijd en warmte nodig dan tomaten, komkommers, etc.).
Op deze foto zie je hoe we hebben gezaaid:
Links, het ziet er een beetje rommelig uit maar dat komt omdat de grond/compost zo kletsnat was dat we er niet op wilden stappen (misschien is ‘erin wegzakken’ een betere omschrijving). En dus leggen we een korte plank neer, leggen er een dikke elektriciteitsbuis langs, en zo maken we een recht geultje in de grond. Zaden erin, zand erover. En omdat het zo nat was vonden we het nog niet nodig om water te geven. De zaaisels worden dus gemarkeerd door het zand, en door de korte elektriciteitsbuisjes die bij elk rijtje de grond in worden gestoken. Aan de linkerkant van de kas zijn nu gezaaid: spinazie, rucola, radijs en mizuna. De grond tussen de rijtjes is nu plat van de plank en nog kletsnat, als die is opgedroogd kunnen we het met de drietand wat luchtiger maken.
Aan de rechterkant zie je al wat bakken en potjes, daar heb ik soorten in voorgezaaid als spitskool, wintersla, peterselie, paksoi, koudekiemers als Cleome, Consolida en Polygonum. En natuurlijk de tuinbonen, die zijn in individuele potjes gezaaid en staan rechts onder de glazen plaatjes (want anders worden ze zeker weer opgegraven door muizen). Die bakken moeten komend weekend wel weer verhuizen want dan gaan we daar de grond/voeding/compost omwoelen, en zaaien we daar in rijtjes; mosterdblad, Parijse worteltjes, mosterdblad, misschien wat bietjes, en wat snijbiet. Op dezelfde manier als de linkerkant van de kas. En dan hopen we over een week of 6 dus al voorzichtig wat blaadjes van verschillende soorten groenten te kunnen oogsten.
Prei en uien zaai ik soms in een zaaibak voor, maar dit jaar heb ik de zomerprei weer eens in de volle grond in de kas gezaaid (dat scheelt 1 stap in de hele teelt, namelijk het overbrengen van de hele kluit zaailingen rond maart april, wanneer die te groot wordt voor de zaaibak). Om te zorgen dat we niet per ongeluk de zaaisels omschoffelen of erin stappen of wat dan ook zaai ik graag binnen een ‘kader’. En dat is dan een ‘duur’ woord voor een simpele oplossing van 4 elektriciteitsbuisjes :-). We leggen ze in een vierkantje, zaaien binnen het vierkantje, en halen het pas weer weg wanneer de preizaailingen zijn gekiemd.
En zo is tuinjaar 2018 dan echt begonnen. Terwijl we nog heel veel moeten opruimen en snoeien en planten en repareren en schoonmaken, zijn we dus ook voorzichtig al weer begonnen met zaaien!
Groetjes,
Diana
Lees ook: Allium zaaien