Inspiratie
shutterstock-1386233438
24 sep. 2024

10x kamerplanten in de badkamer

Heb je er weleens aan gedacht om planten in de badkamer neer te zetten? Wanneer je planten rondom je bad zet, lijkt het net alsof je een bad neemt midden in de jungle. In deze blog delen wij vijf planten die een hoge luchtvochtigheid fijn vinden en dus prima in jouw badkamer kunnen staan!

Waarom planten op de badkamer?

Nou, het is eigenlijk een win-win voor jou én de planten. Veel planten, vooral tropische soorten, gedijen super goed in een badkamer dankzij de hoge luchtvochtigheid. Denk aan het stoom van je douche – dat voelt voor die planten als hun natuurlijke habitat. Daarnaast zuiveren ze de lucht en zorgen ze voor een boost aan zuurstof, wat de luchtkwaliteit in je badkamer verbetert. En als bonus: planten geven je badkamer die extra zen-vibe. Het is dé plek waar je tot rust komt, dus wat groen maakt de ruimte net dat beetje relaxter en gezelliger. Het is als een mini-jungle waar je even kunt ontsnappen!

@pokon_nl Zo maak jij jouw badkamer extra stijlvol! ? #pokon #badkamer #kamerplant #plantentips ♬ original sound - Pokon

Top 10 kamerplanten voor in de badkamer

Deze planten passen goed in een vochtige omgeving en zijn relatief makkelijk te verzorgen, perfect voor de badkamer!

1. Vredeslelie/Lepelplant (Spathiphyllum)

Als je een plant zoekt die de vibe in je badkamer meteen naar een hoger niveau tilt, is de Vredeslelie een topper. Met zijn frisgroene bladeren en stijlvolle witte bloemen is hij echt een eyecatcher. Hij houdt van vochtige ruimtes, dus hij voelt zich helemaal thuis in de badkamer. Extra bonus: hij zuivert de lucht! Zet 'm in indirect licht en vergeet niet af en toe te sproeien. Een makkelijke groene vriend die niet veel eisen stelt.

2. Luchtplantjes (Tillandsia)

Luchtplantjes zijn ideaal voor iedereen zonder groene vingers (of geen zin in potgrond). Ze zijn super minimalistisch en groeien gewoon door de luchtvochtigheid op te nemen. Perfect voor in de badkamer dus! Hun grillige vormen geven een speelse touch aan je ruimte, en je kunt ze in toffe hangers of glazen potjes stoppen. Geen waterstress – gewoon af en toe even benevelen en klaar!

3. Aloë Vera

De ultieme self-care plant. Aloë Vera ziet er niet alleen cool uit met z’n dikke, vlezige bladeren, maar je kunt de gel ook gebruiken voor je huid als je een keer te lang in de zon hebt gelegen. Hij houdt van een lichte plek, maar niet in de volle zon. Je hoeft ‘m amper water te geven, dus hij is perfect voor mensen die hun planten wel eens vergeten. Lekker makkelijk én multifunctioneel.

4. Varen

Varens zijn echte warmte liefhebbers. Staat jouw varen op een plek waar het onder de 18 graden is? Dan zul je merken dat de varen het niet zo goed doet als je zou willen. Een varen houdt van luchtvochtigheid en staat het liefst op een lichte, zonnige plek. Je voelt het misschien al aankomen… De varen is eigenlijk dé perfecte plant voor in de badkamer. Geef de varen af en toe eens een lekkere douche, dat wordt gewaardeerd!

5. Orchidee

De orchidee brengt kleur naar jouw badkamer! Én laat het nu ook nog eens zo zijn dat de orchidee daar hartstikke goed groeit. De orchidee komt oorspronkelijk uit de tropen en is daarom gewend aan een vochtige omgeving. Door de orchidee in de badkamer te zetten, hoef je niet steeds te denken aan het wekelijkse badje, wat een orchidee normaliter nodig heeft. In de badkamer krijgt jouw orchidee voldoende vocht om te kunnen groeien. Geef daarnaast elke drie weken één soeplepel water extra.

Om jouw orchidee een goede basis mee te geven, zet je deze in Orchidee Potgrond. Deze potgrond zorgt voor de juiste waterhuishouding en bevat voeding voor 60 dagen. Zijn de 60 dagen voorbij? Geef dan één keer per twee weken Orchidee Voeding, voor een mooie, gezonde orchidee. Je stimuleert zo knopvorming: optimaal genieten van jouw orchidee in de badkamer!

6. Graslelie

De graslelie, ook wel de ‘spider plant’ genoemd, is een goede toevoeging wanneer je jouw badkamer wilt omtoveren tot een planten walhalla. Qua lichte of schaduw standplaats heeft de graslelie geen voorkeur, wel krijgt de plant graag twee keer per week water. Graslelies hebben een luchtzuiverende werking en zuiveren de lucht in jouw badkamer.

7. Philodendron

Zoek je een grote, weelderige plant die niet veel aandacht nodig heeft? De Philodendron is jouw nieuwe BFF. Met zijn grote, glanzende bladeren voegt hij een tropische sfeer toe aan je badkamer. Hij doet het prima met weinig licht en houdt van een vochtige omgeving. Hij is snel tevreden: geef ‘m af en toe wat water en hij blijft vrolijk doorgroeien.

8. Drakenklimop (Epipremnum aureum)

De Drakenklimop is dé klimplant voor iedereen die een urban jungle in huis wil, maar niet veel tijd heeft. Hij heeft prachtige hartvormige bladeren en kan bijna overal groeien, zelfs in ruimtes met weinig licht. Ideaal dus voor die donkere hoekjes in de badkamer. Hij heeft weinig water nodig en groeit lekker snel, dus je kunt 'm in no-time laten slingeren langs je douche of bad.

9. Tijgerorchidee

Deze tijger onder de orchideeën steelt echt de show. Met zijn gestreepte bloemen lijkt hij net een exotische tijgerprint in je badkamer. De bladeren zijn breed en groen, en hij houdt van een vochtige, warme ruimte met indirect licht. Vergeet niet om ‘m regelmatig een beetje water te geven, maar zorg dat de wortels niet in het water staan. Een beetje tropische luxe in je eigen huis.

10. Bamboe

Als je badkamer een beetje zen en minimalistisch mag zijn, is bamboe de perfecte keuze. Deze snelgroeiende plant voelt zich helemaal thuis in vochtige omgevingen en kan zelfs zonder aarde groeien – gewoon een beetje water in een vaas en hij doet de rest. Hij voegt een rustgevende, natuurlijke vibe toe en vraagt echt heel weinig aandacht. Ideaal voor een ontspannende badkamer oase.

Hoe verzorg je planten op de badkamer?

Het verzorgen van planten in de badkamer kan wat anders zijn dan in andere delen van je huis:

  1. Kies planten die goed gedijen in vochtige omstandigheden. Veel tropische planten doen het goed in de hoge luchtvochtigheid van een badkamer.
  2. Zorg voor voldoende licht. De meeste planten hebben ten minste indirect zonlicht nodig om te overleven. Als je badkamer geen natuurlijk licht heeft, moet je mogelijk groeilampen installeren.
  3. Houd de temperatuur in de gaten. Sommige planten kunnen gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen die vaak in badkamers voorkomen.
  4. Water geven: Omdat de lucht in de badkamer vochtiger is, hoef je misschien niet zo vaak water te geven. Maar zorg ervoor dat de pot goede drainage heeft, want te veel water kan wortelrot veroorzaken.
  5. Reinig de bladeren. Stof en vuil kunnen zich ophopen op de bladeren van je planten, dus het is een goed idee om ze af en toe af te vegen met een vochtige doek.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten