Als het gaat om een jaargetijde waarin er veel groeit en bloeit steelt vooral de zomer de show. Dat veel planten en vruchten juist in die maand klaar zijn voor de oogst is niet vreemd. Er is dan lekker veel zon. Dit betekent echter niet dat je in de rest van het jaar niet heerlijk uit eigen tuin kan eten. Ook in de herfst valt er genoeg te plukken en te oogsten. In zowel je border als de moestuin geniet jij dit najaar van het mooiste groen. Wij nemen je graag mee langs de lekkerste eetbare planten die je dit najaar in de tuin vindt.
1. Voorzaaien
2. Wilde Peen
3. Boerenkool
4. Rucola
5. Bieten
6. Jeneverbesstruik
7. Rozenbottel
8. Zwammen en paddestoelen
9. Mispel
Ook in de moestuin valt er dit najaar een hoop te beleven. Je kan niet alleen alvast aan de slag met het zaaien of planten voor het voorjaar, maar er zijn ook enkele smakelijke toevoegingen die ook bij koud weer prima groeien. Kies bij voorkeur een zonnige locatie voor je moestuin, zodat je planten voldoende licht krijgen.
Ben jij gek op erwten, spruiten, broccoli, bloemkool, knoflook, rabarber, wortel of koolraap? Zaai deze dan in tijdens het najaar. Deze groenten houden in de eerste groeifase erg van de koele temperaturen. Dan is het even geduld hebben totdat het buiten warmer wordt voordat dit eetbare groen zich van haar beste kant laat zien.
Wortels en winterpeen kent iedereen, maar heb je al eens gehoord van wilde peen? Deze peen is het smakelijkst vóórdat de bloei inzet. Het is gelukkig geen moeilijke groeier. De zaden van de wilde peen kan je in de volle grond zaaien van mei tot midden september. Deze oranje groente houdt van een zonnige locatie. Zolang de weersomstandigheden ideaal zijn is de wilde peen zelfs tot vlak na de winter te oogsten. Net als bij de gewone peen en wortel zijn de bloemen, bladeren, bloemen en zaden van de wilde peen eetbaar. Uiteraard smaakt deze peensoort ook zeer goed in een winterse stamppot.
Boerenkool is bij uitstek dé wintergroente. Heerlijk in een stamppot met of zonder spekjes of (vegetarische) rookworst. In de koude maanden staat deze plant zijn mannetje in jouw moestuin. Vanwege het frisse weer geef je jouw boerenkool de beste start wanneer je deze binnen voorzaait. Gebruik hiervoor wat grotere potjes (9 bij 9 cm), want deze krachtpatsers groeit snel en wordt erg groot. Houd 50 tot 60 cm vrij tussen de rijen met boerenkool. Extra zaaitip: aardappels zijn niet alleen een perfecte collega op je bord, maar ook in de moestuin doen deze twee groenten het erg goed naast elkaar.
Deze zonaanbidder groeit prima in het najaar, zolang je hem maar op een flink zonnige plek neerzet. Rucola is ook goed in losse potten te planten. Perfect voor wie geen grote tuin of alleen een gezellig balkonnetje tot zijn beschikking heeft. Met Pokon Bio Mix voor je Moestuinbak geef je jouw najaarsgroenten de perfecte voedingsbodem. Deze snelgroeiende plant is de ultieme smaakmaker in salades.
Bieten bevatten veel vitamine C en smaken ook nog eens heerlijk zoet. Als smaakmaker in salades zijn ze goed te combineren met zelfgekweekte rucola. Ook in ovenschotels geven ze een heerlijke smaak en prachtige kleur. Wanneer de nachtvorst inzet bescherm je jouw bietenplanten met een laagje stro. Zo geniet jij ook bij koud weer van heerlijke verse bietjes.
Berg jij na de zomer je spade en schoffel op? Met onze tips laat je tijdens de najaarsschoonmaak je moestuin perfect onderhouden achter.
Wellicht verwacht je vooral in je moestuin heerlijke eetbare planten te vinden. Ook in de rest van je tuin valt er genoeg te snacken.
De jeneverbes is een veelzijdige bes, die zowel perfect gedroogd als vers inzetbaar is in de keuken. Gedroogd wordt de bes gebruikt als specerij, maar ook vers smaakt hij heerlijk zoet en kruidig. Wanneer je de jeneverbesstruik plant duurt het even voordat je kan genieten van de smaakvolle bessen. Pas na zo’n drie jaar produceert de struik zijn herkenbare blauwzwarte bessen.
De naam van deze plant verraad al dat hij familie is van de rozenstruik. Rozenbottels bestaan in allerlei kleuren, soorten en maten. De kleur varieert van rood tot paars. Deze vrucht voegt niet alleen kleur toe aan je najaarstuin, maar is ook nog eens een echt superfood, boordevol vitamine C. Verwerk de vruchten in jams of siropen voor een heerlijke zoete smaakmaker.
Gedurende de natte herfstmaand zie je ze overal de kop op steken: paddenstoelen. Het is voor het ongetrainde oog vaak lastig te zien welke soorten eetbaar zijn en welke niet. Vraag daarom altijd een expert of jouw zwammen en paddestoelen geschikt zijn om je herfststoofpotje smaak te geven. Om het je makkelijk te maken bestaan er zelfs speciale paddenstoelenstammen. Met de juiste zorg groeit deze bewerkte stronk binnen no-time uit tot een zee van eetbare paddestoelen.
Als je de vrucht van de mispel ziet zou je niet gelijk denken dat deze eetbaar is. Laat je echter niet misleiden door zijn ietwat onaantrekkelijke uiterlijk. Deze vitaminebommetjes smaken heerlijk en zijn ook nog eens prima te verwerken tot een smakelijke jam.