Eindelijk, het groenseizoen is begonnen. We mogen al genieten van de prachtige bloesem in de bomen en bij veel bloeiers staan de knoppen op springen. Nu is het dé tijd om jouw groene vingers aan het werk te zetten. Vergroen jouw tuin of balkon. Heb jij er al eens over nagedacht om inheems groen te planten?
Met inheems groen wordt bedoeld: planten die al langere tijd in een bepaald type klimaat groeien. Zij hebben zich door de jaren heen optimaal aangepast aan het klimaat. Onze inheemse planten zijn echte groene bikkels. Met hun voeten in de Nederlandse nuchtere bodem en met het Hollandse klimaat voelen zij zich het meeste op hun gemak. Deze sterke basis zorgt ervoor dat onze biodiversiteit kan blijven bestaan. Een mega groen pluspunt: doordat zij zich al prettig voelen in ons klimaat, hebben ze minder verzorging nodig en laten ze minder snel hun blaadjes hangen.
We beginnen met een verdrietig feitje. In Nederland is 75% van de inheemse planten populaties verdwenen. Dit is zorgwekkend. Door het veranderende klimaat is de natuur genoodzaakt zich hier ook op aan te passen. Het gevolg hiervan is dat de inheemse plantenpopulatie uitsterft. Dit heeft een enorme impact op onze biodiversiteit. Insecten hebben door de eeuwen heen hun eigen bedrijfsvoering vormgegeven. Het voor wat hoort wat systeem: jij geeft mij nectar, ik geef jou in ruil daarvoor een goede bestuiving. Planten en insecten hebben zich op elkaar aangepast, zodat ze beide voordeel van elkaar hebben. Maar dat betekent voor sommige soorten, zowel voor planten als insecten, dat ze afhankelijk van elkaar zijn geworden. Als een plantensoort verdwijnt, kan daardoor ook een insectensoort verdwijnen.
Een rijke biodiversiteit zorgt voor schone lucht, fris water, een goede bodemkwaliteit en de bestuiving van gewassen en planten. Daarnaast helpt het klimaatverandering te bestrijden en natuurrampen te verminderen. Het is dus niet zomaar iets. De natuur lijkt soms onaantastbaar, maar heeft onze hulp hard nodig.
Ben je nog aan het bedenken hoe jij jouw balkon kleur gaat geven? Of hoe jij jouw border of geveltuin groen in gaat delen? Sla dan de inheemse bloemen en planten niet over tijdens jouw brainstorm.
Dat hangt af van waar je woont. Op de zonnige Utrechtse Heuvelrug kun je andere prachtige planten en beestjes vinden dan op de vruchtbare kleigrond langs de Lek of de zanderige grond aan de kust. Maar wees niet getreurd! Door simpelweg lekker rond te fietsen of te wandelen in jouw gemeente kun je volop inspiratie opdoen. Kijk eens welke (kleurrijke) planten er in het wild groeien en laat je daar lekker door inspireren. En vergeet niet om een vrolijke mix van bomen, heesters en vaste planten te kiezen om de biodiversiteit te vergroten. Probeer minstens vijf inheemse plantensoorten toe te voegen aan je tuin. Op deze manier zorg je niet alleen voor een feest voor het oog, maar ook voor de natuur om je heen.
Tip: In veel tuincentra is de categorie Wild & Inheems opgenomen. Dit zijn de planten die het goed doen in de regio!
Een tuin gevuld met inheems en uitheemse planten levert veel voordelen op:
Bevordering van de biodiversiteit: een mix van inheemse, exotische of mediterrane planten zorgt voor een gevarieerde leefomgeving voor insecten en vogels. Plant dus verschillende soorten inheemse planten in combinatie met exotische planten om zoveel mogelijk diverse insecten aan te trekken. Een levendige tuin is het resultaat!
Minder onderhoud: inheemse planten hebben het vermogen om zich aan te passen aan de groeiomstandigheden in jouw omgeving. Hierdoor hebben ze minder bemesting, water en voeding nodig. Maar een extra boost is nooit een overbodige luxe. Wil jij jouw planten (en daarmee ook de insecten) extra verwennen? Gebruik dan Pokon Bio Tuinmest voor je planten in de border of Pokon Bio Terras & Balkon Planten Voeding voor planten in pot.
Onderdak en voedsel voor insecten: planten die van nature in jouw regio groeien, bieden al jaren onderdak en voedsel aan verschillende insecten en dieren. Hiermee weerspiegel jij hun natuurlijke habitat.
Minder watergebruik: inheemse planten hebben een diep wortelstelsel waarin ze water opslaan tijdens dagen met veel regen en water uit de bodem halen tijdens hete, droge zomers. Zo heb je minder water nodig en bespaar je tijd, geld en moeite. Om ze extra te beschermen tegen de hete zomerdagen gebruik je Pokon Waterproof aanplantgrond.
Na het aanplanten van jouw multiculturele tuin is het genieten geblazen. Kijk om je heen. Bekijk de kleurrijke bloemen en bezige bijtjes. Veel plezier!