Niets geeft meer smaak aan je gerechten dan zelfgekweekte kruiden. Een kruidentuintje vlak bij je keuken brengt jouw smaakmakers binnen handbereik. Een eigen kruidentuin is niet alleen praktisch, maar ook ontzettend leuk om te creëren. Bovendien is het een heerlijke manier om buiten bezig te zijn en te genieten van de natuur. Of je nu een groot of klein stuk grond hebt, met de juiste kennis en aanpak creëer je zelf een heerlijk geurende kruidentuin. In dit artikel gaan we dieper in op de stappen die nodig zijn om je eigen kruidentuin aan te leggen.
Aan het begin van het jaar kan je het beste binnen beginnen met kweken. Dit is ook een perfecte oplossing voor groenliefhebbers zonder tuin of balkon. Kruiden groeien ook prima in de vensterbank.
Bij het voorzaaien begin je met het planten van zaden in kleine bakjes of potjes, gevuld met voedzame Pokon Bio Zaai & Stekgrond. Leg de zaden met voldoende tussenruimte in de kweektray, -bak of pot. Sommige zaden bedek je met een klein laagje aarde, terwijl andere onbedekt op de aarde mogen liggen. Je leest op de verpakking van de zaden welke methode passend is.
Daarna geef je ze een klein beetje water en zet je ze op een warme en lichte plek, bijvoorbeeld op een vensterbank. Hier kunnen ze rustig ontkiemen en groeien totdat ze groot genoeg zijn om buiten geplant te worden of in een grotere pot gezet te worden.
Het leuke aan voorzaaien is dat je op deze manier al vroeg in het jaar kunt beginnen met het kweken van kruiden, zodat je straks in de zomer een mooie en gezonde moestuin(-bak) hebt.
Het voorzaaien en binnen kweken gaat bij de meeste kruiden erg snel. Kijk op de verpakking van de zaden hoe lang jouw favorieten nodig hebben om groot en sterk te worden.
Op deze manier help je jouw binnen gekweekte kruiden om groot en sterk te worden:
Kruiden die veel licht nodig hebben, zoals rozemarijn, tijm en basilicum, groeien goed in een vensterbank die op het zuiden of oosten gericht is. Zo krijgen ze voldoende zonlicht.
Heb je geen vensterbank? Geen probleem. Een groeilamp geeft de nodige lichtstralen om jouw kruiden te laten groeien.
Een kweekkas kan helpen om de temperatuur voldoende hoog te houden. Zet de kweekkas op een zonnige locatie, zodat jouw plantjes snel ontkiemen.
Er zijn speciale trays te koop waarin een precieze hoeveelheid aarde past om jouw zaadjes te laten ontkiemen. Na verloop van tijd zal je jouw mini-plantjes moeten verplaatsen naar een grotere bak of pot. Het handige aan een kweektray is dat de wortels van jouw mini-plantjes plantjes niet verstrikt raken en makkelijk verplaatst kunnen worden naar een grotere pot.
Planten zijn er niet gek op wanneer ze op een koude of tochtige plaats staan. Voor kruidenplanten die net opkomen geldt dat net zo goed.
Let op de groeisnelheid van de kruiden die je kweekt, sommige kruiden groeien sneller dan andere en hebben dus meer ruimte nodig. Muntplanten zijn zulke grote snelgroeiers dat je deze vooraf beter veel ruimte kan geven, zodat ze de andere kruiden niet overwoekeren.
Uiteraard is het ook mogelijk om deze geurige planten kant-en-klaar te kopen. Er zijn verschillende plekken waar je kruidenplanten kan kopen:
Tuincentra hebben vaak een grote selectie van kruidenplanten staan. Vaak hebben ze meerdere varianten van een bepaalde soort. Het is leuk om met verschillende smaken te experimenteren.
Kwekerijen zijn vaak gespecialiseerd in bepaalde varianten van kruiden. Grote kwekerijen hebben vaak een bredere selectie dan tuincentra. Dit kan handig zijn wanneer je op zoek bent naar speciale versies van bepaalde kruiden.
Tegenwoordig kun je ook gemakkelijk kruidenplanten online kopen. Er zijn verschillende websites die gespecialiseerd zijn in de verkoop van (kruiden-)planten en zaden. Het voordeel van online kopen is dat je vaak meer keuze hebt en dat de planten direct bij je thuis worden bezorgd.
In het voorjaar en de zomer vinden er vaak veel markten en braderieën plaats. De kans is groot dat je hier kruidenplanten spot. Het voordeel van het kopen van planten op een markt is dat je vaak unieke variëteiten kunt vinden en dat de prijzen vaak lager zijn dan bij tuincentra en kwekerijen. Kruiden die speciaal gekweekt worden voor consumptie, zoals die uit de supermarkt, groeien en bloeien vaak minder goed.
Als de temperatuur voldoende hoog is kan je jouw planten direct buiten in de volle grond of in een pot of moestuintafel plaatsen.
Eind april of begin mei kan je jouw zelfgekweekte kruiden buiten planten. Laat jouw mini-plantjes in het begin even wennen door ze overdag enkele uren buiten te zetten en daarna, vooral in de avond, binnen te halen. Door de buitenperiode steeds langer te maken schrikken je planten niet wanneer ze volledig naar buiten gaan. Dit proces wordt afharden genoemd.
Wanneer het buiten rond de twintig graden is kan je ook direct buiten zaaien. Rond april of mei is de temperatuur meestal optimaal om in volle grond te zaaien. Kijk voor meer informatie altijd op de verpakking van de zaden om het zeker te weten. Sommige kruiden groeien namelijk beter bij hogere temperaturen.
Door eerst geultjes te maken en daar, op gepaste afstand, de zaden in te leggen krijgen jouw kruiden voldoende ruimte. Vergeet niet om er een bordje bij te plaatsen met daarop de naam van de kruiden. Je zal niet de eerste zijn die vergeet welke kruiden waar staan. In het begin is het namelijk vaak lastig te zien wat er precies naar boven komt.
Als je beperkte ruimte hebt, zoals op een balkon of terras, kan het zaaien in een pot of moestuinbak een goede optie zijn. Dit kan ook handig zijn als je je de tuin wilt kunnen reorganiseren of je niet altijd evenveel zon hebt in je tuin. Het zaaien in een moestuinbak of pot gaat ongeveer op dezelfde wijze als bij het zaaien in volle grond. Gebruik Pokon Bio Mix voor je Moestuinbak om jouw planten een goede bodem te geven. In volle grond wortelen planten dieper en droogt de grond minder snel uit. Om deze reden is een speciale grond noodzakelijk.
De meeste kruiden hebben zon nodig om goed te kunnen groeien en gezond te blijven. Daarnaast is het belangrijk om je kruiden te beschermen tegen wind. Een zonnige, beschutte plek is daarmee de ideale locatie voor jouw kruidentuin. Je kan uiteraard ook kiezen om kruiden in potten te kweken die je vervolgens op de perfecte locatie neerzet. Veel kruiden groeien gelukkig ook prima in de (half-)schaduw.
Kruidensoorten bestaan eigenlijk, maar in twee varianten:
Hieronder vallen kruiden als bieslook, basilicum, peterselie en koriander. Deze kruidensoorten zijn gek op vruchtbare grond en lusten ook regelmatig een slokje water en wat Pokon Bio Kruiden Mest. Jouw kruiden in pot smullen van Pokon Bio Moestuin Voeding.
Onder mediterrane kruiden verstaan we oregano, dragon, kamille, salie, rozemarijn, lavendel en tijm. Deze soort kruiden houdt niet van natte voeten. Ze groeien in het wild vaak op een droge bodem in warme gebieden. Vaak komen deze planten na de winter ook weer gewoon tevoorschijn, omdat ze gewend zijn aan extreme temperaturen. Met Pokon Bio Moestuin Voeding worden jouw mediterrane kruiden groot en sterk.
Nu we weten welke twee soorten kruiden er zijn is het goed om te weten dat deze soorten ieder van een andere soort grond houden. Zo houden mediterrane kruiden van een zanderige grond. Door schoon zand door de Pokon Bio Moestuin Grond te mengen, geef je jouw mediterrane aanwinsten de best mogelijke zorg. De meeste groene planten vinden de Pokon Bio Moestuin Grond heerlijk zoals hij is, al hebben ze veel baat bij extra voeding om groot en sterk te worden.
Er zijn verschillende manieren om je kruidentuin in te delen, afhankelijk van je voorkeur en de grootte van je tuin. Hieronder vind je een aantal mogelijkheden:
Je kunt kruiden groeperen op basis van de omstandigheden waarin ze het beste groeien. Bijvoorbeeld schaduwminnende kruiden in een hoek waar ze niet in de volle zon staan, en zonminnende kruiden op een zonnige plek.
Als je veel verschillende kruiden hebt, kun je ze groeperen op basis van hun familiebanden. Bijvoorbeeld alle kruiden uit de muntfamilie bij elkaar, of alle kruiden uit de basilicumfamilie.
Je kunt ook kiezen om je kruiden te groeperen op basis van hoe je ze het meest gebruikt. Bijvoorbeeld alle kruiden die je gebruikt in salades bij elkaar, of alle kruiden die je gebruikt voor koken of een heerlijke kop thee bij elkaar.
Je kunt kruiden ook indelen in borders, waarbij elke border is ingericht met kruiden die samengaan in kleur, groeihoogte of bloeitijd.
Er is geen goede of slechte manier om jouw kruidentuin in te delen. Het is geheel afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en de omvang van je tuin. Een goed tip is om te zorgen dat er voldoende ruimte tussen de planten blijft, zodat je er makkelijk doorheen kan lopen of erbij kan om kruiden te plukken. Veel succes en plezier met het creëren van je eigen kruidentuin!