/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Kruidje-roer-me-niet (Mimosa)

Elke plant is uniek op zijn eigen manier. De mimosa pudica is een bescheiden plant, die met zijn fijne blaadjes de aandacht weet te trekken. Deze slimme plant reageert, net als vleesetende planten, op aanraking. Wanneer de mimosa wordt aangeraakt beschermt de plant zich op unieke wijze. De tientallen langwerpige bladeren sluiten zich binnen enkele seconden, zodat vervelende insecten en andere dieren geen kans hebben om hun buik te vullen met smakelijk groen. Lees in deze blog meer over de bijzondere eigenschappen van de mimosa.

Herkomst Mimosa

De mimosa komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De temperaturen liggen daar gemiddeld tussen de 20 °C en 25 °C. In Nederland komen deze heerlijke mediterrane temperaturen, buiten de zomer om, niet voor. Om deze reden wordt de mimosa in ons land voornamelijk als kamerplant gehouden. Door de lage temperaturen in de herfst en winter is dit verfijnde plantje minder geschikt als borderplant.

Kruidje-roer-me-niet

De mimosa pudica staat in Nederland ook wel bekend als Kruidje-roer-mij-niet. De lange, smalle blaadjes van deze plant hebben een bijzondere eigenschap. Wanneer je deze aanraakt dan vouwen de blaadjes zich naar binnen. Er bestaan weinig planten die zo snel reageren op aanraking! Dit maakt deze plant dan ook zo uniek. Door de blaadjes naar binnen te rollen beschermt deze kleine held zich ook in de avonduren. Door de compacte vorm van de bladeren verdampt er minder water. Zodra het licht wordt, vouwt de plant zich weer open. Door het ochtendlicht zorgt de plant met hernieuwde energie voor gezelligheid in jouw woonkamer.

Bloei

Het overgrote deel van het jaar is de mimosa groen. Het is dus een verrassing wanneer de pluizige paarse bollen aan de plant verschijnen. Wanneer de plant in bloei staat, zou het zomaar kunnen dat je de bloemenpracht mist. De bijzondere bloemen bloeien namelijk maar één dag per keer! Het is daarom extra leuk om de bloemen te zien verschijnen. Heb je meerdere mimosa’s in huis? Dan is het goed mogelijk dat je vlak na de bloeiperiode kunt beginnen met stekken. Nieuwe mimosa planten ontstaan namelijk alleen na bestuiving. Voor plantenliefhebbers met hooikoorts levert dit waarschijnlijk enkele flinke niezen op.

Verzorgingstips kruidje-roer-mij-niet

Het favoriete plekje van de mimosa is een lichte plaats waar de zonnestralen de fijne blaadjes snel kunnen bereiken. Hoe meer zonlicht je plant weet op te vangen, hoe fijner deze bijzondere groeier het vindt. De mimosa is geen veeleisende plant. Wanneer je weet hoe je het beste voor deze groene held zorgt, geniet je jaren van zijn bijzondere uiterlijk.
Hieronder hebben we de verzorgingstips op een rijtje gezet om jou en je mimosa op weg te helpen.

  • Water: De mimosa is een dorstige plant, maar kan slecht tegen natte wortels. Door enkele keren per week een klein beetje water te geven voorkom je wortelrot. Met Pokon Hydrokorrels help je de wortels van deze bijzondere plant om gezond te blijven. Hoe zonniger de plaats is waar de mimosa staat, hoe meer water je moet geven. Op deze manier houd je deze grote drinker gelukkig.
  • Voeding: Deze plant heeft voldoende aan een vers laagje potgrond in het voorjaar. Pokon Kamerplanten Potgrond biedt voldoende voedingsstoffen om de mimosa een jaar lang gezond te houden.
  • Snoeien: De mimosa is een gevoelige plant. Snoeien is enkel nodig om de plant compact te houden. Ben je tevreden met de omvang van deze gevoelige groeier? Sla dan het snoeien over en geniet van de bladerpracht.
  • Standplaats: De mimosa is dol op tropische sferen. Door deze plant op een zonnige plaats te zetten, krijgen de blaadjes voldoende licht. Wanneer de blaadjes een rode kleur krijgen kan je de pot beter op een andere plaats neerzetten. Dit is namelijk een teken dat het te koud is op de huidige plek. Dit wil jij je kleine groeier natuurlijk niet aandoen!
  • Ziekten en plagen: Dit gevoelige plantje heeft snel last van spint. Dit bestrijd je snel en effectief met Pokon Bio Tegen Insecten Polysect GYO Spray. Door dit over de bladeren te spuiten reken je snel af met deze vervelende plaag.

Verpotten Mimosa

Verpotten is enkel nodig wanneer de plant meer ruimte nodig heeft. De mimosa houdt er niet van als er dingen in de omgeving veranderen. Zet na het verpotten de pot op dezelfde plaats terug, met de blaadjes dezelfde kant op. Wanneer het licht opeens van de andere kant komt, duurt het namelijk een tijdje voordat de plant hieraan gewend is.

Pokon Powerplanten