Het is inmiddels weer herfst en de temperaturen dalen snel. Voor je het weet begint het te vriezen, en moeten veel van je planten in pot naar binnen worden gehaald of beschermd tegen de kou. Wil je niet achterblijven met een kaal terras of balkon? Gelukkig zijn er genoeg winterharde planten die tijdens de herfst en winter buiten kunnen blijven staan! Wij delen graag enkele van onze favoriete winterharde planten voor potten.
De Dianthus ‘Kahori’ is een prachtige, groenblijvende anjer die ook winterhard is. Deze plant blijft bloeien tot eind oktober en kan temperaturen tot -15 ℃ weerstaan. Ze houdt van voldoende vocht, maar zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is. Gebruik bijvoorbeeld Pokon Hydrokorrels voor een goede drainage om te voorkomen dat de wortels te nat worden..
De buxus is een klassieke keuze voor het terras of balkon. Deze plant blijft het hele jaar door groen en kan goed tegen vrieskou. Wanneer de buxus in een pot staat, kan hij echter sneller uitdrogen door de kou, dus zorg ervoor dat je de plant regelmatig water geeft. Voeden is pas weer nodig in het voorjaar, maar geef je buxus alvast een goede start door Bio Buxus Potgrond te gebruiken.
Siergrassen, zoals de Stipa tenuissima, zijn perfect voor potten en voegen textuur en beweging toe aan je buitenruimte. Dit siergras komt oorspronkelijk uit warme streken zoals Mexico, maar is ook uitstekend bestand tegen de Nederlandse winters, met temperaturen tot wel -20 ℃. Plaats deze grasplant op een zonnig plekje en hij zal je terras of balkon levendig houden in de koudere maanden. Lees ook: 5 x mooie siergrassen voor in jouw tuin.
Wil je kleur in de winter? Winterheide, zoals de Erica carnea, bloeit van januari tot april met prachtige roze bloemen. Het is een onderhoudsarme plant die alleen af en toe wat water nodig heeft. Zorg er wel voor dat je zuurminnende potgrond gebruikt, omdat deze plant het beste groeit op zure grond.
De Gaultheria procumbens, ook bekend als bergthee, is een kleine, winterharde plant die slechts 15 cm hoog wordt. De rode bessen blijven de hele winter aan de plant zitten, wat een mooi kleuraccent geeft aan je buitenruimte. Wist je dat je van de bladeren zelfs thee kunt maken?
Vetplanten zoals Sempervivum zijn uitstekende winterharde opties voor je terras of balkon. Ze kunnen goed tegen onze winterkou, maar let erop dat het water goed weg kan lopen. Zorg bij het oppotten voor een pot met drainagegaten en gebruik hydrokorrels voor een goede afwatering. Niet alle vetplanten zijn volledig winterhard, dus controleer altijd het label van de plant of vraag advies in de winkel.
Deze prachtige plant staat ook wel bekend als de Kerstroos en is een populaire keuze voor winterharde tuinen. De Helleborus bloeit meestal vanaf december tot in het vroege voorjaar, afhankelijk van het soort en de weersomstandigheden. De bloemen zijn er in verschillende kleuren, zoals wit, roze, paars en zelfs bijna zwart. Ze hebben vaak mooie, opvallende markeringen aan de binnenkant. Een van de bijzondere eigenschappen van de Helleborus is dat de bloemen naar beneden hangen om zichzelf te beschermen tegen het weer. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is, want Helleborus houdt niet van natte voeten.
Skimmia is een prachtige plant die het goed doet in potten. De Skimmia japonica is een populaire soort die bekend staat om zijn glanzende groene bladeren en rode of witte bessen in de winter. Deze bessen trekken vogels aan en geven kleur aan je tuin tijdens de koudere maanden. De Skimmia heeft de voorkeur aan zure potgrond dus hou daar rekening mee bij het oppotten. Voed de plant in het voorjaar met een langzaam vrijkomende meststof om de groei te bevorderen.
De Sneeuwbal prachtige groenblijvende struik is zeer populair in veel tuinen. Hij staat bekend om zijn mooie witte of roze bloemen die van de late winter tot het vroege voorjaar bloeien. De viburnum tinus heeft donkergroene, glanzende bladeren die het hele jaar door mooi blijven. Na de bloei verschijnen er kleine blauw-zwarte bessen die vogels aantrekken. Het is een vrij eenvoudige plant om te verzorgen. Zorg ervoor dat hij voldoende water krijgt, vooral in droge periodes, en snoei na de bloei om de vorm te behouden en de groei van nieuwe bloemen te stimuleren.
Met deze tips kun je ook in de winter genieten van je terras of balkon! Al direct in het voorjaar genieten van een veel kleur? Lees ook: Bloembollen planten in de herfst.
Winterharde planten hebben ook in de winter water nodig, maar in veel kleinere hoeveelheden dan in de zomer. Geef alleen water op vorstvrije dagen, zodat het water niet in de pot bevriest. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar vermijd dat deze te nat wordt. Te veel water kan de wortels beschadigen door bevriezing.
In de winter hebben winterharde planten over het algemeen minder behoefte aan voeding omdat ze in een rustperiode verkeren. Het is dus niet nodig om veel te bemesten. Voor sommige planten kan een kleine hoeveelheid langwerkende meststof voldoende zijn, maar het belangrijkste is dat je in de lente weer met bemesting begint.
Je kunt de wortels van je planten beschermen door de potten te isoleren met materialen zoals noppenfolie, jute zakken of een oude deken. Plaats deze rond de potten, zodat de wortels beter beschermd zijn tegen bevriezing. Een andere manier is om de potten tijdelijk op een beschutte plek te zetten, bijvoorbeeld dicht bij een muur of onder een afdak.