Je hebt een nieuwe kamerplant gekocht, nu moeten hij nog in een nieuwe pot komen te staan. Ook je huidige planten zijn wellicht wel toe aan een nieuw potje. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je jouw kamerplant in een (nieuwe) pot zet. Hier lees je alles over het oppotten en verpotten van kamerplanten.
Misschien ben je gewend om je nieuwe plant direct met plastic kuipje en al in een pot te zetten. Lekker eenvoudig en direct klaar. Maar wist je dat je nieuwe kamerplant dan niet goed kan groeien? Je kamerplant heeft ruimte nodig om te groeien zodat de wortels niet verstikt worden.
Om een kamerplant te verpotten heb je het volgende nodig:
Het is vervolgens belangrijk om jouw kamerplant af en toe te verpotten, zodat hij sterk en gezond blijft. In de potgrond die je hebt gebruikt bij het oppotten van je plant, zit vaak voeding voor een aantal maanden. Hierna kun je kamerplanten voeding gebruiken zoals Pokon Bio Kamerplanten Voeding, maar uiteindelijk heeft de kamerplant weer nieuwe potgrond nodig. Jouw plant maakt namelijk gretig gebruik van de voeding die hij krijgt. Ook andere stoffen in de potgrond worden door de plant opgenomen. Na een tijdje is de grond compleet verbruikt en doe je er goed aan om de plant te voorzien van verse potgrond.
De frequentie waarmee je een kamerplant moet verpotten, hangt af van de soort plant en de grootte van de plant. Sommige planten, zoals cactussen en vetplanten, hoeven maar om de paar jaar verpot te worden. Andere planten, zoals tropische planten, moeten jaarlijks verpot worden.
Je kunt ook controleren of de plant verpot moet worden door de plant iets uit de pot te halen. Zie je voornamelijk wortels? Dan is het tijd om je plant een nieuwe pot te geven. Doet je plant het al een tijdje niet zo goed en staat hij wel op de juiste plek en geen last van beestjes? Dan kan het ook helpen om de potgrond te verversen.
In principe werk verpotten hetzelfde als oppotten, maar wij hanteren de volgende richtlijnen:
Ja, een plant kan zonder binnenpot in een dichte pot worden gezet.
Voordelen:
Nadelen:
Als je er voor kiest om de plant direct zonder binnenpot in een sierpot te zetten, zorg er dan voor dat je de watergift goed in de gaten houdt zodat je wortelrot voorkomt. Om de waterhuishouding in de pot te verbeteren adviseren wij een laagje van 20% hydrokorrels aan te brengen op de bodem van de sierpot.
Alle kamerplanten kun je in een pot zetten. Het is wel aan te raden om rekening te houden met de wensen van de plant. Zo hebben sommige kamerplanten liever een luchtige grond zoals Pokon Palm Potgrond en cactussen en vetplanten willen liever een grond dat snel water kan opnemen en afvoeren. Bekijk ook de plantengids, hierin staat welke potgrond het meest geschikt is voor welke kamerplant.
Onderin een bloempot is het handig om een laag hydrokorrels, ook wel kleikorrels genoemd, aan te brengen. Dit zorgt dat de wortels van de plant niet direct in het water staat. Geef je een keer iets te veel water? Dan geeft dit niet direct problemen.