voorzaaien

De meeste moestuinplanten zijn éénjarige planten. Dit betekent dat een zaadje binnen één jaar uitgroeit tot een plant die je kunt oogsten. Planten die normaal gesproken in een warm klimaat groeien, zoals pepers, tomaten en courgettes, kun je een beetje helpen door ze binnen voor te zaaien. Zo weet je zeker dat je hetzelfde jaar nog een mooie oogst hebt van deze tropische planten!

In maart kun je al beginnen met het voorzaaien van een aantal gewassen. Benieuwd welke? Dat lees je in de blog 'Zaaien in maart'.

Wat wordt bedoelt met voorzaaien?

Voorzaaien is het proces waarbij zaden binnenshuis worden gezaaid voordat ze in de volle grond buiten worden geplant. Dit geeft de planten een voorsprong, omdat ze al kunnen ontkiemen en groeien voordat de buitentemperaturen warm genoeg zijn. Voordelen:

  • Vroege start: je kunt eerder in het seizoen beginnen met het kweken van gewassen en bloemen.

  • Betere controle: door ze binnen te zaaien heb je meer invloed op de groeiomstandigheden zoals licht, temperatuur en vochtigheid beter beheersen.

  • Snellere oogst: planten die binnen zijn voorgezaaid, kunnen sneller worden overgeplant en geoogst worden.

Zaadjes of stekjes?

Ga je voor het eerst moestuinieren? Dan kun je van veel plantjes stekjes kopen die je direct in de grond kunt kweken. Als je jezelf echt wilt uitdagen, kun je van vrijwel alle groenten- of fruit ook zaadjes kopen die je zelf kunt zaaien en ze laten uitgroeien tot een mooi plantje.

Waarin voorzaaien?

Je kunt voorzaaien in een heleboel soorten bakjes. Het bekendst zijn de kleine, bruine turfpotjes, of kleine plastic kweekbakjes met een transparante deksel. Kies potjes of bakjes die jij het mooist of handigst vindt.

Je kunt voorzaaien in Vermiculiet of Zaai- en Stekgrond. Het verschil tussen zaaien en stekken in vermiculiet of zaai- en stekgrond.

Binnen voorzaaien in vermiculiet

  1. Zoek een lichte, warme plek op in huis. Denk aan de vensterbank, een serre of misschien heb je buiten een verwarmde kas.
  2. Leg Pokon Vermiculiet in een doek of zeef en maak het helemaal nat onder de kraan. Laat het vervolgens uitdruipen.
  3. Leg een laagje van enkele centimeters in je zaaibakje.
  4. Plant de zaadjes in de vermiculiet. Zaai niet te diep, bekijk hoe groot het zaadje is en zaai niet dieper dan zijn lengte.
  5. Sluit het zaaibakje aan de bovenzijde af, om snelle uitdroging te voorkomen. Gebruik hiervoor een transparant dekseltje, die vaak standaard bij kweekbakjes verkocht worden.

Binnen voorzaaien in zaai- en stekgrond

  1. Zoek een lichte, warme plek op in huis. Denk aan de vensterbank, een serre of misschien heb je buiten een verwarmde kas.
  2. Strooi een laagje Pokon Zaai- en Stekgrond in je zaaibakje.
  3. Strijk voor het zaaien de grond mooi egaal.
  4. Strooi de zaadjes of stop ze in de grond, afhankelijk van het type zaad.
  5. Dek het zaad daarna toe met nog een dun laagje Pokon Zaai- en Stekgrond.

Voorzaaien Tips

Zowel bij het voorzaaien in vermiculiet als zaai- en stekgrond, is het belangrijk om de plantjes vaak te draaien. Zo groeien ze niet één kant op en worden alle blaadjes goed belicht.

Als de temperatuur buiten wat beter wordt (rond de maand april), kun je de plantjes overdag al een beetje laten wennen aan de buitentemperatuur. Dit noem je ‘afharden’. Zo vergroot je de kans dat de plantjes buiten overleven.

Zaailingen uitplanten

Zodra je plantjes groot genoeg zijn gegroeid, is het tijd om ze naar buiten te verplaatsen. Je kunt je opgekweekte plantjes uitplanten moestuingrond in de volle grond of verder laten groeien in een moestuinbak. Dit kun je vaak na half mei doen, rond IJsheiligen.

Dit heb je nodig: