Heb je deze zomer ook zo genoten van verse groente en fruit die je zelf hebt verbouwd? Niets smaakt lekkerder dan paprika’s, aardbeien, aardappels of andere groente en fruit uit je eigen moestuin. Met de herfst in aantocht komt er langzaam aan een einde aan het moestuinseizoen. We hopen dat het een vruchtbaar seizoen is geweest voor jullie.
Jouw moestuingrond heeft goed werk verricht afgelopen zomer! In het najaar is het daarom de tijd om weer wat meer aandacht aan de grond te besteden en deze klaar te maken voor de winterperiode. Want de gouden regel luidt: zonder gezonde en voedingsrijke bodem geen succesvolle oogst. Neem dus voordat de échte kou en nattigheid eraan komt je moestuin nog even goed onderhanden. Hoe pak je deze grote najaarsschoonmaak in de moestuin aan?
Aan het einde van het moestuinseizoen is het verstandig om eens te evalueren. Wat ging er goed dit jaar goed en wat ging er dit jaar minder? Je bent immers nooit te oud om te leren en het leren van je eigen fouten werkt toch eigenlijk meestal het beste. Bij de evaluatie stellen wij voor om een plattegrond te maken van jouw moestuin. Zo kan je makkelijk noteren hoe de grond moet voorbereiden op het volgende seizoen, vooral als je gebruik maakt van wisselteelt. Met behulp van een plattegrond krijg je een handig overzicht. Zo denk je optimaal vooruit!
De grond in het moestuinbed heeft afgelopen seizoen hard gewerkt. Om te voorkomen dat de grond uitgeput raakt, is het belangrijk om deze te verschonen. Uiteraard haal je eerst alles wat nog bruikbaar en eetbaar is uit de bedden. Het overige afval mag op de composthoop om op natuurlijke wijze te veranderen in compost. Jouw eigen bodemverrijker! Al het onkruid mag verwijderd worden, zodat je weer met een schoon “canvas” kunt starten straks. Probeer zoveel mogelijk onkruid in de moestuin met wortel en al te verwijderen, want zo is de kans klein dat deze opnieuw gaan groeien in de winter.
Het is belangrijk om de moestuinbedden goed om te spitten, want dit maakt de grondstructuur lekker luchtig. Hierdoor kan de grond beter voedingsstoffen opnemen. Na het omspitten is een goede laag compost van ongeveer 2 cm aan te raden. Deze laag vol voedzame stoffen voorziet de grond van een booster voor de toekomstige planten. Daarnaast voorkomt deze laag het dichtslibben van de grond bij veel regenval!
Natuurlijk wil je ieder jaar weer een goede opbrengst halen uit de moestuin. Mandjes vol tomaten, courgettes en paprika’s. Dan is een goede bodemverrijker van cruciaal belang. Producten van Pokon die je hiervoor kunt gebruiken zijn:
Tip: Wist je dat één kg kalk genoeg is voor 10 vierkante meter grond? Zorg na het kalk strooien voor een periode van minimaal 4 weken voordat je gaat bemesten voor het optimale resultaat.
Tip: Maak de grond direct nat na het verspreiden van de mestkorrels. Hierdoor wordt de mest meteen geactiveerd.
Herfst, een prachtig seizoen met fantastische herfstkleuren. Het seizoen van afwisseling tussen gure regendagen en warme nazomerdagen, en het seizoen van vallend blad. Voor veel mensen is dat laatste een reden om de tuin flink op te ruimen. Maar… je kunt de bladeren beter laten liggen in de moestuin. Ten eerste is dit natuurlijke bescherming tegen de vorst, maar daarnaast is het ook ideaal voor egeltjes en insecten om in te overwinteren! Een extra egelhuisje maakt de plek nóg aangenamer. Lees hier wat je nog meer kan doen voor egels in de winter.
Leestip: Moestuinieren in de winter