BLOG
overpotten
30 jan. 2017

Groeiproces van pepers

Het voorjaar komt steeds dichterbij en dus mogen de kleine miniplantjes weer opgekweekt worden. Ik heb er heel veel zin in, jullie ook? In januari en februari is het voor velen onder jullie, zonder kas en met een moestuin in de achtertuin, bedenken wat je in de tuin wilt gaan kweken dat jaar. Wat vind je lekker om te eten en wat ging er vorig jaar niet goed dat je nu juist opnieuw zou willen doen of misschien juist lekker wilt weglaten. Maak een moestuinplan en een zaai- en oogstkalender voor jezelf. Dit is superfijn door het hele seizoen heen en dan hoef je je lekker nergens druk om te maken: heel handig dus!

In februari kun je al beginnen met voorzaaien binnen. Als je een kas hebt, waarin je bepaalde dingen al kunt uitplanten als het buiten nog te koud is, is dat natuurlijk mooi en zul je misschien ook al begonnen zijn met het zaaien van erwtjes, tuinbonen, sla, radijsjes, spinazie en diverse kruiden. Ik heb zelf geen kas, dus het enige dat ik tot nu toe heb gezaaid, zijn pepers.

Vermiculiet

Voor het zaaien heb ik vermiculiet gebruikt, wat heel fijn werkt om in voor te kweken. Ik heb eerder een test gedaan over wat precies het verschil was tussen vermiculiet en zaai- en stek grond (lees hier de blog). In die blog leg ik dit allemaal uit met duidelijke foto’s. Het materiaal is heel licht, houdt precies genoeg vocht vast en geeft geleidelijk water af aan de zaden die erin gezaaid zijn. Omdat de structuur zo los is, kunnen de worteltjes zich ook goed bewegen en dus groot en sterk worden. Zo start het plantje dus heel erg goed.

Ontkiemen

Pepers doen er best wel lang over om de ontkiemen en houden echt van warmte (20-35 graden). Zet je verwarming dus lekker hoog, want anders zullen ze niet ontkiemen. Je kunt ze ook een beetje helpen om ze vooraf te weken in wat water en dan daarna te zaaien. Het kan zeker 2 tot 3 weken duren voordat je iets boven de vermiculiet uit ziet komen. Wil je het na een aantal dagen al opgeven? Doe dat niet, want je zult zien dat de dag erna ineens een groen klein sprietje naar boven komt.

Als de pepertjes boven de grond zijn gekomen, hebben ze heel veel licht en zuurstof nodig. Zorg ervoor dat er voldoende zuurstof bij de plantjes komt, want anders zullen ze afsterven. Heb je niet zoveel licht in huis, dan kun je groeilicht kopen. Dit werkt echt goed!

Overpotten

Als de peperplantjes 4 blaadjes hebben aangemaakt, kun je ze gaan overpotten naar nieuwe potjes met potgrond erin. Hierin kan het plantje lekker groot worden. Mocht hij nou ineens heel snel groeien, dan kun je dit altijd nog een keertje doen, maar dan naar een grotere pot.

Afharden en uitplanten

Als de plantjes na 15 mei groot genoeg zijn, kunnen ze naar buiten. Zorg er wel altijd voor dat je peperplantjes wennen aan de buitenlucht. Dit proces heet afharden. Als je dit niet doet, gaat het plantje dood en dan is al het werk voor niks geweest. Dat zou echt zonde zijn. Je kan er ook altijd voor kiezen om de planten in pot te houden en met koudere dagen naar binnen te halen. Dit laatste ga ik in ieder geval doen.

Bestuiving

In de zomer krijgt de plant bloemetjes en deze zullen bevrucht moeten worden door de bijen. Plant dus altijd bloemen in de buurt van je moestuin zodat er veel bijen op afkomen. De bloemen worden later namelijk vruchtjes. Als je merk dat er niet veel gebeurt, kun je de bestuiving ook een beetje helpen.

Je kunt de bloemen dan helpen door met een kwastje over de stamper te gaan en dan van de ene naar de andere bloem gaan.

Oogsten

Je kunt de vruchten oogsten zodra ze een beetje gaan rimpelen en de kleur hebben gekregen die ze horen te krijgen. Dit kan een rode, gele of groene variant zijn. Meestal gebeurt dit in de maand augustus.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin