Wat is het een fijn weer om lekker in de moestuin te genieten en vooral te wachten. Het wachten is naar mijn idee soms het lastigste van een moestuin. Je wil zo graag iets lekkers oogsten van de planten waarvan je de zaadjes een paar maanden eerder in de grond gestopt hebt. Helaas duurt het groeien soms net wat langer dan je zou willen. Geduld is een schone zaak.
Op de momenten dat je aan het wachten bent, moet je een aantal belangrijke dingen goed in de gaten houden.
Bekijk goed of de planten niet te droog staan. Heb je een moestuin in potten of kratten, dan is het heel verstandig om dit goed in de gaten te houden. Heb je een moestuin in volle grond, dan hoef je je hier wat minder zorgen over te maken. Planten in de volle grond gaan vanzelf op zoek naar grondwater. Doordat ze zelf op zoek gaan en niet iedere minuut van de dag water krijgen, worden het ook sterke en stevige planten met langere wortels. Dit resulteert later weer in een plant die minder gevoelig is voor ziektes.
Merk je dat het blad van sommige planten verkleurt, dan betekent dit vaak dat er te weinig voeding aanwezig is voor de plant en de plant heel erg zijn best moet doen om te overleven. Dit zie je snel gebeuren bij heel veel vruchtgroenten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan courgettes, pompoen, komkommers, mais en tomaten. Deze groentesoorten doen het normaal heel erg goed op een bodem gemengd met veel compost. Als je dus merkt dat de bladeren verkleuren en bleker worden, is het dus heel erg verstandig om wat bij te mesten met Gedroogde Mestkorrels of Tuincompost. Maak de grond rondom de voet van de plant eerst een beetje los met een harkje en strooi dan wat meststoffen aan de voet. Meng dit met de losgemaakte aarde en geef erna water. Doe het bemesten ’s avonds, want zo kan het goed indalen, zodat de plant er de volgende dag optimaal gebruik van kan maken.
Kijk je planten af en toe na op beestjes. Het kan namelijk zijn dat je plantjes op worden gegeten. Dit kunnen bijvoorbeeld muizen of zelfs konijnen zijn. Ik heb hier zelf erg veel last van. Als je dit opmerkt, is het goed om hier wat tegen te doen, zodat straks niet je hele oogst wordt opgegeten door de beestjes. Check ook of er geen vogels bij het fruit kunnen en kijk je peulen na op luizen. De luizen zuigen de hele plant leeg, waardoor er niet genoeg voeding overblijft om grote boontjes te produceren. Dan gaat je oogst helaas verloren en dat zou toch superzonde zijn.
Ook het onkruid (plantjes op de verkeerde plek) moet je niet vergeten. Als je dit gewoon zijn gang laat gaan, dan kun je over een maand niet meer zien wat je eigenlijk gezaaid had. Haal iedere keer een klein beetje onkruid weg, zodat je niet ineens heel veel moet doen. Het is tenslotte voor heel veel mensen toch het minder leuke werk. Al moet ik zeggen dat ik het heel erg fijn en ontspannend vind. Ik vind het heerlijk met mijn handen in de aarde te woelen. Ook is het slim om het onkruid vroegtijdig te verwijderen, omdat het onkruid al de voeding, die eigenlijk bedoeld is voor de moestuinplanten, uit de grond opneemt. De moestuinplanten krijgen dan te weinig voeding en leveren zo automatisch minder oogst op.
Conclusie: houd alles goed in de gaten, ook als je denkt dat je alles onder controle hebt!
Groetjes,
Floor