Mij leek het wel weer eens leuk om jullie mee te nemen mijn tuin in. Gewoon even een rondje langs alles en vertellen hoe het ermee is. Er zijn veel groente en zelfs fruit wat ik al heb kunnen oogsten en waar ik zelfs al een gerecht mee heb gemaakt. Ook zijn er wel dingen die wat minder gaan. Hier leer je alleen maar super veel van, door het met jullie te delen, jullie ook :)
Overzichtsfoto eind juni 2016:
Met alle bonen in de tuin gaat het echt mega goed, er hangen iedere dag steeds meer bloemen aan de bonen heggen. Op de foto aan de linkerkant kan je goed mijn bonenoverzicht zien. Deze heb ik van de week extra moeten stutten omdat door de regen het rekwerk zo zwaar was geworden dat de bamboestokken waren gebroken. De tuinbonen, doperwten, peultjes en sugar snaps heb ik al lekker kunnen oogsten van de week. Dat wordt dus deze hele week smullen van alle boontjes!
Niet alleen boontjes heb ik kunnen oogsten, het is ook echt radijs en aardbeien seizoen. Beide had ik in de moestuinbak staan. De aardbeien heb ik tussendoor gewoon in mijn mond gestopt en de radijsjes heb ik door de salade gedaan. Op de plek van de radijsjes heb ik nu Postelein gezaaid. Dit is een zomer postelein, deze houdt van warmte en dus ideaal om nu juist te zaaien. Als het te koud is dan komt het niet op. Kijk vooraf als je weer wat gaat zaaien altijd goed op de verpakking wat de kiemtemperatuur is en check dan even het weerbericht. Onze weerman heeft gezegd dat het komende dag lekker broeierig warm wordt, en dat heb ik nou net nodig ;)
Helaas had mijn open veldje waar alles door elkaar heen groeit, de pompoenen, courgettes, mais en Oost-Indische kers, het erg moeilijk gehad in het begin. Helaas hebben ze een tekort aan voedsel gehad in het begin en hebben dus nu veel geel blad. Wat doe je nou tegen geel blad bij bijvoorbeeld courgettes. Bijmesten en wat extra patent kalie geven. Kalie is goed voor de bladgroei. En dat heeft de plant van de courgette ook echt nodig. Ook de mais had het wat moeilijk en bleef achter. Maar na het mesten van Pokon Gedroogde Mestkorrels en wat Pokon Kalie doen ze het weer als een speer.
Dit jaar heb ik gekozen om meer kleur te kiezen in de tuin. Dus niet alleen maar groen maar ook paars roze rood geel. Denk bijvoorbeeld aan snijbiet, deze heb ik 3 kleuren staan, de regenboog variant. De courgette heb ik in groen en geel. De allium bollen die heel aanwezig zijn in de tuin geven veel kleur maar ook de afrikaantjes die meteen zorgen dat ik veel minder last heb van luizen. Het worden ook wel stinkertjes genoemd. Ook de bonenstaken die je links achterin op de overzichtsfoto ziet gaan over een maand of anderhalf een berg aan kleur leveren. Ik heb namelijk gekozen voor gele snijbonen, paarse sperziebonen, roze borlotti bonen en natuurlijk ook de groene sperzie boon. Een berg aan kleur variatie dus.
Nog een leuke wat je nu nog kan gaan zaaien wat eigenlijk niet mag missen in je Pokon Moestuinbak of moestuin in volle grond is zeker de nieuwzeelandse spinazie. Wat is die lekker zeg. Het is een heel sappig blad. je merkt echt dat er veel meer vocht in zit dan de gewone spinazie die iedereen gewend is. Je kan de zaden gewoon kopen onder de naam; Nieuw-Zeelandse spinazie. Wat ook super is aan deze soort is dat het best grote plantjes worden en je constant van het plantje kan blijven plukken. Als je de wortel gewoon lekker laat staan maakt hij weer nieuw blad aan. Een hele productieve plant dus. Bij de gewone spinazie merk ik dat deze snel doorschiet zodra het warmer wordt. Dan maakt hij mooie bloemetjes, ook leuk maar niet als je uit bent op lekker spinazie blad. Dus N-Z spinazie zaaien en je hebt er super lang plezier van!
Zoek de verschillen:
- Nieuw-Zeelandse Spinazie heeft een speervormig blad, dikker van stuctuur en heeft een intensere smaak. (foto 1)
- Gewone spinazie heeft een ovaal blad, heel dun sla achtig blad en heeft een wat lichtere spinazie smaak. (foto 2)
Leuk dat jullie allemaal lekker blijven lezen, mocht je vragen of opmerkingen hebben dan hoor ik het natuurlijk heel graag :)
Groetjes,
Floor - Floors Moestuin