BLOG
Een schaal met pepers, paprika's, tomaatjes en courgettes uit Floors Moestuin
31 jan. 2020

Weetjes en feitjes over pepers en het kweken ervan

Ik heb echt nooit geweten dat er een hele wereld achter pepers kweken zit. Dat is dus wel zo. Vorig jaar was ik op een tuinbeurs waar ik dan ook werd geïnspireerd door een dame die heel veel peperzaden verkocht. Ze vertelde me dat er duizenden verschillende soorten te krijgen zijn. Dit is eigenlijk helemaal niet zo gek als je erover nadenkt, want dit is eigenlijk voor iedere soort het geval. Op dat moment ben ik me wat meer gaan verdiepen in pepers. Hieronder heb ik wat leuke weetjes voor je op een rijtje gezet.

Een aantal weetjes over pepers op een rijtje

  • Wist je dat er zelfs paarse pepers bestaan? Ze zijn net zo pittig hoor, maar het is wel heel leuk om eens te variëren in kleur, vind je niet?!
  • De pikantheid van de vruchten wordt weergegeven door Scoville Units. Zo zijn er pepers met een waarde van SHU 0 en een waarde van 500000. Je kunt je misschien voorstellen dat je van deze laatste niet zomaar moet eten. ;-)
  • Wist je dat een paprika eigenlijk een zoete peper is? Ze behoren namelijk tot dezelfde familie.
  • Als je pepers oogst, is het verstandig altijd handschoenen aan te doen. Ook als je ze klaarmaakt, zou ik handschoentjes aan doen. Misschien lijkt het wat overdreven, maar dat is het zeker niet. Stel dat je per ongeluk in je ogen wrijft. Lekker is anders…
  • Als je een peper oogst, is hij ca. 2-4 dagen op zijn lekkerst. Als je hem langer laat liggen, droogt hij uit en wordt zowel de smaak als structuur minder.
  • Wil je peperolie maken?! Dat kan heel gemakkelijk met je eigen gekweekte pepers. Laat deze wel eerst drogen voordat je ze in de olie doet. De kans op schimmelvorming is dan kleiner.

De weetjes gaan weer verder onder de foto.

  • Een echt rijpe peper kun je herkennen aan de glans en als je ze voorzichtig indrukt zijn ze wat zachter dan de niet rijpe variant.
  • Pepers kun je zowel binnen als buiten kweken. Binnen in de kas zullen ze meer oogst geven, maar buiten doen ze het ook supergoed kan ik je vertellen.
  • Als je te veel pepers hebt gegeten, dan is het goed om melkproducten te nemen om de heetheid te blussen. Yoghurt werkt bijvoorbeeld erg goed.
  • Wil je de pittige peper iets milder van smaak laten worden, eet dan de pitjes niet op. Deze zijn namelijk het allerpittigst.
  • Bewaar de zaadjes die uit de peper komen, hier kun je weer nieuwe plantjes uit laten groeien. Zorg dan wel dat je altijd biologische zaden kiest. Hier komen weer gezonde plantjes uit voort.
  • Je moet pepers echt leren eten. Begin niet meteen met een hele, maar doe gewoon eerst een halve in een gerecht en bouw het steeds een beetje op. Dat werkt echt.

Zo, nu weet je weer wat extra’s over hete pepers. Mocht je trouwens nog meer willen weten? Een tijdje geleden schreef ik een artikel over het kweken van pepers. Nu kan het bijna niet meer misgaan! Veel plezier met het kweken van je eigen pepers.

Groetjes,

Floor

Lees ook: Heb jij al gedacht aan deze winterse moestuinklussen?

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin