Schimmels; ze hebben niet bepaald een positieve reputatie. Toch is dit geheel onterecht. Schimmels zijn namelijk meesters in het opruimen van afvalmateriaal. Daarnaast kan een heerlijke champignon je stoofpot of roerbakmaaltijd op smaak brengen. Toch zie je liever geen paddenstoelen of een zacht, wit laagje op je kamerplanten. Lees hier hoe jij snel van schimmel op je kamerplanten afkomt.
Meestal vormen schimmels schimmeldraden. Dit is de bouwstof waarmee een uitgebreid netwerk wordt aangelegd. Dit wordt het mycelium genoemd. Wanneer de schimmels zich willen voortplanten gebeurt dit vanuit het mycelium. Schimmels zijn met veel en kunnen zowel samenwerken als in hun eentje opereren. Hierbij worden kortweg twee soorten schimmels onderscheiden: meercellige- en eencellige schimmels. Een paddestoel is een meercellige soort. Bij eencellige schimmels zie je veel gisten, zoals degene die nodig zijn voor het bakken van een luchtig brood. Om te overleven en zich voort te planten hebben de schimmels, net als wij, voedsel nodig. Sommige schimmels leven van dode materie, terwijl anderen juist het liefst levend materiaal eten, zoals jouw kamerplanten. Hierbij zijn bladschimmels en bodemschimmels de soorten die het meest voorkomen.
Wanneer je een witte laag op de potgrond ziet, hoeft dat niet te betekenen dat dit schimmel is. Het kan ook een laagje kalk zijn dat is overgebleven nadat het water is verdampt of opgenomen door de wortels.
Is het witte laagje zacht en ligt het niet plat op de aarde? In dat geval kan het zijn dat je te maken hebt met schimmels. Gelukkig is schimmel op je potgrond niet erg. Sterker nog, deze handige helpers breken juist oud materiaal af. Het kan zelfs zijn dat er kleine paddenstoelen groeien in de pot van je plant! Ook dit is geen enkel probleem. De schimmels en paddenstoelen produceren namelijk suiker. Dit helpt jouw plant om nog beter te groeien. Een match made in heaven dus.
Vind je zo’n wit laagje op de potgrond van je plant niet heel erg mooi? Schraap het er simpelweg vanaf. Laat de bovenste laag eerst even opdrogen voordat je weer water geeft.
Het komt voor dat de witte, zachte schimmelplekken op het blad van je plant zitten, in plaats van in de plantenpot. Vaak ziet het eruit als een meel-achtige of plakkerige stof. Als de schimmel langer op het blad aanwezig is, kan het zijn dat het blad verkleurt, omkrult of zelfs afsterft. In dat geval heb je last van meeldauw. Er bestaan twee verschillende soorten:
Je plant is over het algemeen best bestand tegen een beetje meeldauw. Bio Kuur Voor Weerbare en Gezonde Kamerplanten Capsules 12st ondersteunen het natuurlijk herstellend vermogen van je plant. Daarnaast werken ze verzorgend, voedend en plantversterkend. Deze stop je, bij de wortel van je plant, in de potgrond. De capsule geeft dan langzaam de benodigde voedingsstoffen af. Het is zeer belangrijk om snel in te grijpen wanneer er meeldauw op je plant zit. Onbehandeld zal deze schimmelsoort de plant namelijk langzaam volledig opeten.
Ondanks je goede zorgen, toont jouw groene vriend toch een aantal schimmelplekken op zijn blad. Er zijn een aantal manieren om de strijd aan te gaan met meeldauw. Afhankelijk van de ernst van het probleem kan je oplossingen combineren.
Zorg ervoor dat je daarna extra goed let op de groene patiënt. Je plant heeft nu extra verzorging nodig.
Door de juiste omstandigheden te scheppen, maak je het voor schimmels knap lastig:
Lees ook: