Geraniums waren al populair in de tijd van onze grootmoeders. Al in de 18e eeuw sierden deze zomerschoonheden vele balkons, tuinen en woonkamers door heel Europa. Maar iedereen die denkt dat er niets interessants meer te vertellen is over deze klassieke perk- en balkonplant oordeelt te snel. Dit zijn tien onbekende feiten over de geranium:
De naam geranium klinkt misschien als een typisch Beierse boerderijgevel of een traditionele Duitse balkonplant, maar de geranium is eigenlijk een immigrant. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika waar nog steeds 250 wilde soorten groeien. De eerste geraniums kwamen pas in de 17e eeuw in Europa. Vanuit Nederland verspreidde de plant zich vanaf toen over de hele wereld.
Smakelijk eten! De bladeren en bloemen van geurgeraniums zijn eetbaar. Dankzij de essentiële oliën in hun bladeren zijn deze geraniums niet enkel een lust voor het oog. Ze zijn namelijk ook geschikt als aroma voor vleesgerechten, salades en toetjes. De geurgeranium met citroenaroma voegt bijvoorbeeld een lekkere smaak toe aan thee, sorbetijs en salades. Rozengeraniums voegen een subtiele twist toe aan pudding, taart, jam of toetjes, terwijl de pepermuntvariant een verrassende toevoeging is aan huisgemaakte limonade. De creatieve kok kan zelf variëren met de vele andere aroma’s van de geurgeranium, die uiteenlopen van appel tot sinaasappel en van perzik tot chocolade. Lik je vingers alvast maar af!
Sommige geraniums hebben helende krachten. De inheemse bevolking van Zuid-Afrika gebruikte de wortels van de Kaapse geranium bijvoorbeeld voor het verhelpen van aandoeningen aan de luchtwegen. Tot op de dag van vandaag is het een hoofdingrediënt van de natuurlijke geneeswijze “Umckaloabo”. Ook helpen de essentiële oliën van verschillende geurgeraniums tegen depressieve gevoelens en stress.
Bepaalde geurgeraniums verjagen insecten dankzij de essentiële oliën in de bladeren. Zodra het maar een beetje waait of je raakt het blad licht aan, dan verspreiden deze planten hun parfum. De lekkere geuren voor mensen jagen muggen en andere insecten juist weg. De beste insectenwerende geraniums zijn die met citroen- en sinaasappelaroma’s .
De meeste mensen kennen de staande rode en witte geraniums die je vaak in balkonbakken ziet. Het feit is dat de plant veel meer is dan dat: de geranium is onvoorstelbaar veelzijdig door haar enorme diversiteit aan kleuren, bladeren, bloemen, vormen, groottes en groeivormen. Geraniums bloeien niet alleen in rood, wit en roze, maar ook in moderne kleuren zoals violet, lila, abrikoos, oranje en geel. Ook zijn er tweekleurige varianten verkrijgbaar.
Geraniums zijn een ideale keuze voor mensen die niet vaak thuis zijn of niet zoveel tijd hebben om hun planten te verzorgen. Bijna geen enkele andere plant is zo gemakkelijk te onderhouden. Met minimale tijd en moeite en zonder groene vingers zullen je geraniums prachtig bloeien.
Als er goed wordt gezorgd voor de geranium kan deze enorm groot worden. Op het internet vind je zelfs soorten die een hoogte van vijf meter en een breedte van tien meter hebben bereikt!
Vanuit botanisch perspectief is de geranium geen lid van de Geranium familie. Voor tuinders en botanici staat de term “geranium” voor een winterharde vaste plant. De populaire zomerplant wordt door de experts officieel “pelargonium” genoemd. De verwarring over de naam ontstond al in de 17e eeuw. Toen werden de eerste pelargoniums die naar Europa werden gebracht al geraniums genoemd, omdat ze qua uiterlijk veel leken op de winterharde vaste plant. Pas in de 18e eeuw ontdekten botanici de verschillen tussen de twee soorten, waarna de plant uit Zuid-Afrika de naam pelargonium kreeg. Tot op de dag van vandaag blijft “geranium” echter de roepnaam in veel landen. Er is dus weinig tot geen draagvlak voor de officiële naam “pelargonium”.
Verbazingwekkend genoeg zien mensen door heel Europa de plant als integraal onderdeel van hun cultuur en als symbool voor hun vaderland. De Zwitsers hebben de pelargonium zelfs uitgeroepen tot nationale plant. Men vraagt zich af of er een samenhang is tussen het feit dat in de 19e eeuw de kweek van pelargoniums door heel Europa floreerde, terwijl op hetzelfde moment er in veel landen een gevoel van nationalisme groeide.
Geraniums staan niet alleen leuk op een balkon of in de tuin, maar staan ook prachtig als decoratie in huis. Vooral de Franse geranium is in eerste instantie gekweekt als huisplant en gaat ook nog eens goed samen met een modern interieur. Andere geraniums, zoals de Angel geranium en de geurgeranium, voelen zich ook thuis op een zonnige plek in huis en zorgen voor een fijn zomergevoel. Een andere vrolijke oplossing: snijd een aantal stengels van de geranium af en zet ze afzonderlijk of als boeket in een vaas.
Verzorg je geraniums met Pokon Bloeiende Planten Voeding.