Nieuws
pexels-roman-odintsov-5337506 (1).jpg
10 nov. 2022

Hangplanten die groeien op een schaduwrijke plek

Planten brengen groen leven in huis. Juist tijdens de donkere maanden fleuren zij jouw woning op. Buiten is de natuur in winterslaap, waardoor het er kaal en grauw uitziet. Des te leuker om het binnen nog meer te “vergroenen”. Hoe groot of klein de planten ook zijn, je hebt vast al wel één of meerdere planten in huis staan. Behoefte aan meer groen in huis? Door in de hoogte te werken kun je nog meer planten kwijt en vormt dit tevens een mooie wanddecoratie. De hoekjes in je woning kunnen vaak wat donker aanvoelen, maar wist je dat er diverse hangplanten zijn die het ook met wat minder licht het prachtig doen? Wij zetten onze Top 5 hangplanten die het goed doen in de schaduw voor je op een rij. 

  1. Scindapsus: lekker laten bungelen 
  2. Rhipsalis: een hangende cactus 
  3. Hedera: een natuurlijke luchtfilter
  4. Pilea Glauca: een klein confettikanon
  5. Monstera Monkey Mask: een grappig schaduwspel

Scindapsus: lekker laten bungelen

De hangende plant Scindapsus is een exotische plant die oorspronkelijk uit tropische wouden komt. Het kan daar heel heet worden, maar verbranden doet hij amper. Omdat hij zich langs de boomstammen omhoog woekert en zich met z'n tentakels over de grond uitspreidt, wordt hij beschermd door hogere bomen om hem heen. Deze zorgen voor de aangename schaduw en verkoeling. Daarom hangt hij bij ons in de woonkamers ook het liefste uit de volle felle middagzon in (half)schaduw. Van de zachte ochtend- en avondstralen kan hij nog wel van genieten. Door zijn lange stengels en gespikkelde blaadjes is het een hele speelse plant die heerlijk in een hoekje kan bungelen. 

   
Tip: Wanneer je opmerkt dat de patronen op het blad verdwijnen, staat de Scindapsus op een te donker plekje. Het kan geen kwaad voor de plant, maar als je de vrolijke stipjes weer terug wilt zien kan je hem het beste weer verplaatsen naar een iets lichter plekje. Hang hem dan niet pal voor een raam op het zuiden, maar op een plekje waar zo af en toe wat zonnestralen voorbij komen. 

Rhipsalis: een hangende cactus

Deze unieke hangplant heet de Rhipsalis. Hij heeft de passende bijnaam rotskoraal of koraalcactus. Deze naam is gebaseerd op de vorm van zijn bladeren, die variëren van dun en breed tot lang, rond en krullend wat dus lijkt op koraal. In de winter kan de Rhipsalis kleine witte bloemetjes krijgen. De Rhipsalis is familie van de woestijncactus, maar in plaats van een woestijn als woonplek zijn het de tropen geworden. Hierdoor is zijn eisenpakket net weer iets anders dan dat van zijn stekelige neefje.    
 
Deze hangplant groeit het beste in schaduw of halfschaduw. Let op. Hij is erg gevoelig voor teveel vocht. Geef hem daarom maar kleine beetjes water. De grond mag tussen de gietbeurten opdrogen. Geef je hem teveel water? Dan is de kans op wortelrot erg groot. 

   
Tip: Wanneer de bladeren van de Rhipsalis een rode kleur krijgen, is dit meestal het teken van te veel licht. Plaats de plant verder van een raam af of meer op een schaduwrijk plekje in huis. Krijgen de bladeren bruine vlekken of randen? Stop dan even met water geven.   

Hedera: een natuurlijke luchtfilter

De Hedera is een multi inzetbare klimplant. Zet jij hem in als hangplant, muurklimmer of als geheel kamerscherm? Deze plant heeft zijn roots liggen in Europa. Hij verblijft het liefst op schaduwrijke plek, maar wordt ook wel blij van een een zonnestraal zo af en toe. 

 Deze groene alleskunner is ook nog eens een luchtfilter. Hij is supergoed in het “verversen” van zuurstof. Uit onderzoek van NASA in samenwerking met Clean Air Study is gebleken dat deze plant de stoffen benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen uit de lucht filtert. Superhandig! Want deze stoffen vind je in iedere huiskamer terug. Deze zijn onder andere afkomstig van bouwmaterialen en oplosmiddelen.


 Tip: Wil je een mooie donkergroen beklede muur? Ga dan voor een schaduwrijke plek. Hoe lichter de stand-/hangplaats hoe bonter de kleur van de bladeren wordt. 

Pilea Glauca: een klein confettikanon

Deze schattige hangplant met zijn kleine blaadjes komt uit de Pilea familie. Deze familie ken je misschien beter van de pannenkoekenplant of de Chinese moneyplant. Hij heeft deze bijnaam gekregen door de platte, ronde blaadjes. Deze doen namelijk denken aan pannenkoekjes. Iedere variant van deze familie heeft deze leuke kenmerkende blaadjes.

Dit vrolijke groene plantje is afkomstig uit de tropen. Hij is daarom ook dol op een hoge luchtvochtigheid. Dat betekent zo af en toe een een lekkere sproeibeurt in de week. Dit houdt zijn bladeren vochtig en de plant gelukkig. Direct zonlicht dat is geen goed idee, geef hem daarom een mooi plekje in de (half)schaduw. 

De Pilea Glauca heeft als bijnaam de kanonplant. Waarom? Wanneer de pollen van dit plantje rijp zijn en je de plant aanraakt, dan 'schiet' hij het stuifmeel weg. Vergelijkbaar met het rookwolkje dat uit een kanon komt. 

 

Tip: Hang dit plantje niet boven meubels die gevoelig zijn voor vlekken. Het stuifmeel wat deze plant wegschiet kan sporen achterlaten op stoffen. 

Monstera Monkey Mask: een grappig schaduwspel

Een grappig naam vind je niet? De juiste benaming van deze plant is de Monstera Adansonii. Een tropische plant uit het regenwoud. Hij houdt daarom ook van een sproeibeurt zo op z’n tijd of een heftige regenbui. Laat die druppels maar even kletteren op zijn blaadjes. 

Hoe komt deze plant aan zijn bijnamen horen wij jou denken? Eigenlijk weten we het niet helemaal zeker. Maar het verhaal wat de ronde gaat klinkt als volgt: men beweert dat in de regenwouden de aapjes door de gaten van deze planten de mensen bespioneerden. Deze mensen (lucky bastards) zagen dan een aapje met een groen masker op. Een grappig gezicht moet dat zijn geweest.

Dit plantje is het meeste gebaat bij weinig zonlicht, in de halfschaduw waar het niet écht donker is maar ook niet écht licht. 

 

Tip: In de winter is het mogelijk dat er gele plekken op de bladeren tevoorschijn komen als gevolg van te weinig licht. Dit is een goede indicator of het tijd is voor een verhuizing naar een plekje met meer lichtinval. 

Geef jouw plant een goede start

Kies voor het oppotten van je hangplanten voor de Kamerplanten Potgrond. Daarnaast is het goed om naast de juiste hoeveelheid water, ook regelmatig  voeding toe te dienen. Dit  maakt ze weerbaar en sterk! Kies bijvoorbeeld voor Kamerplanten VoedingskegelsBio Kamerplanten Voeding of Bio Groene Planten Voeding.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten