Nieuws
Klaver in gazon
13 mrt. 2024

Onkruid in gazon herkennen

Je herinnert het je vast nog uit je kindertijd: een uitgebloeide paardenbloem oppakken en zo hard blazen dat alle pluisjes wegdrijven op de wind. Een paardenbloem voelde toen helemaal niet als onkruid, maar nu je een gazon onderhoudt zijn paardenbloemen lang zo leuk niet meer. Onkruid herkennen is dus niet zo eenvoudig als het lijkt. Wat de één onkruid vindt, vindt de ander immers een prachtige plant. Met de Pokon Probleemherkenner zoek je makkelijk op of jouw planten onder de noemer onkruid vallen en hoe je ervan afkomt. In deze blog duiken wij hier verder in.

Het ontstaan van onkruid

Zoals wij in de introductie hebben vastgesteld is er geen vastomlijnde definitie van onkruid. In grote lijnen mag je ervan uitgaan dat onkruid een ongewenste plant is. Hoe komt onkruid in jouw geliefde grasmat terecht?

  • Onkruidzaden die via de lucht worden verspreid. Sommige onkruiden komen in jouw gras terecht doordat zaden door vogels mee worden genomen naar jouw tuin. Ook kunnen via de wind onkruidzaden op jouw grasmat terecht komen.
  • Slechte gezondheid en verzorging van jouw gazon. Wanneer jouw gazon dik en vol is, heeft onkruid weinig ruimte om te groeien. Wanneer jouw gazon echter niet zo vol is en hier en daar kale plekken bevat zal onkruid zich er gemakkelijker kunnen vestigen en de concurrentie met jouw grasmat aangaan. Een slechte graskwaliteit kan ontstaan door te weinig voedingsstoffen, maar ook door tekort maaien. Tekort maaien verzwakt je gras, maar zorgt er tevens voor dat de bodem meer zonlicht krijgt, wat gunstig is voor de kieming van onkruidzaden.

De gevaren van onkruid

Waarom zou je onkruid willen verwijderen uit jouw gazon? 

Minder mooi

Veel mensen met een gazon willen graag een dik, groen gazon. Wanneer er onkruiden tussen het gras in staan kan dit er onverzorgd uit zien. 

Overheersend

Onkruiden kunnen snel overwoekeren en jouw gazon verstikken. Hierdoor is er steeds meer ruimte voor het gras omdat het onkruid gaat concurreren om water, voedingstoffen en ruimte. 

Schadelijk voor gezondheid

Schadelijke planten bestaan uiteraard in verschillende gradaties. Brandnetels zorgen voor irritante, jeukende plekken, maar berenklauw kan daarentegen zelfs voor blaarvorming zorgen. Andere planten zijn juist weer giftig. Deze planten verwijder je vooral om er geen overlast van te ervaren en om kinderen en huisdieren te beschermen tegen de schadelijke effecten.

Soorten onkruid

In principe is onkruid in te delen in twee soorten: vast en eenjarig onkruid. Het verschil tussen de twee wordt snel duidelijk uit de naam. Van het vaste onkruid heb je jaren last, terwijl eenjarig onkruid vaak uit zichzelf verdwijnt. Eenjarig onkruid ontstaat uit zaadjes, een voorbeeld hiervan is straatgras. Door deze planten te verwijderen voordat ze hun zaadjes laten vallen, voorkom je extra groei.

Vast onkruid omvat de soorten onkruid die je lastig weg krijgt uit je tuin. Dit komt doordat deze soort wortels heeft. Verwijder je dit onkruid niet met de volledige wortel, dan groeit deze even later gewoon weer terug. Doordat deze soorten zo hardnekkig zijn is het soms een jarenlange strijd om deze uit je tuin te verwijderen.

Klaver

Klaver in het gazon kan zowel eenjarig of meerjarig zijn, afhankelijk van het soort. Klaver herken je aan de drie hartvormige bladeren. Het kan kleine witte of roze bloemen dragen. Dit onkruid verspreidt zich via wortelstokken en zaadjes en is een erg sterke plant, waardoor het moeilijk te bestrijden is in je gazon. 

Paardenbloem

Paardenbloemen zijn meerjarige kruidachtige planten die vaak voorkomen in gazons. Ze hebben gele bloemen met kleine blaadjes die veranderen in witte pluizenbollen.  Paardenbloemen zijn erg taai en kunnen zich verspreiden via zaadjes als hun diepe wortels. Ze zijn meestal meerjarig en verspreiden zich elk jaar vanuit dezelfde wortels. Door de waarde voor bestuivers, zoals bijen, worden ze steeds vaker als een gewenste plant.

Madeliefjes

Deze kleine witte bloemetjes hebben een geel midden. Madeliefjes zijn meestal meerjarig, omdat ze zich gemakkelijk verspreiden via zaadjes en elk jaar weer kunnen terugkeren als de omstandigheden gunstig zijn. 

Vogelmuur

Je herkent dit eenjarige onkruid aan de kleine ronde bladeren met witte bloemen. Dit onkruid verspreidt zich snel en groeit goed in vochtige omstandigheden. 

Weegbree

Met zijn langwerpige bladeren en kleine bloemen komt Weegbree vaak voor in Nederlandse gazons. Het verspreidt zich gemakkelijk via zaden en heeft diepe wortels waardoor hij gemakkelijk de winter overleeft. 

De ergste onkruiden

Onkruiden die snel verspreiden, diep wortelen of meerjarig zijn worden vaak gezien als de ‘ergste’ onkruiden. Deze onkruiden zijn namelijk het moeilijkste te verwijderen. Voorbeelden hiervan zijn: zevenblad, ereprijs, hondsdraf en distels.

  • Zevenblad woekert snel en vormt dichte matten die het gras verstikken. De wortels zijn diep en uitgebreid, waardoor het moeilijk is om te verwijderen.
  • Ereprijs is een hardnekkig onkruid dat zich snel via wortels en zaad verspreidt. Ereprijs heeft kleine, blauwe bloemen en ronde bladeren. Ereprijs kan het gazon verstikken en minder mooi maken.
  • Hondsdraf is een klein, kruipend plantje met niervormige bladeren en kleine, blauwe bloemen. Hondsdraf groeit snel en vormt dichte matten die het gras kunnen verstikken. Het onkruid heeft wortelstokken die diep in de grond reiken, waardoor het moeilijk te verwijderen is.
  • Distels, zoals melkdistel, hebben stevige wortels die diep in de grond reiken. Ze verspreiden zich snel via zaad, wat bestrijding lastig maakt. Ook hebben ze vaak stekels, waardoor ze pijnlijk kunnen zijn bij aanraking.

Ook wild gras is vaak lastig te verwijderen uit je tuin omdat dit altijd handmatig moet, omdat er geen gewasbeschermingsmiddelen werken tegen wild gras in een gazon.

Onkruid voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Door je gazon gezond en sterk te maken en houden, zorg je dat onkruid zich minder snel kan ontkiemen in jouw grasmat. Hoe zorg je voor een gazon in topconditie?

  • Bemest je gazon drie keer per jaar: voorjaar, zomer en najaar.
  • Strooi kalk in het voorjaar en in het najaar.
  • Maai je gazon niet kort. Houd een minimale maaihoogte aan van 4 centimeter.
  • Sproei tijdens droge periodes je gazon, zodat je gazon niet verbrand en dor wordt.

Heb je last van onkruid in je gazon? Bekijk dan deze video voor meer informatie over het voorkomen en bestrijden van onkruid in jouw grasmat.

Last van onkruid op andere plekken?

Lees ook zeker de tips hoe je daar van andere soorten onkruid afkomt. 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon