Heb jij een betegelde tuin? Dan ben je niet de enige! Ruim 40 procent van de Nederlanders heeft namelijk een betegelde tuin. Zonde, aangezien planten in je tuin zorgen voor een veel gezondere leefomgeving.
Planten stellen het bestaan van vogels, insecten en zoogdieren veilig en bieden verkoeling in de tuin voor jou en alle beestjes. Ook is het zo dat hoe meer tegels er in je tuin liggen, hoe moeilijker regenwater kan wegstromen. Door meer groen of een gazon in je tuin aan te leggen, zorg je voor een betere doorstroom van regenwater. Genoeg redenen om deze lente de biodiversiteit in je tuin terug te brengen door middel van leuke planten in jouw voor- en/of achtertuin.
Wij zetten vijf tuinplanten voor het voorjaar op een rijtje, zodat je inspiratie op kunt doen voor jouw tuin:
Een echte voorjaarstopper is de Bergenia. De Bergenia bloeit al vroeg in het jaar, in april en mei, met donkerroze bloemen aan een hoge stengel. Na de bloei knip je de uitgebloeide bloemen af.
De Dicentra zal jou zeker geen gebroken hartje bezorgen, wanneer dit mooie plantje haar roze, hartvormige bloemen laat zien in de periode april-mei. De standplaats van Dicentra kun je het beste in de lichte schaduw tot halfschaduw planten.
Pulmonaria leent zich uitstekend voor combinaties met andere vaste planten. Vroege bloei is een kenmerk van vooral schaduw- of halfschaduw planten. Longkruid bloeit al vroeg in het jaar, maar zal je zeker niet in de steek laten in het najaar. Deze plant blijft namelijk lang mooi in het najaar en verliest zijn bladglans nauwelijks.
Dit bodembedekkende plantje kan van begin maart tot eind juni bloeien. Aan de plant verschijnen dan kleine witte bloemen, die een prachtig tapijt vormen. Zoals de naam van dit plantje al zegt, groeien de bloemen wat scheef.
Een uitbundige voorjaarsbloeier is de Forsythia. Deze sierheester bloeit in april en heeft een groeiwijze met opgaande takken. Een opvallende verschijning met zijn felle stervormige bloemetjes. Het snoeien van de Forsythia doe je pas na de bloeiperiode.