Nieuws
shutterstock-118900342
11 sep. 2023

Top 5 Tuintips om je tuin herfstklaar te maken

Het is zover: de herfst is hier! De avonden worden korter, de temperatuur daalt en langzaamaan gaat de natuur in de ruststand. De natuur verbaast ons door de bladeren van bomen en struiken de prachtigste kleuren te geven. Dit is het ideale moment om je tuin onder handen te nemen voordat de vorst inzet. Niet alle planten zijn even goed bestand tegen lage temperaturen. In deze blog vertellen we je hoe je dit najaar je tuin in topconditie houdt. Zo kan je, ondanks de dalende temperaturen, genieten van al het moois in je tuin.

1. Bescherming tegen vorst
2. Start een composthoop
3. Je moestuin herfstklaar maken
4. Geef je gazon een oppepper voor de winter
5. Plant nieuwe bloembollen
 

1. Bescherming tegen vorst

Door de dalende temperaturen krijgen planten het steeds moeilijker. Het is belangrijk om je tuinplanten te beschermen tegen de kou

In de border

Met Boomschors of Waterproof Bodembedekker leg je een beschermende laag rond de wortels. Wil je de plant zelf beschermen? De meest makkelijke manier om de negatieve effecten van kou te weren, is om je planten af te dekken met vliesdoek of een juten zak. Door dunne bamboestokken in de aarde te steken waar je het doek omheen wikkelt, zorg je dat de bladeren van de plant niet beschadigen.

Rozenstruiken en fruitbomen bescherm je door de plant vanaf de entplek richting de wortels met jute te bedekken. De entplek is een verdikking onderaan de stam. Wanneer het richting de winter ook overdag vriest, pak dan ook de bovenkant van de plant in met jute of vliesdoek. Op deze manier kunnen jouw fruitbomen in het nieuwe jaar stralend aan de lente beginnen.

Planten in pot

Het fijne van potplanten is dat ze makkelijk te verplaatsen zijn. Plaats de plant in een schuur of garage om ze tegen de opkomende vorst te beschermen. Heb je binnen geen plaats? Vaak biedt een beschutte plek zoals een afdak of veranda voldoende bescherming. Vergeet niet dat ook planten die binnen staan af en toe een slokje water lusten.

2. Start een composthoop

Leg al die prachtig gekleurde bladeren niet in de groenbak, maar zet een compostvat neer. Hiermee zet je de gevallen bladeren om in krachtvoer voor je tuin. Knip groter afval, zoals takken en ander snoeiafval in kleinere stukken. Kleinere delen worden namelijk eerder afgebroken. Deze compost doet wonderen, wanneer je in het voorjaar begint met de eerste werkzaamheden. Je tuin zal blij zijn met je goede zorgen. En de egels ook! Deze stekelige vrienden overnachten namelijk graag in de warme composthoop. Wel zo gezellig! Lees ook: Maak van je tuin een thuis voor egels.

3. Je moestuin herfstklaar maken

De hele zomer heeft je moestuin ontzettend hard zijn best gedaan om de lekkerste groenten en fruit voor jou te produceren. Nu is het tijd om dit harde werk te belonen, door je moestuin een najaars make-over te geven. Dit kan zodra alle groenten geoogst zijn. Het is belangrijk om alle plantenresten, samen met het onkruid, te verwijderen. Hiermee voorkom je dat er in het voorjaar schimmels, beestjes of andere ongemakken de kop op steken. Vervolgens spit je de grond goed om en bestrooi je de aarde met een laagje Pokon Gedroogde Mestkorrels. Nu is jouw moestuin goed beschermd tegen de nattere maanden. Neem het tuingereedschap af met een katoenen doek, zodat zich geen roest kan ontwikkelen. Zo kan je in de lente direct weer aan de slag.

4. Geef je gazon een oppepper voor de winter

In de herfst voed je jouw gazon voor de laatste keer dit jaar. Met Pokon Gazon Revolutie zorg je dat jouw gazon tot en met de lente voldoende voedingsstoffen heeft. Liever een biologische mest? Kies dan voor Pokon Bio Gazonmest. Heb je nog kale plekken in je gazon? Tot en met oktober kun je met Pokon Kale Plekken Hersteller de lege plekken in het groen opvullen.

Vlak voordat de eerste nachtvorst begint maai je het gras nog één keer. Dit hoeft niet te kort, zolang het er maar verzorgd bij ligt. Daarna mag de grasmaaier weer voor enkele maanden de schuur in. Wanneer je gazon steeds minder zichtbaar wordt door het gevallen blad, hark je de blaadjes voorzichtig bij elkaar. Dit is de perfecte grondstof voor je composthoop. Als de bladeren langer op het gras liggen zul je zien dat het langzaam bruin begint te worden. Door je groene tapijt vrij te houden van bladafval voorkom je dat het gras verstikt. Zo blijft je gazon prachtig groen!

Lees ook: Gazon in het najaar.

5. Plant nieuwe bloembollen

Om in de lente weer van prachtige krokussen, narcissen, tulpen en blauwe druifjes te genieten, kun je in de herfst alvast nieuwe bloembollen planten. Voordat je de nieuwe bloembollen plant, moet je wel eerst de uitgebloeide bollen van afgelopen zomer weghalen. Zo ontstaat er weer volop ruimte om nieuwe bollen te planten!

De bollen moeten altijd twee keer zo diep worden geplant als de bollen hoog zijn. Zeker weten dat je op tijd bent met het planten van je nieuwe bloembollen? Doe dat dan voor de eerste nachtvorst. 

 

Met deze tips ga je direct goed van start bij het herfstklaar maken van je tuin. Door goed voor je planten en gazon te zorgen, kunnen ze de koudere dagen met gemak aan. Dat wordt komend voorjaar weer uitgebreid genieten in de tuin!

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border