Heb je een buxus in je tuin maar ontdek je dat je buxus...
Dan is de kans groot dat jouw buxus last heeft van een buxusziekte.
Een buxusziekte kan ontstaan door twee mogelijke problemen problemen: de buxusschimmel en buxusmot.
De buxus is een plant met een dichte structuur. Wanneer deze plant te dicht wordt (teveel blaadjes op een kleine oppervlakte), kan het regenwater niet meer weglopen van de bladeren af. Dit water blijft dan staan en veroorzaakt schimmel: buxusschimmel.
Daarnaast heeft de buxus nog een vijand: de buxusmot. Dit diertje heeft witte vleugels met een bruine rand en lijkt onschuldig. Maar laat je niet foppen, want onschuldig is dit diertje zeker niet. In de slechts acht dagen dat een buxusmot leeft, kan hij namelijk tot wel 800 eitjes leggen onder de blaadjes van een buxus. Wanneer deze uitkomen als buxusrups, eten ze jouw hele buxus met gemakt leeg en verdwijnen vervolgens in een cocon. Zo komen ze als buxusmot weer tevoorschijn en begint de hele cyclus opnieuw.
Een buxus die last heeft van de buxusschimmel Volutella buxi krijgt gele of bruine blaadjes die daarna erg bleek verkleuren. Later vallen de blaadjes uit en wordt jouw buxus steeds kaler. Wanneer een buxus getroffen wordt door de schimmel Cylindrocladium, verschijnen er zwart/bruine vlekken op de blaadjes. Op de takken van de buxus kun je ook lange zwarte strepen zien en zal het blad sneller uitvallen.
De schimmel Volutella zorgt voor licht bruine blaadjes die aan de takken blijven zitten. Ook zie je wit/roze schimmel op de onderkant van het blad en op de takjes.
Wanneer je buxus aangetast wordt door de buxusschimmel, kan deze snel dood gaan. Zodra je een aangetaste tak signaleert, kun je deze ook het beste zo snel mogelijk wegsnoeien en het snoeigereedschap en kleding daarna grondig schoonmaken. Het voorkomen van een schimmelaantasting is erg lastig, maar zorg er in ieder geval voor dat je buxus in goede biologische buxusgrond staan en voldoende buxusvoeding krijgen.
De buxusziekte door de buxusmot begint vaak met lichte streepjes op de bladeren, maar daar blijft het helaas niet bij. De volgende waarneembare problemen kunnen wijzen op schade door de buxusmot:
In een aantal weken kunnen hele buxushagen aangevreten worden door de buxusmot. Je hoeft je buxus dan niet altijd weg te gooien, want zolang je buxus nog leeft, kun je de buxusmot bestrijden om zo je buxus nieuw leven in te blazen. Schraap een stukje van de buxusbast af en zolang deze nog groen is, leeft je buxus nog.
Probeer de Pokon Buxusmotval als je schade wilt beperken of snel wilt weten of er motten zijn, dit product bevat een seksuele stof waarmee mannelijke buxusmotten worden gelokt. Hierdoor doorbreek je de levenscyclus van rupsen en motten omdat vrouwtjes niet meer bevrucht kunnen worden. Doordat de houder transparant is, kun je makkelijk in de gaten houden hoeveel buxusmotten er al zijn gevangen. De val kan eenvoudig worden hergebruikt en er zijn ook navulverpakkingen leverbaar. De buxusrups kun je het beste aanpakken met Pokon Aaltjes. Dit natuurlijke vijanden die je in kan zetten om de buxusrups te bestrijden.