Distels komen erg veel voor en zijn makkelijk te herkennen aan de stekelige bladeren. Je ziet distels op veel plekken tussen of langs het gras, in de moestuin of tussen de bestrating. Distels in de tuin kunnen erg vervelend zijn, omdat dit onkruid lastig te bestrijden is. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je zelf kunt proberen. Lees verder voor onze tips om distels in de tuin aan te pakken.
Distels komen vaak voor tussen zowel jouw planten als tussen de bestrating. Distels zijn lastig te bestrijden, omdat ze zich snel vermeerderen. Het onkruid heeft veel zaden en kan het beste snel worden verwijderd om zo de schade te beperken. Wanneer je dit niet doet, kunnen distels een groot deel van jouw tuin overnemen. Andere planten of bloemen krijgen dan minder ruimte om te groeien.
Distels zijn vrij gemakkelijk te herkennen. Ze hebben meestal grote, puntige bladeren met scherpe stekels. De bloemen van de distel zijn vaak paars, geel of wit en groeien aan het einde van de stelen. De stengels zelf zijn ook stekelig.
Distel kun je voorkomen door regelmatig te wieden. Zo kun je distels vroegtijdig opsporen en verwijderen voordat ze zich kunnen verspreiden.
Het gebruiken van een bodembedekker. Je kunt kiezen voor boomschors of bijvoorbeeld kokossnippers. Door dit neer te leggen op plekken waar niets groeit of rondom planten voorkom je dat distel zich gemakkelijk kan vestigen.
De distel is misschien lastig goed te bestrijden, maar gelukkig niet onmogelijk. Je kunt proberen distels zelf, met de hand, aan te pakken. Doe dit door de distels herhaaldelijk dicht bij de grond af te knippen. Wanneer je dit vaak genoeg doet, zullen de wortels van de distel uiteindelijk verdorren en zal de plant sterven. Heb je last van slechts een paar distels in de tuin? Dan kan het volstaan om deze wortels helemaal uit te graven. Zorg er hierbij wel voor dat je de gehele penwortel uit de grond verwijdert, zodat de distel niet terugkomt.
Blijven de distels toch terugkomen? Dan is het verstandig om professionele bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Met de Pokon Tegen Onkruid Spray kun je alle bovengrondse delen van de distel bestrijden. Deze spray is geschikt voor onkruid tussen bestrating, beplanting en in de moestuin. Heb je last van hardnekkige distels op onverhard terrein? Gebruik dan Pokon Tegen Hardnekkig Onkruid Concentraat. Last van distels tussen open verhardingen (grind, schelpen)? Gebruik dan Pokon Tegen Onkruid Concentraat.
Ja, distels worden vaak als onkruid beschouwd. Ze hebben scherpe stekels en kunnen snel groeien en zich verspreiden. Bovendien kunnen distels moeilijk te verwijderen zijn vanwege hun diepe wortels en hun vermogen om zich voort te planten uit kleine stukjes wortel die in de grond achterblijven.
Ja, distels staan erom bekend dat ze zeer snel groeien en zich verspreiden. Eenmaal gevestigd, kunnen ze een groot gebied bedekken en concurrerende planten verstikken. Dit, samen met hun vermogen om te overleven in een verscheidenheid aan grondsoorten en omstandigheden, maakt ze tot een hardnekkig onkruid dat moeilijk te beheersen kan zijn.
Ja, zeker! Hoewel distels vaak als onkruid worden beschouwd, hebben ze ook een aantal voordelen. Ze zijn bijvoorbeeld een belangrijke voedselbron voor veel insecten en vogels. Sommige soorten distels, zoals de Mariadistel, worden zelfs medicinaal gebruikt vanwege hun gunstige eigenschappen voor de lever. Bovendien kunnen distels helpen bij bodemerosie door hun diepe wortels. Maar ondanks deze voordelen, kunnen ze nog steeds een probleem vormen in de tuin vanwege hun snelle groei en verspreiding.
Meestal heb je niet last van één onkruid, maar van meerdere onkruiden. Bekijk daarom ook onze andere onkruidpagina's:
Weet je niet van welk onkruid je last hebt? Gebruik de Probleemherkenner om het onkruid te herkennen.