De eikenprocessierups heeft tot nu toe al aardig wat ophef in Nederland veroorzaakt. De eikenprocessierups veroorzaakt vervelende huidirritatie en is lastig te bestrijden. Lees verder voor onze tips om de eikenprocessierups te herkennen en te bestrijden.
De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessie mot. Deze rups zit in de zomer in eikenbomen en veroorzaakt vervelende jeuk, bultjes en oogklachten door zijn brandhaartjes. De haartjes worden door de wind verspreid en eindigen zo vaak op de huid. De reactie van de huid op zo’n brandhaartje is over het algemeen niet ernstig. Soms helpt het goed spoelen van de ogen en huid met lauw water al. Het strippen van de huid met plakband kan ook een uitkomst bieden. Wanneer dit niet helpt, verdwijnt de jeuk na ongeveer twee weken weer. De rupsen veroorzaken daarnaast veel schade aan de eikenboom. Ze eten namelijk de jonge bladeren van de boom op. Genoeg redenen dus om snel alarm te slaan bij het spotten van deze rups in jouw tuin.
Let op: heb je klachten die aanhouden of krijg je last van dikkere lippen, tong of oogleden? Bel dan meteen de huisarts.
De eikenprocessierups is een rups die voorkomt op eikenbomen. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun kenmerkende 'processie' gedrag, waarbij ze in lange rijen over de boom bewegen. De rupsen hebben ook lange, witte haren die irriterend kunnen zijn voor de huid en ogen.
Eikenprocessierupsen ontstaan uit eitjes die in de zomer door de nachtvlinder van de eikenprocessierups worden gelegd in de toppen van eikenbomen. Deze eitjes overwinteren in de boom en komen uit in het voorjaar, meestal rond april. De rupsen gaan dan in groepen (of 'processies') de boom in om te eten van de bladeren. Na een aantal vervellingen krijgen de rupsen hun irriterende haren. Rond juni beginnen ze met het maken van nesten op de stammen en dikke takken van de eikenboom.
Vanwege de schade die de brandhaartjes van de rups kunnen aanrichten, raden wij aan om direct een professional in te schakelen. Wanneer je de rupsen of het nest zelf probeert te verwijderen, is de kans groot dat je de haartjes verspreidt en er een heleboel op jouw huid terecht komen.
Wil je toch zelf aan de slag? Trek beschermende kleren aan, een mondkapje en een veiligheidsbril en ga aan de slag met Aaltjes tegen Rupsen, dit zijn de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Aaltjes nestelen zich in de rups waardoor de rups uiteindelijk zal sterven. Aaltjes zijn natuurlijk en veilig in gebruik voor mens en dier.
Probeer de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te helpen door jouw tuin aantrekkelijk te maken voor vogels en insecten. Zij zien de rups als een heerlijk hapje en zoeken de beestjes op voordat de brandharen ontstaan. Daarnaast een eikenprocessiemotval helpen bij het monitoren van de plaag.
Je kunt een eikenprocessierups herkennen aan een paar tekenen. Ten eerste, hun nesten zijn zichtbaar op de stammen en grote takken van eikenbomen. Deze nesten zien eruit als witte of grijze plukjes die lijken op katoen of spinrag. Ten tweede, je kunt de rupsen zelf zien bewegen in 'processies' langs de boomstam. Ten derde, als je irritatie voelt zoals jeuk of een branderig gevoel na het passeren van een eikenboom, kan dit ook een aanwijzing zijn dat er eikenprocessierupsen aanwezig zijn.
De eikenprocessierups is meestal actief tussen april en juli. De rupsen komen uit hun eitjes in het voorjaar, vaak rond april. Ze beginnen dan met het eten van de bladeren van de eikenboom en na een aantal vervellingen krijgen ze hun irriterende haren. Vanaf juni beginnen ze nesten te maken op de stammen en dikke takken van de boom. Na juli verpoppen de rupsen zich meestal tot nachtvlinders, hoewel de nesten en achtergebleven haren nog steeds irritatie kunnen veroorzaken.
Ja, de eikenprocessierups kan gevaarlijk zijn voor zowel mensen als dieren. De kleine, bijna onzichtbare haren van de rups bevatten een gif dat irritatie kan veroorzaken als het in contact komt met de huid, ogen of luchtwegen. Symptomen kunnen variëren van jeuk en huiduitslag tot ernstige allergische reacties. Het is belangrijk om direct contact met de rupsen en hun nesten te vermijden en om medische hulp te zoeken als je ernstige symptomen ervaart na blootstelling aan deze rupsen.
Bekijk dan ook deze insectenpagina's:
Weet je niet van welk beestje je last hebt? Gebruik dan de Probleemherkenner om het beestje te herkennen.