Emelten

Emelten bestrijden

Last van kale plekken in je gazon en losliggend gras? Dan is de kans groot dat je last hebt van emelten in je gazon, de larven van de langpootmug. Emelten lijken op een mix van een rups en een worm en hebben een grijze kleur. Dit grasinsect kan je gazon flink beschadigen. Emelten bestrijden in het gazon? Lees snel verder hoe je emelten kunt bestrijden.

Emelten natuurlijk bestrijden met aaltjes

Emelten bestrijden kun je het beste doen met hulp van Pokon Aaltjes.  Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zijn microscopische kleine wormpjes die in de natuur voorkomen. Ze zijn de natuurlijke vijanden van emelten. Door ze te gebruiken, gaan ze in de grond op zoek naar emelten. Ze nestelen zich in de emelten en vermenigvuldigen zich. De emelt sterft, en het aaltje zoekt een nieuwe emelt om hetzelfde proces opnieuw te beginnen. Wanneer alle emelten dood zijn, sterft het aaltje ook uit en kan het gazon zich weer gaan herstellen. 

Lees ook: Hoe zien aaltjes eruit?

Stappenplan om met aaltjes emelten in gazon te bestrijden

Emelten kun je het beste bestrijden in de ochtend of de avond, met bewolkt weer of regen. Let op: Wanneer aaltjes inzetten? De buitentemperatuur moet tussen de 14 en 35°C zijn, dit is vaak het geval tussen april en oktober.

Wat heb je nodig?

  • Aaltjes 
  • Bakje (Inhoud: 1 liter) 
  • Gieter (meerdere gieters is handiger) 

Hoe ga je te werk?

  1. Meet uit hoeveel vierkante meters jouw gazon betreft (lengte x breedte). Voor het effectief bestrijden moet je het hele gazon behandelen.  
  2. Haal de aaltjes uit de koelkast en laat het zakje zo'n 30 minuten op kamertemperatuur komen. 
  3. Vul een bakje met 1 liter lauw water. 
  4. Voeg de inhoud van het zakje (de aaltjes) toe aan dit bakje en blijf roeren tot het is opgelost in het water. Gebruik de inhoud van het zakje altijd in één keer. Aangemaakt mengsel kun je niet meer bewaren. 
  5. Roer na 5 minuten opnieuw en zorg dat er geen klontjes meer in het mengsel zitten. 
  6. Giet het mengsel in een gieter en voeg het water toe. Je hebt per 1m² 1 liter water nodig. Heb je meerdere gieters nodig omdat je gazon meer dan 10m² is? Verdeel het mengsel dan gelijkmatig over alle gieters. 
  7. Je kunt nu de vloeistof gelijkmatig over je gazon gieten. Blijf regelmatig roeren tijdens de behandeling om te voorkomen dat de aaltjes naar de bodem zakken. 
  8. Houd het gazon tenminste twee weken na toepassing vochtig. Aaltjes zijn erg gevoelig voor droogte en zullen doodgaan als het gazon niet vochtig genoeg blijft.  

Let op: Bij een grote plaag kan het nodig zijn om je gazon een tweede keer te behandelen. 

 

Alternatieve opties:

Naast aaltjes zijn er ook alternatieve opties om emelten te bestrijden. 

Emelten bestrijden met knoflook

Een andere natuurlijke manier om emelten in je gazon te bestrijden is met knoflook. Door de sterke geur en het natuurlijke afweermechanisme van knoflook, kunnen emelten bestreden worden. Er zijn verschillende manieren om emelten te bestrijden met knoflook: 

  • Plet knoflookteentjes en laat ze in water weken. Sproei dit water vervolgens over de aangetaste gebieden. Voor het beste resultaat is het belangrijk om dit regelmatig te herhalen.  
  • Plant of strooi knoflook in je tuin. De sterke geur zal de emelten op afstand houden.  
  • Een product dat ook knoflook bevat is Pokon Bio Kuur Voor een Weerbaar en Gezond Gazon. Dit helpt ook je gazon weerbaar en gezond te houden.  

Hoewel knoflook een goedkope en milieuvriendelijke oplossing kan zijn om emelten te bestrijden, is er geen wetenschappelijk bewijs dat knoflook emelten écht bestrijdt of hun groei belemmerd.

Emelten chemisch bestrijden

Wij raden het sterk af om emelten chemisch te bestrijden. Chemische bestrijding, pesticiden of gif, maken geen onderscheid tussen insecten en tasten daarmee het gehele bodemleven aan. Een gezond bodemleven is heel belangrijk voor de gezondheid van het gras. Natuurlijke bestrijdingsmethoden zijn veiliger voor het milieu, dragen bij aan een gezond en evenwichtig ecosysteem én zijn net zo effectief. Daarbij zijn chemische gewasbeschermingsmiddelen tegen emelten niet meer beschikbaar voor particulieren in de Nederlandse markt. 

Veel gestelde vragen:

Wanneer emelten bestrijden?  

Emelten bestrijden doe je het best in de late zomer of vroege herfst, wanneer de larven actiever zijn en zich voeden met graswortels. Heb je last van de emelten van de wiedelangpootmug dan kun je hier tot in mei ook last van hebben. Aaltjes kun je het beste inzetten tussen april en oktober. Ze hebben namelijk een bepaalde bodemtemperatuur nodig om te overleven. 

Hoe weet je zeker dat het emelten zijn? 

Je kunt emelten in je gazon herkennen aan kale plekken in het gazon en losliggend gras. Vogels zijn namelijk gek op deze grasinsecten en kunnen het gras kapottrekken om bij de emelten te komen. Ben je nog niet zeker? Schijn dan 's nachts bij vochtig weer met een zaklamp op je gazon. Grote kans dat je ze sport! Verwar emelten niet met engerlingen. Lees ook:  Heb ik engerlingen of emelten? of check onze Pokon probleemherkenner

Hoe snel werken aaltjes tegen emelten? 

Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, beginnen binnen een paar dagen met het bestrijden van emelten. Het kan echter 2-3 weken duren voordat je het volledige effect ziet. Dit komt doordat de aaltjes eerst de emelten moeten infecteren en vervolgens tijd nodig hebben om ze te doden. Het is dus belangrijk dat de aaltjes genoeg tijd krijgen om de emelten te bestrijden. 

Lees ook: Hoe lang leven en werken aaltjes?

Hoe vaak aaltjes gebruiken tegen emelten? 

Je kunt vaak emelten in je gazon bestrijden met slechts één behandeling met aaltjes. Bij een grote plaag kan het nodig zijn om je gazon een tweede keer te behandelen.

Producten

Met deze producten ben je snel van de insecten in jouw planten af. Bekijk hier al onze Pokon insecten producten.

2c712a96-d104-4138-99e5-07dd3e184289,71e15f37-7932-4e97-b680-106b38990c0a,0fd6a562-d722-4ca0-98af-6e784902a1da