heermoes bestrijden

De heermoes (equisetum arvense), ook wel bekend als kattenstaart of paardenstaart, komt erg veel voor en is een lastig te bestrijden onkruid. Gelukkig kun je heermoes met onze tips goed bestrijden, zodat jouw tuin weer snel helemaal de oude wordt! Lees verder om erachter te komen hoe je de heermoes herkent en wat je het beste kunt doen om van dit onkruid af te komen.

Heermoes herkennen

Heermoes is een bijzonder hardnekkig onkruid en groeit het liefst tussen bestrating of andere planten in jouw tuin. Dit onkruid is met name lastig te bestrijden door de grote, zwarte wortels die een breed ondergronds netwerk vormen. De wortels van de heermoes gaan heel diep en breken snel af wanneer je deze probeert uit de grond te trekken. Uit de breekpunten ontstaan dan weer nieuwe wortels. Daarom is het dus zo hardnekkig.

heermoes bestrijden

 

Hoe ontstaat heermoes?

Heermoes groeit het liefst op plekken waar andere planten nauwelijks kunnen overleven: arme, zure bodems met weinig mineralen. Heermoes heeft zich aangepast aan deze moeilijke omstandigheden. Het is in staat om voedingstoffen (zware metalen) op te nemen die andere planten niet kunnen opnemen, waardoor heermoes op deze magere grond kan overleven. Daarnaast heeft heermoes vaak een diep ontwikkelt wortelsysteem, waardoor het toegang heeft tot water en voedingstoffen diep onder het oppervlakte. 

Wat kun je doen?

Heermoes bestrijden kan erg lastig zijn. Om van de heermoes af te komen, zul je het volledige ondergrondse netwerk moeten verwijderen. Graaf alles uit om te voorkomen dat er delen van de wortels achterblijven en de heermoes weer terug kan groeien. Zorg er wel voor dat je omliggende planten hier niet bij beschadigt.

Heermoes komt vooral voor op arme, zure bodems met weinig mineralen. Heermoes is daarom te voorkomen door de grond te verrijken met mineralen. Dit kan bijvoorbeeld met Pokon Bio Lavameel. Doordat heermoes zulke diepe wortelen heeft trekt het zelf mineralen vanuit de diepere grondlagen, waar andere planten niet bij kunnen komen. Je kunt heermoes zelf dus ook gebruiken om de bodem te verrijken. Je kunt de heermoes plukken en neerleggen als een soort mulch. Je kunt heermoesgier maken om planten te versterken.

Let op: de heermoes is giftig voor huisdieren. Laat stengels van de heermoes daarom niet zomaar liggen, wanneer je hond of kat hier ook rondloopt.

Heermoes bestrijden

Lukt het niet om de heermoes op deze manier te bestrijden? Maak dan gebruik van de Pokon Tegen Onkruid Spray. Met deze spray bestrijd je snel en effectief alle delen van de heermoes die zich boven de grond bevinden. Je kunt deze spray gebruiken tussen de bestrating, beplanting en in de moestuin. Heb je last van erg veel hardnekkig heermoes in de tuin? Kies dan Pokon Tegen Hardnekkig Concentraat om heermoes te bestrijden. Dit middel is geschikt voor onverharde terreinen.

Dit heb je nodig:

 

filter%5Bactive%5D=1&filter%5Btags.tag%5D=heermoes

 

Veel gestelde vragen

Waar heeft heermoes een hekel aan?

Heermoes houdt niet van droge, goed doorlatende grond. Het geeft de voorkeur aan vochtige gebieden en kan moeite hebben om te overleven in drogere omstandigheden. Heermoes heeft een voorkeur aan zure, arme bodemomstandigheden, het verbeteren van de bodemkwaliteit kan helpen om heermoes te ontmoedigen. Ook heeft heermoes een hekel aan verstoring - regelmatig schoffelen en verwijderen van de plant kan helpen om de groei ervan te beperken.

Wat zegt heermoes over de grond?

Heermoes kan veel vertellen over de kwaliteit van je grond. Het gedijt in vochtige, slecht doorlatende grond en heeft een voorkeur voor zure, arme bodemomstandigheden. Als je dus heermoes in je tuin vindt, kan dit een teken zijn dat je grond verbetering nodig heeft. Het kan erop wijzen dat de grond compact is, niet goed draineert of een lage pH (zuur) heeft. Het kan ook een indicatie zijn dat de grond arm is aan voedingsstoffen.

Hoe voorkom je heermoes?

Wat je kunt doen om de groei van heermoes in jouw tuin te voorkomen:

  1. Verbeter de kwaliteit van je tuingrond. Heermoes houdt van arme, zure bodems, dus het verbeteren van de bodem kan helpen om deze plant te ontmoedigen. Dit kan betekenen dat je meer organisch materiaal moet toevoegen zoals compost of mest, om de bodem rijker en voedzamer te maken.
  2. Zorg voor een goede drainage. Heermoes houdt van vochtige omstandigheden, dus het zorgen voor een goede drainage kan helpen om de plant te ontmoedigen. Dit kun je doen door organisch materiaal toe te voegen aan je tuin of om een drainagesysteem te installeren.
  3. Verstoor de grond regelmatig. Heermoes heeft een hekel aan verstoring van de grond, dus regelmatig schoffelen kan helpen om de plant onder controle te houden.
  4. Verwijder heermoes zo snel mogelijk na het verschijnen. Dit kan helpen om de verspreiding van de plant te beperken.

 

Last van ander onkruid?

Meestal heb je niet last van één onkruid, maar van meerdere onkruiden. Bekijk daarom ook onze andere onkruidpagina's:

Weet je niet van welk onkruid je last hebt? Gebruik de Probleemherkenner om het onkruid te herkennen.